Piatok 18. 10. 2024 03:49:15 | Meniny má Lukáš

V Púchove si uctili celosvetovo známeho míma Milana Sládka

PÚCHOV/ Začiatkom mája sa v priestoroch divadla v Púchove uskutočnilo slávnostné popoludnie s názvom Pocta Milanovi Sládkovi. Mesto Púchov v spolupráci so Základnou umeleckou školou (ZUŠ) a Púchovskou kultúrou, pripravilo pre celosvetovo známeho míma a rodáka zo Streženíc kultúrny program s výtvarným prekvapením. Súčasťou umeleckého popoludnia bolo odhalenie obrazu s názvom Pocta Milanovi Sládkovi. Autorom obrazu je akademický maliar, umelec a pedagóg Viliam Široký.

Natália Štepanovičová|12. máj 2024|17:00:06

Zdroj: Slavomír Flimmel

Súvisiaci článok
Púchov ožil poéziou už po jedenástykrát
Čítajte viac >

Netradičný darček

Primátorka mesta Púchov Katarína Heneková uviedla, že mímovi Milanovi Sládkovi, ktorý je rodákom z neďalekej obce Streženice chceli venovať špeciálny darček.

"Vymýšľali sme niečo originálne, čo by tu po ňom zostalo. Plánovali sme zanechať obraz, ktorý nám všetkým bude neustále pripomínať, že máme v Púchove rodáka, ktorý toho veľa dosiahol a je známy po celom svete. Chceli sme mať v meste niečo, čo je s pánom Sládkom navždy spojené, pretože ľudia radi zabúdajú," priblížila prvotnú myšlienku umeleckého prekvapenia primátorka.

Obraz, ktorý zachytáva široké spektrum postáv

Autor obrazu maliar Viliam Široký okomentoval ako pristupoval ku koncipovaniu výtvarného diela. Ozrejmil, že dlho hľadal spôsob ako správne uchopiť obraz pre tak výrazného umelca.

"Najprv som si povedal, že to urobím jednoduchým symbolom, ale potom som chcel vytvoriť niečo, kde ukážem pestrosť postáv, ktoré pán Sládek vytvoril," okomentoval Široký.

Umelec a pedagóg doplnil, že návrh a realizáciu diela robil priamo v priestore Divadla Púchov čo mu pomohlo k tomu, aby obraz vnímal v jeho komplexnosti.

Mím a režisér Milan Sládek prezradil, že obraz, ktorý mu venovalo mesto v spolupráci s autorom Viliamom Širokým zachytil všetko o čo sa celý život snažil. milan-sladek.jpg

Zdroj: Slavomír Flimmel

"Je úžasné, že ako pamiatka na mňa tu ostane tento pekný obraz. Dojíma ma to o to viac, že ho namaľoval môj priateľ Viliam Široký," priznal rodák z neďalekej obce Streženice.

Sládek ďalej povedal, že ho v septembri čaká predstavenie v Thajsku kam ho pozvali členovia slovenského veľvyslanectva.

Súčasťou umeleckého popoludnia bol aj kultúrny program, ktorý si pre návštevníkov divadla pripravili žiaci zo ZUŠ v Púchove, ako aj kreatívno-motivačné rozhovory.


Súvisiaci článok
Žilinská galéria Tri steny dnes ožije vernisážou mladej výtvarníčky Natálie Martykánovej
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť