Piatok 13. 09. 2024 11:33:02 | Meniny má Ctibor

Šimečka: „Aj Ficova žena dostala grant, ako moja mama a partnerka. Ak on odstúpi, odstúpim tiež!“

SLOVENSKO/ Michal Šimečka reagoval na tlačovú konferenciu, na ktorej ho premiér Fico obvinil, že jeho matka a partnerka získavali finančný prospech na grantoch zo štátu. Vysvetlil, že Soňa Ferenčáková, aj jeho mama, ako uznávané odborníčky, získavali granty dávno predtým, ako bol on sám v politike, aj za Ficových vlád. Spomenul však Svetlanu Ficovú, ktorá dostala tiež grant, ale počas jednofarebnej vlády SMER-u. Fica vyzval, že ak on rezignuje na post premiéra, urobí tak aj on, a odstúpi z funkcie podpredsedu NR SR.

Michal Filek|23. august 2024|16:09:22

Zdroj: Michal Šimečka

Súvisiaci článok
Už na budúci týždeň predloží Fico návrh na odvolanie Šimečku z postu podpredsedu NR SR
Čítajte viac >

„Fico sa mstí za to, že robíme to, čo máme robiť a správa sa ako komunistický normalizátor. Keďže nerobí nič pre ľudí, musí takto odvádzať pozornosť. A tak útočí na moju rodinu. Nebol som privatizér a nič na mňa nemá. A preto musí šikanovať moju rodinu,“ uviedol Michal Šimečka na tlačovej konferencii.

Premiérovi nevyšiel útok prostredníctvom nadácie pomenovanej po jeho dedovi, filozofovi a disidentovi, a tak teraz začal útočiť na ďalších členov Šimečkovej rodiny.

„Moja mama je novinárka, intelektuálka, učiteľka, ktorá pracuje desiatky rokov s rómskymi deťmi, učí rómske deti, vydáva pre ne knihy a organizuje veľkú konferenciu od roku 2009, na ktorej vystúpil ešte Václav Havel a ďalší nositelia nobelových cien. Bratislava sa stáva na jeden deň kultúrnym centrom Európy. Na konferenciu dostávala každoročne podporu aj za vlád Roberta Fica. Opakujem, že od roku 2009, kedy som ja ešte vôbec nebol v politike,“ uviedol Šimečka na obvinenia svojej mamy.

Podobné je to vraj aj v prípade jeho partnerky, uznávanej umelkyne, veľkej postavy slovenského tanca, Soni Ferenčákovej, s ktorou majú štvorročné dieťa.

„Soňa je špičková umelkyňa, vystupujúca po celej Európe. Aj Ficova diplomacia sa chválila jej tvorbou v zahraničí. Podporili ju nielen slovenský Fond na podporu umenia, ale aj zahraničné fondy. Robila to dávno pred tým, než ja som vstúpil do politiky, než vzniklo PS a dávno pred tým, než sme sa spoznali. Aj za Ficovej, aj Matovičovej vlády,“ vysvetlil.

Šimečka dodal, že hoci to možno Fico nevie, presne takto funguje kultúrna na Slovensku. Takto funguje celá kutúrna, divadlá, knižnice, galérie. Robia projekty, dostávajú granty, organizujú výstavy, predstavenia, platia ľudí, platia nájmy.

„O dotáciách a grantoch rozhodujú nezávislí odborníci v komisiách. Všetko sú do verejne dostupné zmluvy, vyúčtované projekty, ktoré prešli kontrolou. Robert Fico teraz nemôže tvrdiť, že všetci ľudia, ktorí dostali peniaze na projekty, sú zločinci. Pretože keď sa chceme rozprávať o dotáciách, tak sa musíme pozrieť aj na tie, ktoré dostávajú koaliční poslanci. Napríklad Migaľ, ktorý dostal vyše pol milióna, alebo Michelko, ktorý dostal 700-tisíc eur. A to od inštitúcií, na ktoré mal SMER priamy dosah. Na rozdiel od PS, ktoré doteraz nikdy nebola vo vláde, ani v parlamente. A keď premiér hovoril o teste Ficom, tak urobme takýto test. V roku 2007, počas jednofarebnej vlády SMER-u, dostala zo štátnych zdrojov, jeho manželka Svetlana Ficová, grant 275 000 eur na právnický výskum. Ak je toto problém, tak vás vyzývam, aby ste odstúpili z postu premiéra a potom aj ja odstúpim z postu podpredsedu parlamentu,“ ozrejmil Šimečka.

Podľa Šimčeku sa Fico takto mstí. Namiesto toho, aby riešil problémy občanov, rieši jeho rodinu.

„Čo robí vláda? Nič pre ľudí! Znižujete tresty pre svojich kamarátov, rozvrátili ste kultúrne inštitúcie, vyhnali ste do ulíc desaťtisíce ľudí. Potraviny sú drahšie, energie sú drahšie a vy riešite moju partnerku a moju mamu. Nehanbíte sa? Ale nás nezastavíte!“ dokončil Michal Šimečka.

A zároveň avizoval, že podá civilnú žalobu na ochranu osobnosti.


Súvisiaci článok
Prehovoril prezident. Pellegrini nevidí ohrozenie právneho štátu, za nevraživú atmosféru viní opozíciu
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť