Utorok 14. 05. 2024 06:32:23 | Meniny má Bonifác

Pozor na žaby na cestách, migrujú na liahniská! V TANAP-e ich odchytávajú a prenášajú cez cestu

ORAVA/LIPTOV/TANAP/ Jarný ťah obojživelníkov je tu. Dávajte si pozor a dávajte na nich pozor! Žaby totiž putujú na liahniská aj cez frekventované cesty, kde môžu ohrozovať premávku. Správa Tatranského národného parku takéto úseky opäť zabezpečila zábranami a žaby odchytávajú.

Michal Filek|27. marec 2024|12:00:06

Zdroj: TANAP

Súvisiaci článok
VIDEO Prečo musia šteňatá niektorých plemien zbytočne trpieť počas tetovania?
Čítajte viac >

Na cestách v tomto období každý rok zahynie množstvo žiab. Ich migračné trasy na liahniská totiž často pretínajú tie najfrekventovanejšie cesty.

Aby zabránili zbytočným stratám na životoch týchto obojživeľníkov, strážcovia prírody TANAP-u každoročne popri cestách na migračných trasách, inštalujú zábrany. A žaby odchytávajú, aby ich cez cestu preniesli. Informuje o tom portál cezhory.sk.

Takéto zábrany, teda igelitové fólie brániace vstupu na vozovku, v týchto dňoch nainštalovali aj v Tatranskej Lomnici. Okrem toho aj v Orave a Liptove.

Odchytené žaby potom bezpečne prenesú k vodným plochám, kde nakladú vajíčka.

Podľa informácií TANAP-u umiestnili fólie pri cestách v Bobrovníku a Bobrovci, na Zverovke na Orave a tiež pri akvaparku v Oraviciach.

Je zaujímavé, že tam zmysly žaby navigujú, aby skočili do horúceho termálneho prameňa a tak prišli o život. Zábrany im to neumožnia.


Súvisiaci článok
Správa TANAP-u láka medvede k ľudským obydliam, hovorí My sme les. Národný park to odmieta
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť