Sobota 07. 09. 2024 13:37:09 | Meniny má Marianna

NA PITVORE Vystrašení umelci spisujú petíciu proti vymenovaniu Tarabu za ministra kultúry. „Je to čistí hoax, ale asi by som to mal teda zvážiť!“ odkazuje im

BRATISLAVA/ Petíciu proti vymenovaniu Tomáša Tarabu za ministra kultúry podpísalo k deviatej hodine vo štvrtok ráno už viac ako 2-tisíc Slovákov. Medzi organizátormi petície sú mená, ako Vanda Hrycová, Marek Adamov, Michal Havran, Magda Vášáryová, Ady Hajdu, Ján Kuric a ďalší umelci. Taraba v reakcii na sociálnej sieti uviedol, že je to čistý hoax. Vraj ak sú takíto ľudia, ktorí realizujú kaviarenskú kultúru namiesto ľudovej kultúry, vystrašení, že by mal byť ministrom, tak by mal svoju kandidatúru zvážiť.

Michal Filek|12. október 2023|09:57:00

Zdroj: Facebook / Magda Vášáryová, Tomáš Taraba a wikipedia.org

Súvisiaci článok
NA PITVORE: Nicholsonová: Čoho sa furt na Slovensku bojíme? V Belgicku sa muži s mužmi a ženy so ženami sobášia. Taraba: Podarilo sa zastaviť túto progresívno–liberálnu revolúciu!
Čítajte viac >

Vo štvrtok, skoro ráno, podpísalo petíciu proti vymenovaniu Tomáša Tarabu za ministra kultúry, už viac ako 2 500 ľudí.

Organizujú ju umelci, medzi ktorými sú známe mená, ako režisérka Viera Dubačová, riaditeľ kultúrnych centier Marek Adamov, spevák skupiny Vidiek Ján Kuric, herec Ady Hajdu, herečka Eva Pavlíková, herečka a diplomatka Magda Vášáryová, herec Richard Stanke, či publicista Michal Havran.

Organizátori tvrdia, že rešpektujú výsledok parlamentných volieb, ale prekážalo by im, ak by rezort kultúry viedol politik, ktorý sa do parlamentu v minulých voľbách dostal na kandidátke fašistickej ĽSNS.

„Nedostatok profesijných skúseností v oblasti kultúry, no najmä verejné pôsobenie Tomáša Tarabu ako radikálno-nacionalistického politika, ho diskvalifikuje ako reprezentanta odvetvia, ktoré stelesňuje kultúrnu rozmanitosť a toleranciu, prezentuje demokratické hodnoty a vytvára obraz Slovenska v zahraničí. Vyzývame preto predstaviteľov trojkoalície Smer-SD, Hlas a SNS, aby prehodnotili tento výber a postavili na čelo rezortu osobnosť, ktorá požíva prirodzenú vážnosť a rešpekt v oblasti kultúry na Slovensku a nevyvoláva kontroverzné reakcie v spoločnosti. Vyzývame tiež prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby Tomáša Tarabu za ministra kultúry nevymenovala,“ napísali v popise petície.

V stredu pred polnocou reagoval petíciu na Facebooku samotný Tomáš Taraba. Informáciu o svojom vymenovaní za ministra kultúry nazval hoaxom.

„Všetkým umelcom Progresívneho Slovenska, ktorí sú roky "nacicnutí" na štátne financie a realizujú svoju kaviarenskú kultúru na úkor rozvoja ľudovej a národnej kultúry odkazujem, že informácia, že mám byť ministrom kultúry je ich čistý hoax.

Som rád, že táto skupinka ľudí, ktorá za vrchol svojej kultúrnej tvorby považuje natáčanie volebných spotov pre PS, je tak vystrašená, že by som práve ja mal byť ministrom kultúry. Asi by som to mal teda zvážiť!“

Vo štvrtok ráno svoje budúce pôsobenie na tomto poli poodhalil ešte viac. Je však, podľa neho, načase odstaviť progresívno-liberálnu kaviareň v kultúrne od peňazí.

"Myslím si, že dnes už každý chápe, že nastal čas progresívno-liberálnu kaviareň v kultúre odstaviť od peňazí a presmerovať ich na opravu hradov a zámkov, opravu historických pamiatok, podporovať opätovné vydávanie slovenskej klasickej literatúry, ktorú si nemáte kde ani kúpiť. Treba podporovať umelecké zbory na obciach, umelecké školy pre rozvoj detských talentov.

Opakujem, ja síce minister kultúry nebudem, ale urobím všetko preto, už keď sa mne venujú progresívni liberáli na čele s Jaurovou, ktorej otecko nechal vytunelovať národný program matice, aby boli prijaté také zmeny zákonov, že kultúra bude vrátená Slovákom. Financie musia ísť všetkým čo kultúru tvoria, nezištne sa jej roky venujú a nikdy ani cent od nikoho nevideli. Financovať marketingových aktivistov Progresívneho Slovenska za to, že potom oni nahrajú volebný spot, za kultúru nepovažujem."


Súvisiaci článok
NA PITVORE: Slovenskí dôchodcovia milujú divadlo, veď sa kvôli nemu takmer pobili. „Ste Ficovo stádo,“ odkazuje im Nikita Slovák
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť