Sobota 05. 10. 2024 11:38:02 | Meniny má Viera

V Prievidzi otvorili unikátnu expozíciu. Ocitnete sa v zákulisí Československej televízie

PRIEVIDZA/ V Múzeu Vtedy otvorili unikátnu výstavu predmetov televízneho štúdia Československej televízie Praha. Autentické prostredie prenesie nadšencov do obdobia 80. rokov minulého storočia a ukáže im ich zákulisie populárnych programov.

Natália Štepanovičová|4. október 2024|14:00:07

Zdroj: Ivan Valko

Súvisiaci článok
VIDEO Vstúpte do izieb plných spomienok. Takto sa žilo na Slovensku v socializme!
Čítajte viac >

Ovocie päťročného úsilia

Za zrodom expozície stojí zakladateľ Múzea Vtedy zberateľ Michal Dobiaš. „Pôvodne sa štúdio nachádzalo na jednej strednej škole v českom Vimperku. Múzeum Vtedy ho dostalo do daru a koncom minulého roku sme štúdio doviezli do Prievidze a začali pripravovať priestory,“ vysvetľuje.

Od prvotnej myšlienky otvoriť expozíciu až po slávnostné otvorenie však prešlo dlhých päť rokov. Návštevníkom múzea chcú dopriať autentický zážitok z toho, ako vyzerala filmová technika v minulosti, ale samozrejme umožniť im nahliadnuť aj za oponu televíznych relácií, vďaka ktorým sa denne zabávali.

„V tomto štúdiu, môžu nadšenci vidieť, výrobu populárnej relácie KUFR,“ spresňuje zberateľ a zakladateľ múzea.

vt1.jpg Zdroj: Ivan Valko

Zážitok nielen pre nadšencov techniky

Dobiáš vysvetľuje, že v televíznom štúdiu návštevníci uvidia televízne obrazovky a kamery, pult réžie alebo zvukovú réžiu, čo sú technické exponáty, ktoré sa používali od 70. rokov minulého storočia. Ide o zážitok, vďaka ktorému sa verejnosť oboznámi s minulosťou a zákulisím televízie, keďže do neho diváci nemohli nahliadnuť, nakoľko sa v ňom pohybovali iba pracovníci.

Pomocnú ruku podala trenčianska župa aj vláda

Televízna expozícia Múzea Vtedy priniesla na Hornú Nitru trvalú výstavu, ale súčasne zachránila významnú kultúrno-technickú pamiatku, ktorá je dnes prístupná verejnosti a budúcim generáciám. Projekt podporil Trenčiansky samosprávny kraj a vláda na minuloročnom výjazdovom zasadnutí.

Otvorenia expozície sa zúčastnili bývalí moderátori Alena Heribanová, Soňa Müllerová a Alfonz Šuran, ktorí si zaspomínali na začiatky vysielania v Československej televízii. 66ff.jpg Zdroj: Ivan Valko

Múzeum Vtedy vzniklo v roku 2021. Jeho súčasťou sú expozície školy, obchodu, telekomunikačnej techniky, rádií a televízorov z minulého storočia. O rok neskôr pribudla výstava zariadeného bytu v štýle 70. a 80. rokov minulého storočia. Múzeum Vtedy sídli v Kultúrnom a kreatívnom centre Galéria Jabloň v Prievidzi. V depozitári uchováva viac ako 4000 rôznych exponátov.

vt7.jpg Zdroj: Ivan Valko vt22.jpg Zdroj: Ivan Valko vt3.jpg Zdroj: Ivan Valko vt4.jpg Zdroj: Ivan Valko vt5.jpg Zdroj: Ivan Valko vt6.jpg Zdroj: Ivan Valko


Súvisiaci článok
Považskotepličanka oživuje príbehy z potopeného luxusu. Vlastní najväčšiu zbierku predmetov z Titanicu v strednej Európe
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť