Sobota 27. 07. 2024 01:50:26 | Meniny má Božena

Najlepšieho furmana nájdete v Hričovskom Podhradí

HANDLOVÁ/ Začiatkom mája sa v Handlovej uskutočnil 17. ročník furmanských pretekov s názvom Morovnianska podkova. Súťažilo sa v troch kategóriách: furmanský slalom v pároch, práca s drevom a ťažký ťah. Absolútny víťaz Pavol Blaško z Hričovského Podhradia so svojím pomocníkom Jánom Dobroňom, získal okrem peňažnej odmeny živé jahňa a náradie.

Natália Štepanovičová|16. máj 2024|13:00:06

Zdroj: Mesto Handlová

Súvisiaci článok
Škôlkarom v Handlovej pomáhajú poníky
Čítajte viac >

Primátorka mesta, Silvia Grúberová, poďakovala všetkým, ktorí sa podieľali na úspešnom priebehu súťaže - organizátorom, dobrovoľníkom, sponzorom, aj návštevníkom.

"Všetci, ktorí máte na rukách žlté pásky so slovom "Ďakujeme“, ste podporili podujatie dobrovoľným vstupným a stali ste sa jedným z našich najväčších sponzorov a organizátorov,“ podotkla.

Furmani z celého Slovenska

Morovnianskej podkovy v tomto roku zúčastnilo 14 súťažiacich z celého Slovenska. Celkovými víťazmi sa stali furmani s najmenším počtom trestných bodov. Prvé miesto v celkovom hodnotení patrilo Pavlovi Blaškovi. Na druhom mieste sa umiestnil Ján Francisti. Tretie miesto osadil Martin Veterník. Každý furman zároveň dostal krmivo pre kone.

Súťaž je obľúbená

Hovorkyňa Handlovej Jana Paulínyová priblížila, že Morovnianska podkova, je obľúbeným podujatím nielen u obyvateľov handlovskej doliny, ale aj u tých, ktorí prichádzajú zo širokého okolia.

"Tento rok podujatie navštívilo približne 2 000 divákov a na letisku, ktoré sa stalo veľkou parkovacou plochou, neostalo ani jedno voľné miesto. Po druhýkrát bolo možné prispieť dobrovoľným vstupným, ktoré bolo použité na podporu furmanov a organizáciu podkovy. Celková výška príspevkov bola 1800 eur," dodala Paulínyová.

Okrem súťaže si návštevníci zaspomínali na dlhoročného hlavného rozhodcu furmanských pretekov a výkonného riaditeľa Slovenského zväzu chovateľov koní (SZCHK), Františka Grácza. Na jeho počesť SZCHK pripravil ligu furmanov O pohár Františka Grácza, ktorú otvorila Morovnianska podkova.


Súvisiaci článok
V Handlovej videli diviaky. "Nekŕmte divú zver!" vyzýva mestská polícia
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť