Štvrtok 25. 07. 2024 09:18:55 | Meniny má Jakub, Timur

NA PITVORE: Slovenskí dôchodcovia milujú divadlo, veď sa kvôli nemu takmer pobili. „Ste Ficovo stádo,“ odkazuje im Nikita Slovák

BRATISLAVA/ So Slovenskom to nebude tak zlé, ako sa nám to snažia nahovoriť. Minimálne, pokiaľ ide o kultúru, presnejšie divadlo a poéziu. Búrlivá diskusia, ktorá sa na celom našom slovenskom pitvore rozprúdila po tom, ako Divadlo P. O. Hviezdoslava zverejnilo vizuál na novú sezónu jasne ukazuje, ako našinci veľmi, naozaj veľmi milujú divadlo. A najmä tí v seniorskom veku, sú ochotní sa zaň aj pobiť. Mobilizačnú kampaň proti vizuálu a za očistenie divadla spustila Matica slovenská, Romana Tabák, či Milan Uhrík. Ten sa dokonca, v mene ideálov, chystá vymiesť protislovenskú progresívnu bandu zo škôl a kultúry. A to všetko len kvôli divadlu. No čo poviete? Sme, alebo nie sme kultúrny národ? FOTO: Matica slovenská

Michal Filek|7. september 2023|14:00:39

História, alebo skôr histéria, toho, ako sa riaditeľka Divadla Pavla Országha Hviezdoslava (DPOH) dostala pod paľbu kritiky za vizuál – vitráž, k novej sezóne, je dostatočne známa.

Do čela šíku odporcov sa postavili také osobnosti slovenskej politiky, ako Milan Uhrík (Republika), Romana Tabák (SNS), Tomáš Taraba (Život – NS), Dušan Jarjabek (SMER). A ideologicky ich vedie Marián Gešner, predseda Matice slovenskej.

375131075_835306794618104_5219389430820340212_n.jpg

Matica Slovenská vyzvala riaditeľku DPOH Valériu Schulzovú, aby okamžite stiahla kampaň, ktorá vraj dehonestuje odkaz jedného z najvýznamnejších slovenských básnikov.

„Aktuálna kampaň je len ďalším dôkazom, že DPOH má dlhodobý zámer orientovať sa len na jednu jasne ideologicky vyhranenú skupinu občanov. Kultúra a jej stánky musia však slúžiť pre všetkých bez rozdielu ich národnosti, presvedčenia, vierovyznania a politických, alebo iných ideologických názorov. Máme zato, že práve tieto zásady vedenie DPOH dlhodobo obchádza a ignoruje,“ píše Matica Slovenská.

Matica ďalej dodáva: „Už počas nedávneho Dúhového pochodu v Bratislave v DPOH zavesili na bustu P. O. Hviezdoslava okolo jeho krku dúhový šál. Najnovšie nedôstojné stvárnenie odseknutej hlavy nemôže byť ospravedlniteľné ani kreativitou reklamnej kampane. Umelecké stvárnenie nemôže prekračovať hranice vkusu a ľudskosti. Matica možným vysvetleniam o tzv. nadsádzke tohto vyobrazenia neverí a nerozumie, prečo musí byť práve osoba P. O. Hviezdoslava terčom takýchto nechutných útokov a metafor. Rovnako nechápeme, prečo na vitráži nie je okrem vlajky cudzieho štátu aj slovenská štátna zástava. Veď žijeme na Slovensku a DPOH pripravuje svoje programy najmä pre slovenského diváka.“

Milan Uhrík ide ešte ďalej:

„Ešte 4 týždne priatelia, a vymetieme túto protislovenskú progresívnu bandu zo škôl a kultúry. Len sa tak zapráši...“

374641451_913808900108658_4585968493594103141_n.jpg

Na Matičiarskom proteste sa včera zišlo viacero, najmä starších ľudí. Ba dostali sa aj do konfliktu s obhajcami vedenia DPOH.

„Máme za sebou úspešný a hlavne pokojný matičný protest proti dehonestujúcej kampani Divadla P. O. Hviezdoslava v Bratislave, ktorý aj za hojnej účasti vlastencov zo všetkých kútov Slovenska ukázal, že ak sa ako Slováci spojíme za spoločný cieľ, dokážeme ochrániť naše národné záujmy.

Skupina ľudí, ktorá má plné ústa tolerancie, demokracie a slobody svojim netolerantným správaním a narušovaním pokojného priebehu matičného protestu ukázala, že sú to práve oni, ktorí ľudí rozoštvávajú, šíria nenávisť a sú to oni, ktorí by sa mali priučiť kultúrnosti,“ zhodnotili protest organizátori.

Inak sa na priebeh protestu pozerá režisér Nikita Slovák.

Takto ho vykreslil na svojom Facebooku:

„Stratil som úctu k šedinám. To vážne bielovlasý slušne oblečený pán útočí na mladého chlapca na bicykli kvôli názoru? To vážne starí ľudia nad hrobom vrieskajú a mlátia cudzích vnukov a vnučky?

Kde sa táto lúza nabrala v trojjazyčnej Bratislave, meste kde vedľa seba žili Nemci, Židia, Maďari a Slováci? Keby vás videli vaše vnúčatá ako tu vrieskate stareckými hláskami len preto, že vás niekto nahuckal, hanbili by sa za vás.

Bielovlasá armáda so slabými trasľavými rukami, navreté žily na krku, zvráskavené tváre, spuchnuté nenávisťou, kráčate po boku nacistov, s ktorými by ste sa kedysi ani nebavili. Čo to s vami urobili, máme snáď v krvi nejaký ľudácky gén, ktorý sa rokmi aktivuje?

Hanbím sa za vás a zároveň som hrdý na svojich rodičov, pokojných dobrých ľudí, ktorí svojim deťom obetovali mladosť a zahrnuli ich láskou. Ste Ficove stádo, ignorujete správy z overených zdrojov a náležite každej sprostosti zo sociálnych sieti. Mali by ste radšej pobozkať vnukov, tešiť sa z každého dňa, lebo človek je krehký a nikdy nevieme kedy sa pretrhne niť.

Zomriete plní nenávisti vo svete, ktorému sa dávno nesnažíte rozumieť, obete boľševickej s ľudáckej propagandy. V hlave Husák vedľa Tisa a ziapete stareckou fistulou po každom, kto má iný názor.

Keď sme robili happenning na pamiatku 21. augusta 1968, boli tam krásni starí ľudia, dobrí s pamäťou, rozoznali obete od okupanta. Tých si vážim, každý ich biely vlas, ale vy ste Ficova armáda ničoty. Oberáte svojich vnukov o lepší život. A umriete s nenávisťou v srdci.“

Primátor Bratislavy Matúš Vallo oponuje odporcom plagátu týmito slovami:

„Plagát odkazuje na vitráže, ktorými je budova divadla charakteristická. Odkaz na domovskú scénu divadla posilňuje aj motív busty P. O. Hviezdoslava (nie odseknutej hlavy!), ktorá je umiestnená v jeho foyer. Preškrtnutý gardistický znak (nie slovenský dvojkríž!), ľudia s vlajkami, kolobežka, letná terasa s kávou, to všetko sú bežné obrazy z okolia divadla, z nášho mesta, z našej súčasnosti. Pretože DPOH je mladé, súčasné a otvorené divadlo.“

Je úžasné, koľko Slovákov a Sloveniek miluje divadlo a poéziu, v osobe P. O. Hviezdoslava a sú ochotní ich brániť aj vlastnými telami!


Súvisiaci článok
NA PITVORE: Žiak priznal, že Blahov ruský pas bol podvrh. SMER-ákovu nevinu vraj dokazuje zmena účesu na videu!
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť