Sobota 27. 07. 2024 08:55:50 | Meniny má Božena

OBJAVUJEME KRÁSY SLOVENSKA: Koľko metrov má najvyššia veža a prečo má jeden chrlič tvár ženy? Spoznajte tajomstvá Dómu svätej Alžbety v Košiciach

KOŠICE/ Dych berúca stavba s výhľadom na veľkolepé mesto, aj tak môžeme opísať Dóm svätej Alžbety v Košiciach. Na dnešnom výlete nás čaká impozantná katedrála, ktorá sa môže pochváliť hneď niekoľkými titulmi „naj.“ Nejde totižto iba o najkrajšiu gotickú pamiatku krajiny, ale aj o najvýchodnejšiu katedrálu západného typu na starom kontinente a v neposlednom rade o najväčší kostol na Slovensku.

Alžbeta Mareková|12. marec 2024|11:00:06

Zdroj: Facebook/ Košice - Mesto Košice

Súvisiaci článok
OBJAVUJEME KRÁSY SLOVENSKA: Baňa Starovšechsvätých, slovenská učebnica baníctva
Čítajte viac >

Metropola východného Slovenska sa môže pochváliť úctyhodným množstvom kultúrnych pamiatok i turistických atrakcií. Košice obľubujú milovníci kultúry, príťažlivé sú však aj pre obdivovateľov histórie a nesklamú ani fanúšikov zábavy, či kvalitnej gastronómie. Človek tu môže stratiť celé dni a stále bude mať čo robiť. Popri množstve pamiatok, akým mesto disponuje, je náročné vytvoriť organizovaný itinerár výletu, obzvlášť vtedy, ak máte na mesto vyhradený len krátky čas. Dóm svätej Alžbety by však nemal obísť žiadny turista a to bez ohľadu na vierovyznanie. Ide predsa o najvýraznejšiu dominantu mesta.

1.jpg Zdroj: Facebook/ Košice - Mesto Košice

Nebojte sa, neprehliadnete ho. Nachádza sa v priamom srdci Hlavnej ulice. Práve vďaka nemu je ulica vytvarovaná do povestného tvaru šošovky. Ide vskutku o monumentálnu stavbu, na šírku meria štyridsať metrov, na dĺžku šesťdesiat metrov. Jeho severná veža je vysoká neuveriteľných päťdesiat osem metrov.

2.jpg Zdroj: Facebook/ Košice - Mesto Košice

Výstavba metropolitnej katedrály započala koncom 14. storočia, stavbe dominuje jedná hlavná a štyri bočné lode. Pri prechádzke po jej vonkajšom obvode si všimnete bohato zdobený severný, západný a južný portál. Všetko zdobia gotické prvky a dobovú atmosféru kostolu dodávajú aj chrliče vody. Všetky majú zvieraciu podobu, ale na juhozápadnom rohu nájdete chrliča s podobou nepeknej ženy. Hovorí sa, že to staviteľ Štefan mu dal podobu svojej manželky, aby ju potrestal a vystavil hanbe za jej nadmerné pitie alkoholu.

3.jpg Zdroj: Facebook/ Košice - Mesto Košice

Ak vás exteriér katedrály zaujal, jej interiér vás ohromí. Do posledného detailu prepracované gotické prvky bohato zdobia krídlový oltár, ktorý sa pomocou vrstiev krídel vie zmeniť z obrazcov zachytávajúcich život svätej Alžbety na pôstnu verziu aj adventnú verziu. Všimnite si aj kamenný svätostánok z roku 1477, či honosné schodisko do kráľovského oratória.

4.jpg Zdroj: Facebook/ Košice - Mesto Košice

Dóm svätej Alžbety ďaleko predčí vaše očakávania a neuveriteľné detaily, ktoré si všimnete na každom metri, vás prinútia premýšľať o histórii výstavby. Celá katedrála je výstavou vzácneho sakrálneho umenia. Nenechajte si tento zážitok ujsť.

Pri predstavovaní Dómu svätej Alžbety sme využili aj informácie z týchto zdrojov: 1000 cirkevných pamiatok Slovenska (Ján Lacika), www.domsvalzbety.sk


Súvisiaci článok
Františkánsky kláštor očami sprievodcu históriou Kremnice Dávida Neuschla: Nezaslúžil si osud aký ho postihol
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť