Sobota 27. 07. 2024 08:15:07 | Meniny má Božena

OBJAVUJEME KRÁSY SLOVENSKA: Počuli ste niekedy o Sučianskom hrade? Výstava v martinskom múzeu vám prezradí viac

Výstava Hrady Turca je v Etnografickom múzeu Slovenského národného múzea v Martine nainštalovaná už len do konca októbra. Expozícia zachytáva históriu štyroch známych i menej známych turčianskych hradov. Vedeli ste, že existoval aj tzv. Sučiansky hrad, ktorý sa vôbec nenachádzal v Sučanoch?

Michala Stanikova|4. október 2023|08:46:18

Zdroj: SNM Martin, Facebook / M. Cabadaj

Súvisiaci článok
OBJAVUJEME KRÁSY SLOVENSKA: Likavský hrad, najvyšší hrad na Liptove
Čítajte viac >

Poznáte hrady vo svojom okolí? Takúto otázku si položili pracovníci z Etnografického múzea v Martine, rozhodnutí vytvoriť výstavu, ktorá by verejnosti priblížila hradné zrúcaniny na území Turca. „Na malom území Turčianskej kotliny ich je hneď niekoľko, no v porovnaní s ostatnými regiónmi sú turčianske kamenné hrady menej známe,“ uvádzajú autori výstavy Hrady Turca na stránke Slovenského národného múzea (SNM) v Martine.

Najzáhadnejší

Prostredníctvom modelov, fotografií, zaujímavých informácií a dobových predmetov sa ocitnete na Znievskom, Blatnickom, Sklabinskom a Sučianskom hrade. Práve posledný spomínaný je verejnosti najmenej známy a je o ňom dochovaných len veľmi málo faktov. „Najzáhadnejším turčianskym hradom je Sučiansky hrad, ktorý sa mimochodom vôbec nenachádza v Sučanoch, ale v kopcoch Veľkej Fatry nad dedinou Podhradie. O jeho vzniku ani zániku nemáme konkrétne historické zmienky, jeho podobu môžeme odhadovať iba na základe archeologických výskumov,“ prezradili pracovníci múzea v príspevku na sociálnej sieti.

Najzáhadnejším hradom Turca je Sučiansky hrad. Zmenšeninu hradu si môžete detailne pozrieť na aktuálnej výstave Hrady Turca v Slovenskom národnom múzeu v Martine.

Sučiansky hrad vznikol na vrchole kopca Smrekové s výhľadom na známu križovatku obchodných ciest z Poľska, Sliezka a Považia s cestami vedúcimi z Ponitria, Pohronia a bohatej banskej oblasti na juhu. Podľa múzea jeho aktívna existencia trvala približne dve storočia, a to od polovice 13. storočia do druhej polovice 15. storočia, možno ešte nejaký čas v 16. storočí.

„Pre lepšiu kontrolu obchodných ciest vzniklo v ich bezprostrednej blízkosti v obci Podhradie, viac než jeden kilometer severozápadne od samotného hradu akési predsunuté opevnenie v podobe strážnej veže s neskorším názvom Bašta. Jej trvanie spadá do obdobia 14. až 16. storočia,“ uvádzajú pracovníci múzea.

V blízkosti hradu vznikla cca o storočie neskôr ďalšia strážna veža. Podľa rozprávania miestnych bol hrad s vežou údajne prepojený podzemnou chodbou.

Okrem rekonštrukcií hradov v mierkach 1:200 alebo 1:72 nájdete na výstave aj archeologické nálezy pochádzajúce najmä z oblasti Turca, ako napríklad remeselnícke výrobky každodennej potreby, časti konského postroja, chladné i palné zbrane a ďalšie zaujímavé artefakty. Výstava Hrady Turca bude v priestoroch Etnografického múzea SNM v Martine nainštalovaná už len niekoľko týždňov, a to do 31. 10. 2023. Ak ste milovníkom hradov, nenechajte si túto expozíciu ujsť.

Súčasťou výstavy o turčianskych hradoch sú aj zbrane a ďalšie zaujímavé artefakty.

Stále viditeľný

Ešte pre zaujímavosť... Zo Sučianskeho hradu sa do dnešného dňa zachovalo len veľmi málo. Na hradnom kopci je viditeľných iba niekoľko múrov, ktoré ledva vytŕčajú zo zeme. Asi najviditeľnejšie sú základy štvorcovej tzv. obytnej veže s rozmermi 3,4 x 3,6 metra. Posledným nateraz známym objektom hradu je cisterna, ktorá slúžila na zachytávanie dažďovej vody. Cisterna bola z troch strán zasekaná do skaly a z jednej strany bola domurovaná.

Hoci sa z hradu zachovalo len minimum, zájsť na výlet sa tam vraj oplatí.

Súvisiaci článok
OBJAVUJEME KRÁSY SLOVENSKA: Samovu jaskyňu objavili pred 34 rokmi. Vďaka zimujúcej medvedici sa jaskyniari do nej vrátili
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť