Piatok 26. 07. 2024 23:35:30 | Meniny má Anna, Hana, Anita

Vo Veľkom Šariši majú vlastnú komunitnú pec. Nedávno zažila svoju premiéru a bol to veru parádny zážitok

VEĽKÝ ŠARIŠ/ Na miestnom trhovisku vo Veľkom Šariši vyrástla pec na komunitné pečenie chleba a iných dobrôt. Pec sa momentálne nachádza vo fáze sušenia, a tak si na oficiálne pečenie budú musieť obyvatelia počkať až do apríla. Možnosť vyskúšať pec pred jej oficiálnym uvedením do prevádzky využilo vyše 250 záujemcov.

Lenka Ménová|21. február 2024|17:04:40

Zdroj: FB Mesto Veľký Šariš - oficiálna stránka

Súvisiaci článok
Manželské páry, ktoré sú spolu 50 a viac rokov, zažili príjemné stretnutie v Sninskom kaštieli
Čítajte viac >

Verejné sušenie pece bolo spojené s pečením dobrôt

Verejné sušenie pece spojené s pečením valentínskych perníčkov sa uskutočnilo 18. februára. Od 10-tej hodiny rannej až do večera sa piekli nielen spomínané perníky, ale všetky dobrôtky, ktoré obyvatelia pripravili a priniesli. Na tejto inšpirujúcej akcii sa nielen pohostili, ale predstavená bola aj myšlienka komunitného pečenia chleba. Veď komunitné pece boli v minulosti súčasťou mnohých obcí a jedlo z nich veľmi zdravé. Žiaľ, postupne ich vytlačili záhradné grily.

Nápad podporila aj Komunitná nadácia Veľký Šariš

Autorom tohto bezpochyby skvelého nápadu je Občianske združenie Kultúrhrad – Stanislav Tkáčik spolu s manželkou Runou. Nápad podporila aj Komunitná nadácia Veľký Šariš v rámci dotácie pivovaru Šariš ľuďom. Okrem perníkov sa piekli aj domáce buchty, linecké pečivo, slané tyčinky a nechýbala ani obľúbená pochúťka – pizza. Pec postavená z kvalitných tehál môže pri dobrom zaobchádzaní slúžiť svojim obyvateľom desiatky rokov.

Keďže pec je ešte stále v štádiu sušenia, zvládla upiecť skôr menšie pečivo a slané i sladké pochutiny. Na pečenie dobrého chleba si tak budú musieť ešte počkať. Pec bude slúžiť všetkým, ktorí si v nej radi upečú všetko, na čo postačí ich zručnosť a fantázia. Okrem toho je to skvelá príležitosť na to, aby sa ľudia viac stretávali, zbližovali sa, mali možnosť sa navzájom spoznať, porozprávať, vymeniť si rodinné recepty.

Koho podporuje grantový program Šariš ľuďom

Na sklonku roka 2022 bolo v grantovom programe Šariš ľuďom prerozdelených 16 tisíc eur medzi 6 vybraných projektov. Sú to projekty, ktoré prispejú k tvorbe, obnove, alebo oživeniu ekologicky hodnotných lokalít a trás v regióne. Najvyšší grant vo výške 3790 eur získal projekt výstavby obecnej pece na drevo, určenej na pravidelné pečenie chleba. Pec bola zhotovená starými technológiami, s použitím tradičných materiálov a bezodpadovo.

Pivovar Šariš prostredníctvom grantového programu za vyše dvadsať rokov podporil už stovky projektov. Tento program každoročne spúšťa v spolupráci s Komunitnou nadáciou Veľký Šariš, ktorá vznikla ešte v roku 1998 a jej vznik podporilo mesto Veľký Šariš. Jej hlavným poslaním je podporovanie projektov občanov, ktorí chcú svojou prácou prispieť k pozitívnej zmene v lokalite, kde žijú.

Vedeli ste, že napríklad v talianskom meste Bologna majú na trhovisku veľkú komunitnú pec, kde si môžu miestni upiecť vlastný chlieb? Veľmi obľúbeným je aj u nás gazdinkami pečený a ospevovaný domáci kváskový chlieb.

Zdroj: FB Mesto Veľký Šariš - oficiálna stránka
Zdroj: FB Mesto Veľký Šariš - oficiálna stránka
Zdroj: FB Mesto Veľký Šariš - oficiálna stránka
Zdroj: FB Mesto Veľký Šariš - oficiálna stránka
Zdroj: FB Mesto Veľký Šariš - oficiálna stránka

Súvisiaci článok
V Sabinove odovzdali zrekonštruovaný zimný štadión mesiac pred termínom
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť