Sobota 27. 07. 2024 07:19:35 | Meniny má Božena

Ochranári varujú pred sršňom ázijským. Je vysoko pravdepodobné, že sa onedlho objaví na Slovensku

SLOVENSKO/ Štátna ochrana prírody je presvedčená, že invazívny sršeň ázijský sa čoskoro objaví na Slovensku. Ľudí prosí o spolupráci pri jeho sledovaní. Pozrite si jeho opis v článku, a ak ho uvidíte, nahláste to ochranárom. Môžete tak pomôcť zamedziť jeho šíreniu u nás!

Michal Filek|24. február 2024|11:00:06

Zdroj: Francis Ithurburu

Súvisiaci článok
Panika ohľadom komára tigrovaného. Starosta Ružinova to vidí takto....
Čítajte viac >

Štátna ochrana prírody SR informuje, že v súvislosti s potvrdeným výskytom invázneho druhu sršňa ázijského v roku 2023 v Maďarsku a v Českej republike, je vysoká pravdepodobnosť, že bude jeho výskyt zaznamenaný v najbližšom čase aj na území Slovenska.

„Prosíme vás preto o spoluprácu pri jeho sledovaní. Budeme tak schopní efektívnejšie podchytiť jeho prípadný výskyt a podniknúť kroky na zamedzenie jeho šírenia. Potenciálny výskyt sršňa ázijského je nutné nahlásiť na Štátnu ochranu prírody SR cez systém rýchleho varovania,“ napísali ochranári.

Sršeň ázijský doteraz na Slovensku potvrdený nebol. V západnej Európe sa však už niekoľko rokov úspešne rozmnožuje. Viacerých minulý rok spozorovali už aj u našich susedov v Česku a Maďarsku.

Je toto totiž invazívny druh privezený do Európy, pravdepodobne, na lodiach. Prvýkrát ho na starom kontinente spozorovali v roku 2004 v juhozápadnom Francúzsku.

Keď sa niekde usídli, tak veľmi rýchlo zvyšuje svoju populáciu a rýchlo sa šíri najmä pozdĺž vodných tokov.

Nebezpečný je najmä pre naše včely a včelárov. Živí sa totiž práve včelami a menším hmyzom. Okrem toho znehodnocuje aj ovocie, pretože ho požiera. Samozrejme, nezanedbateľné je aj jeho nebezpečenstvo pre alergikov po uštipnutí.

Ako ho rozpoznáme?

„Sršeň ázijský je o niečo menší, než jeho európsky príbuzný sršeň, má výrazne žlté nohy a sfarbenie na hlave a hrudi je prevažne čierne so širokým oranžovým pásom na brušku. Viac informácií získate na našom webe,“ informuje ŠOP SR.

sršen_ flyer_png.png Zdroj: sopsr.sk


Súvisiaci článok
Pozor, nebezpečný komár tigrovaný je už aj na Slovensku!
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť