Piatok 13. 09. 2024 11:46:53 | Meniny má Ctibor

Vyše tristo kilometrov prekonajú bežci na trati Od Tatier k Dunaju

SLOVENSKO/ Na Slovensku sa opäť pobeží Od Tatier k Dunaju. Účastníci v poradí 12. ročníka najväčšieho štafetového behu si cez tento víkend zmerajú svoje sily na 345-kilometrovej trati na trase z Jasnej v Demänovskej doline v Nízkych Tatrách na Tyršovo nábrežie v Bratislave.

TASR|17. august 2024|09:10:14

Ilustračné foto. Zdroj: Facebook/Od Tatier k Dunaju

Súvisiaci článok
Hráči z KHL v reprezentácii? Pospíšil z Calgary zvažuje, či príde!
Čítajte viac >

Teší nás záujem bežcov z celého Slovenska a okolitých krajín o náš beh," hovorí riaditeľ pretekov Štefan Šogor.

Prihlásiť sa mohli bežci bez rozdielu veku, výkonnosti a pohlavia, súťaží sa v piatich rôznych kategóriách. Trať tvorí 36 úsekov rôznej dĺžky a namáhavosti. Pri deväť- až 12-člennom družstve každý absolvuje minimálne tri úseky s odstupom ôsmich až desiatich hodín. Spolu odbehne približne 30 kilometrov v priebehu necelých dvoch dní. Skúsenejší bežci vytvorili šesťčlenné tímy, každý z nich teda pobeží 60 kilometrov. Beží sa nonstop, teda cez deň aj v noci.

Spomedzi 36 úsekov je najťažší štvrtý, dlhý 12 kilometrov (z Ľupčianskej doliny na Železnô/Partizánska Ľupča), ktorý má prevýšenie 500 metrov. Za orientáciu na trati zodpovedá každý tím samostatne, trať je miestami orientačne náročná. Vozidlá môžu počkať na bežca na problematických miestach a ukázať mu smer. Motorové vozidlá s ostatnými členmi tímu sa presúvajú po trati behu, niektoré vyznačené úseky sú však pre autá neprejazdné.

Vlani zabehol najrýchlejší tím trať za 23 hodín a 48 minút, najrýchlejší sólo bežec zabehol celú trať za 43 hodín a 47 minút, čím prekonal vlastný dovtedajší rekord o 15 hodín.

Na štart sa v roku 2023 postavilo 185 tímov a päť sólo bežcov. Spolu sa behu zúčastnilo 2500 bežcov. Zabehli viac ako 7500 individuálnych behov, spolu odbehli viac ako 66.000 kilometrov. Ak by boli jedna veľká štafeta, prebehnú po rovníku okolo zemegule 1,6-krát. Najstarším účastníkom bol 74-ročný muž, najmladší boli viacerí 17-roční bežci, ktorí štartovali na základe udelenej výnimky.

Všetky informácie o podujatí sú na webovej stránke www.odtatierkdunaju.sk.


Súvisiaci článok
OH v Paríži: Barteková sa chystá aj na olympiádu v Los Angeles
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť