Sobota 07. 09. 2024 09:05:04 | Meniny má Marianna

NA PITVORE: Fico sa pokúsi zostaviť vládu, Pellegrini sa hotuje spáchať rituálnu samovraždu a Sulík chce schudnúť. Kto z nich bude nakoniec úspešný?

SLOVENSKO/ Tak, máme po voľbách, a ako dôsledok sa chystá politická samovražda v priamom prenose.

Michal Filek|3. október 2023|08:03:13

Zdroj: TASR, Facebook/Richard Sulík, Peter Pellegrini

Súvisiaci článok
NA PITVORE: Fico chce žalovať Čaputovú, pre Blahu je „rozkokošená pubertiačka“. Čo tým v skutočnosti sledujú?
Čítajte viac >

Spácha Pelle rituálnu samovraždu?

Pripomeňme si, prečo sa vlastne Pelle kedysi trhol od precedu? Politológ Tomáš Koziak pre agentúru SITA rekapituluje, že sa chcel rozísť s politikou našich ľudí a že nechcel mať nič spoločné s korupčnými škandálmi SMER-u. Tým, že by teraz vstúpil do koalície so SMER-om, by všetko poprel. Ako keby na seba nalial vedrá špiny, od ktorej sa chcel pri odchode očistiť.

A pre stranu by to malo ešte horšie následky. Dá sa povedať, že fatálne! Hlas by po vstupe do koalície so SMER-om de facto prestal existovať. A po štyroch rokoch by prestal existovať aj de jure. Jeho existencia by totiž stratila zmysel.

Urobí Pellegrini takúto rituálnu samovraždu? Ak áno, bude to mať len jediné možné vysvetlenie. Totiž také, že sa sám obáva vyšetrovania starých káuz z obdobia spoločného manželstva so SMER-om orgánmi činnými v trestnom konaní a zrušenie Lipšica s Hamranom je preňho viac, ako prežitie vlastnej strany.

Politológ tvrdí, že Fico by si z Hlasu urobil trhací kalendár či rohožku, po ktorej môže šliapať a robiť si s ňou, čo chce. To podľa neho doteraz urobil s každým jedným koaličným partnerom.

„Byť s Blahom v spoločnej vláde je niečo, čo Pellegriniho bude jednoznačne diskreditovať v zahraničí. Fico nebude akceptovateľným partnerom pre zahraničných lídrov,“ uviedol pre agentúru SITA Koziak.


Súvisiaci článok
NA PITVORE: Žiak priznal, že Blahov ruský pas bol podvrh. SMER-ákovu nevinu vraj dokazuje zmena účesu na videu!
Čítajte viac >

A čo na volebný výsledok hovorí Ľuboš Blaha?

„Robert Fico dokázal niečo neuveriteľné - zo siedmych percent v roku 2020 dotiahol Smer k 23% a k víťazstvu vo voľbách. Toto sa už navždy zapíše do učebníc politológie.

Stála proti nám celá medzinárodná americká chobotnica a liali proti nám milióny.

Zobrali nám slobodu slova, lynčovali nás, zapchávali nám ústa. A výsledok?

Zvíťazili sme s náskokom 5% pred PS-kom. V rozpore s tými ich zmanipulovanými prieskumami od AKO či slávnym exit pollom od Focusu. A ten ich nenávidený Blaha dostal 220 478 krúžkov, čo je piaty najlepší výsledok z celého Slovenska,“ napísal na Facebook strany SMER. Lebo ten jeho vlastný spoločnosť Meta zablokovala.

Tretí do partie je SNS, alebo len prezlečení Kotlebovci Taraba s Kuffovcami?

Andrej Danko a jeho partička bývalých Kotlebovcov – Taraba, Kuffovci a spol. S týmito bude Pellegrini spolupracovať. No, možno. Ale skôr by len dopomohli k rýchlejšej rituálnej samovražde jeho strany.

Čo napísal Tomáš Taraba po voľbách?

„Priatelia, do bodky sa naplnilo čo som vo voľbách hlásal: kľúčom pre zmenu na Slovensku bude to, či prejde do parlamentu SNS.

Podarilo sa to vďaka vám. Každý kto ste volil našu kandidátku a aj tým vyše 61 000 z vás, čo dalo mne hlas, osobitne ďakujem. Bez toho, že by to SNS dnes dalo, vládli by neschopní Čaputovci, Ódorovci a Šimečkovci ďalšie roky.

Slovensko bolo na prahu progresívno-liberálnej katastrofy a chaosu. Zomkli sme sa ako národ a verím, že sa nám podarí urobiť pre vás veľa dobrého.“

Úplne inak, ako politológ, vidí situáciu publicista a politológ Eduard Chmelár. Preňho by bola pre Hlas samovraždou akákoľvek iná alternatíva, ako koalícia so SMER-om. Nuž, treba povedať, že Chmelára s obľubou citujú najmä konšpiračné weby.

Ako to teda vidí Eduard Chmelár?

„Čo ma však rozhodne zarazilo, je správanie Petra Pellegriniho, ktorý akoby nepochopil, že je po voľbách a tváril sa, že ešte nevie, s kým sa rozhodne ísť do vlády. Na zahmlievanie už nie je dôvod, na taktizovanie nie je čas a na vydieranie nie je priestor. Vyjadreniami, že „ak chce Smer koalíciu s Hlasom, bude musieť korigovať svoje zahraničnopolitické postoje“, Peter Pellegrini nielenže vyráža otvorené dvere, ale stráca úctu u potenciálnych koaličných partnerov, lebo dobre vie, že niečo také nie je na stole po vyradení Republiky z parlamentu už ani v teoretickej rovine.

Neskôr však upresnil, čo tým mal na mysli, keď zopakoval, že podporuje komerčné zákazky na výrobu zbraní a je mu jedno, či tieto zbrane skončia na Ukrajine alebo inde. A ja musím zopakovať, že mne táto cynická podpora zbrojeniu a posadnutosť zbrojárskym priemyslom na Hlase dlhodobo prekáža. Je jasné, že v tejto otázke by našiel podporu skôr u Progresívneho Slovenska a SaS ako v Smere, no spoľahnúť sa môže aj na SNS.

Mal by si však uvedomiť, že na vydieranie nie je v dostatočne silnej pozícii. Robert Fico sa svojimi koaličnými partnermi nikdy nenechal vydierať. A dobre vie, že hoci sa Pellegrini tvári ako majster sveta, veľa možností na výber nemá. Prijme ponuku PS aj za cenu rozpadu poslaneckého klubu aj celej strany? Nech sa páči, ak to chce dať na Procházku, Fico si jeho politickú samovraždu vychutná. Akákoľvek iná cesta ako spolupráca so Smerom je pre Hlas slepá ulička.“

Dlho-predlho je súčasťou parlamentu predseda OKS Ondrej Dostál. Vždy sa tam prekrúžkuje z posledného miesta liberálnej kandidátky SaS. Aj teraz.

Hoci ešte nie je isté, že vládu zostaví Fico, Dostál sa už utápa v beznádeji. A to aj napriek tomu, že aj s jeho prispením už padla vláda Ivety Radičovej, a teraz aj Eduarda Hegera.

Prvýkrát to znamenalo triumfálny návrat Roberta Fico v podobe jeho ústavnej väčšina. A dnes?

Takto to vidí Ondrej Dostál.

„Za poslanca NR SR som bol včera zvolený štvrtýkrát, ale po týchto voľbách pociťujem najväčšiu skepsu. V tých predchádzajúcich troch prípadoch totiž existovala nádej, že voľby prinesú Slovensku zmenu k lepšiemu. Nie istota, nádej. Ani v jednom z tých troch prípadov sa tá nádej úplne nenaplnila. Po týchto voľbách je však už v tejto chvíli jasné, že prichádza zmena k horšiemu.

Čakajú nás ťažké časy. Dôveru, ktorú ste mi dali, vnímam ako záväzok zabojovať za to, aby Slovensko ostalo liberálnou demokraciou a súčasťou Západu. Je smutné, že 34 rokov po Novembri 1989 musíme ešte zápasiť o takéto základné veci, ale flintu do žita kvôli tomu hádzať nebudeme. Ideme ďalej!“

Riško ide chudnúť.

Jediný „v klídku“ je, zdá sa, Riško, ktorý svojho času najskôr držal premiérke Radičovej balóniky a neskôr „ju povalil“. Je po voľbách a Sulík? ... ide chudnúť!

„Temná stránka každej kampane je priberanie. Kebab, pizza a hotdog sú základom jedálnička. Ale teraz stačilo, nastupuje tvrdý režim - 1. žiaden redbull, 2. žiaden alkohol, 3. behať, 4. cvičiť a 5. uhlohydráty najneskôr na obed.

To sa samozrejme ľahko povie, lenže tá vnútorná sviňa je väčšinou silnejšia.

A preto sem dávam fotku s mojou dnešnou váhou a budem tak robiť každý pondelok. Nech mi strach nedovolí nechudnúť.“

Nuž tak, voľby skončili. Niekto sa chystá zostaviť vládu, iný schudnúť a ďalší spáchať samovraždu. Budeme pozorne sledovať, komu z nich sa to nakoniec podarí.

Náš tip je, že nikomu!


Súvisiaci článok
NA PITVORE: Slovenskí dôchodcovia milujú divadlo, veď sa kvôli nemu takmer pobili. „Ste Ficovo stádo,“ odkazuje im Nikita Slovák
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť