Piatok 26. 07. 2024 23:17:19 | Meniny má Anna, Hana, Anita

VIDEO Je to hoax: Slovenčina nie je najťažším jazykom na svete. Naopak, patrí k najľahším!

SLOVENSKO/ Internetom sa šíri zaručená správa o tom, že jazykovedci z Berlína vyhodnotili slovenský jazyk ako vôbec najťažší na svete. Stránka Hoaxy a podvody na Facebooku tento mýtus vyvracia. Ide vraj o hoax, ktorý vysvetlil už v roku 2007 Jazykovedný ústav Ľ. Štúra. Jeho riaditeľ podrobne popísal, prečo je opak pravdou. Slovenčina je pomerne jednoduchá.

Michal Filek|23. máj 2024|15:00:06

Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Súvisiaci článok
Na základných školách bude platiť zákaz používania mobilov
Čítajte viac >

„Najťažším jazykom, akým sa hovorí na tejto planéte je slovenčina,“ takáto správa sa virálne šíri slovenským internetom. Ale je to skutočne tak?

Podľa zaručenej informácie, Ústav jazykovedcov, ktorý sídli v Berlíne začal so skúmaním jazykov, ktorými sa hovorí po celom svete. Preskúmal údajne 7832 známych jazykov a slovenčina bola stanovená najťažším jazykom, akým sa hovorí na tejto planéte.

„Ide o jazyk, ktorý nemá vo svete obdobu, čo sa týka náročnosti na učenie, písanie, počúvanie, hovorenie a čítanie. Jeho gramatická štruktúra je veľmi komplikovaná a prepracovaná do detailov,“ zdôvodňujú svoje tvrdenie šíritelia tejto dezinformácie.

Celú správu si môžete prečítať tu:

Aká je skutočná pravda?

Na Facebooku na ňu upozornila stránka Hoaxy a podvody. Podľa nej tento hoax je starý mnoho rokov, a už v roku 2007 ho vyvrátil riaditeľ Jazykovedného ústavu Ľudovíta Štúra Slovenskej akadémie vied.

„Obsahovo je to úplný bluf, či ako by povedal Vajanský, blúznica, kým naši mladí by to mohli nazvať totálnou haluzou. Nie je totiž pravda, že slovenčina je najťažším jazykom na svete a že by sa na tom mali dokonca dohodnúť nejakí vedci z Paríža alebo že by to mal už osem rokov skúmať nejaký „Ústav jazykovedcov“ v Berlíne. Pravda je taká, že slovenčina patrí skôr medzi najľahšie slovanské jazyky. V lingvistickej typológii sa hodnotí ako pomerne jednoduchý a pravidelný jazyk,“ napísal Slavomír Ondrejovič.

Jeho celé zdôvodnenie, ktorým vyvracia tento hoax, si prečítajte TU.

No a ak ešte stále pochybujete, tak si pozrite na videu reláciu RTVS VAT, kde na otázky odpovedá súčasná riaditeľka Jazykovedného ústavu Ľ. Štúra SAV Gabriela Múcsková.


Súvisiaci článok
Päť slovenských stredoškolákov postúpilo na medzinárodnú olympiádu v astronómii
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť