Streda 24. 07. 2024 21:44:50 | Meniny má Vladimír

Pred 7 rokmi zahynuli po páde vrtuľníka traja záchranári a ich pacient. Kolegovia im do neba poslali srdcervúci odkaz

Uplynulo 7 rokov odvtedy, čo na palube záchranárskeho vrtuľníka Bell 429 spoločnosti Air Transport Europe, zahynuli traja záchranári a jeden pacient. Po tom, ako pri záchrannej akcii pri Strelníkoch pri Banskej Bystrici naložili na palubu Jána, ktorý si po páde zlomil nohu, sa stroj zrútil. Všetci zahynuli. „Navždy zostanete v našich srdciach, kamaráti!“ zaspomínali si na svojich kolegov členovia Leteckej záchrannej služby. Ani dnes nikto nechápe, prečo sa to muselo stať práve im. ZDROJ: TASR, FOTO: Leteckí záchranári

Michal Filek|7. september 2023|12:05:01


Súvisiaci článok
Miška z Nitry porazila rakovinu. „Verím, že som jej dala poriadne na frak a už sa nikdy nevráti!“
Čítajte viac >

Práve 7. septembra, na deň presne po siedmych rokoch, si na svojich kamarátov, ktorí tragicky zahynuli pri plnení si svojho poslania, zaspomínali členovia leteckej záchrannej služby - Air Transport Europe.

„Svoju statočnosť neprezentovali slovami, ale činmi. Pomáhali a zachraňovali. Žiaľ, ich túžba a snaha pomôcť človeku v núdzi sa presne v tento deň pred 7 rokmi pri záchrannej akcii už nepodarila naplniť.

Janko, Paťka, Ferko, Ján ... ostali nám na vás len spomienky, ktoré sú jediným rajom, z ktorého nás nik a nič nemôže vyhnať. Hľadiac na nebo si hovoríme, že tam hore bdiete nad nami ... Navždy ostanete v našich srdciach kamaráti ...“ znie do neba srdcervúci odkaz kolegov pre svojich kamarátov do neba.

Čo sa v ten osudný deň vlastne stalo?

Informáciu priniesol na druhý deň denník Nový čas.

Podľa bulvárneho periodika sa rutinný zásah v momente zmenil na strašnú tragédiu. Traja záchranári, pilot Ján Rušin, lekárka Patrícia Krajňáková a záchranár František Bartoš vzlietli na novom vrtuľníku Bell Helicopter, ktorý uviedla do prevádzky popradská vrtuľníková záchranná zdravotná služba spoločnosti Air-Transport Europe (ATE) iba pred pár dňami.

„Približne minútu po jeho naložení a vzlietnutí sa horou ozvali dva zvuky pripomínajúce výbuch a potom ešte jedna silná rana. Okamžite sa rozbehla pátracia akcia. Trojčlennému tímu záchranárov a pacientovi, žiaľ, už nebolo pomoci - zahynuli v troskách stroja. Bol medzi nimi aj syn bratranca prezidenta Andreja Kisku,“ citujeme z dobového vydania Nového času.

Kolegovia, priatelia, rodinní príslušníci i predstavitelia štátu a samospráv sa s troma záchranármi rozlúčili v Konkatedrále Sedembolestnej Panny Márie v Poprade.

„Ľudia, s ktorými sme sa prišli dnes rozlúčiť, sa žiadnych hraníc nebáli. Za každých okolností podávali osobné maximá," povedal počas poslednej rozlúčky riaditeľ Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby Ján Kuboši.

Smrť vo vrtuľníku našiel i jeho pilot Ján Rušin, na ktorého si jeho kolegovia spomínajú ako na veľkého profesionála. Počas svojej leteckej kariéry nalietal viac ako 4 640 letových hodín, čím patril medzi najskúsenejších pilotov v spoločnosti. Súčasťou leteckého záchranárskeho tímu bol od roku 1995. Pri tragickej nehode zahynula aj lekárka Patrícia Krajňáková, ktorá lietala od roku 2014.

Na palube sa nachádzal aj 32-ročný záchranár František Bartoš, ktorý pôsobil v ATE najskôr ako letecký mechanik a od roku 2009 ako letecký záchranár. Záchranár Tomáš Dovjak so smútkom v hlase povedal, že každý deň pomáhajú druhým ľuďom a keď zistia, že pomoc potrebujú oni, je to už ťažšie.

Slzám sa pri rozlúčke neubránilo mnoho ľudí. "Boli to blízki ľudia, pretože to boli naši kolegovia, či už na leteckej, alebo pozemnej záchranke. Dúfam, že pri takejto príležitosti sa už nikdy nezídeme. Je nám všetkým ľúto, že sa takéto veci dejú. Myslím si, že v našich spomienkach zostanú ešte dlhé roky," povedal záchranár Martin Šefc.

Rozlúčku viedol spišský pomocný emeritný biskup Andrej Imrich. Na znak úcty krúžil v čase, keď z kostola vychádzali smútiaci ľudia, záchranársky vrtuľník ATE, rovnako sa rozozvučali aj sirény záchraniek. Po spoločnej rozlúčke sa počas dňa uskutočnia súkromné pohreby. Boli ste skvelí ľudia a skvelí záchranári. Odpočívajte v pokoji!

smrt-vrtulnik-lekarka-krajnakova.jpg Lekárka Patrícia Krajňáková. FOTO: ATE

vrtulnik-pad-tragedia-bartos.jpg Záchranár František Bartoš. FOTO: ATE

vrtulnik-pad-rusin.jpg Pilot Ján Rušin. FOTO: ATE


Súvisiaci článok
Na liečbu rakoviny prispel Pavlovi nezištný darca. Dnes pomáha ďalším, ktorí to potrebujú
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť