Piatok 18. 10. 2024 04:42:21 | Meniny má Lukáš

VIDEO NA PITVORE: Podľa Danka koalícia možno dlho nevydrží. Chmelár: Mal by skôr zabrániť Tarabovi, aby sa vyhrážal ochranárovi!

SLOVENSKO/ Čo sa to na tom našom pitvore deje? Andrej Danko sa len niekoľko dní po vzniku koalície vyplakal v rozhovore v Hospodárskych novinách a oznámil, že bude viesť kandidátku SNS do eurovolieb. A to len pár dní od vzniku koalície.

Michal Filek|2. november 2023|10:51:50

Zdroj: Facebook/Andrej Danko - predseda SNS, Eduard Chmelár

Súvisiaci článok
NA PITVORE: Šutaj Eštok s Ficom robili bu-bu-bu na hraniciach s Maďarskom a výsledok? Veľká zábava!
Čítajte viac >

„Ak pani Dolinková bude rozprávať o povinnom očkovaní a pán Drucker o mimovládkach na školách, tak neviem, dokedy môže taká koalícia vydržať,“ vyhlásil.

Ak sa vraj Dankovi podarí dostať do europarlamentu, zváži, ako bude pokračovať ďalej. „Budem sa rozhodovať podľa politickej situácie,“ dodal v rozhovore pre Hospodárske noviny.

Eduard Chmelár: Keď šesť dní po vymenovaní vlády spochybňuje, či vydrží, potvrdzuje tým, že opäť bude jej najslabším článkom

Danka si za to zobral na mušku publicista Chmelár. A nenechal na ňom nitku suchú. Z jeho vyjadrenia vyberáme najzaujímavejšie časti.

„Andrej Danko bol taký vždy. Ak si odmyslíme, že naposledy, keď mala SNS v rukách ministerstvo životného prostredia, skončil minister vo väzení a formy rozkrádania boli také rozsiahle, že premiér musel národniarom rezort jednoducho odobrať (lebo to bol ešte predsedom Ján Slota), všetci si pamätáme, ako sa Andrej Danko správal už v koalícii so Smerom a Mostom-Híd. Najprv v januári 2017 prirovnal vzťahy v koalícii k manželstvu pred rozvodom, novinárom sa vyžaloval, že s premiérom sa nerozpráva už sedem dní a jeho vtedajšieho poradcu Erika Tomáša označil za donášača. Potom v júli zasa trucoval a povedal svojim ministrom, aby nešli na vládu. O mesiac neskôr znova prekvapil svojich koaličných partnerov, keď absurdne vypovedal zmluvu,“ nie je z vyjadrení predsedu SNS prekvapený publicista Chmelár.

Lebo on má vraj takéto správanie v povahe. Lebo veď zaútočil aj na samotného Fica. A Chmelár mu vyčíta, že s výhradami neoboznámil najskôr premiéra.

„Poďme však k samotnému útoku na Roberta Fica, ktorý bol nesmierne demagogický. Andrej Danko mu vytkol, že vraj podporil vojenskú pomoc pre Ukrajinu a on nesúhlasí s tým, keď doma hovorí jedno a v Bruseli druhé. V prvom rade, Andrej Danko by sa mal naučiť rozdiely medzi závermi, komuniké a vyhlásením na jednej strane, ktoré majú iba formu politickej deklarácie, a medzi zmluvou, smernicou či dohodou, ktoré sú právne záväzné. Robert Fico to už veľmi jasne vysvetlil tesne pred odchodom do Bruselu na zasadnutí Výboru NR SR pre európske záležitosti: Nikto nemôže zabrániť Nemecku alebo Francúzsku v rozhodnutí posielať na Ukrajinu zbrane. Ak by sa Andrej Danko začal hádzať o zem už pri takýchto všeobecných záveroch, až tým by sa zosmiešnil a dostal nás do izolácie. Na našom rozhodnutí neposielať zbrane na Ukrajinu sa tým nič nemení. Svedčí o tom aj fakt, že za závery v tomto duchu hlasoval aj maďarský premiér Viktor Orbán, ktorý dlhodobo odmieta posielať zbrane na Ukrajinu.

Chápem, že laik môže byť z toho zmätený. Keby to bolo na mne, obchod so zbraňami by som postavil na rovnakú úroveň ako obchod s drogami. Lenže takto to nemyslel ani Andrej Danko. On (podobne ako líder Hlasu) vášnivo podporuje biznis slovenských zbrojoviek, chvastá sa, že húfnica Zuzana II je aj dieťa SNS a proti predaju zbraní, hoci aj do konfliktných oblastí ako je Izrael, Saudská Arábia či africké štáty by nič nemal. Ale mne sa takýto postoj hnusí ešte viac, lebo je pokrytecký a zarába na zabíjaní ľudí. Lenže reálna politika je vždy vecou kompromisu a Robert Fico je pragmatický politik, ktorý si určil priority. Jeho prioritou je, aby sme už neznižovali vlastnú obranyschopnosť rozdávaním našej vojenskej techniky zadarmo a aby sme neprijímali také ekonomické sankcie voči Rusku, ktoré ťažko poškodzujú naše hospodárstvo. Kvôli tomu obetoval výhrady voči všeobecným záverom Európskej rady, kvôli tomu evidentne obetoval aj utrpenie obyvateľov Pásma Gazy (voči tomu už SNS neprotestovala, ozvali sa len mimoparlamentní Socialisti.sk).

Andrej Danko by však v tejto chvíli urobil lepšie, keby si nerobil kampaň do eurovolieb na úkor stability koalície a keby sa radšej viac povenoval svojim nominantom, ktorí sústavne ohrozujú už aj tak dosť krehký politický zmier. Je neúnosné, aby sa vrcholoví politici správali tak ako napríklad minister životného prostredia Tomáš Taraba, ktorý sa na sociálnej sieti vyhráža ochranárovi slovami: „Ty šúchaj nožičkami, o chvíľočku sa Ti začnem venovať, aj Tvojmu pôsobeniu v rezorte“ (napísal som to aj s opravou jeho gramatických chýb). Podobne ma vyrušuje, keď národniari zneužívajú na boj proti politickým oponentom videá bossa konkurznej mafie. To má byť nový štandard politického zápasu alebo čo??“


Súvisiaci článok
NA PITVORE: Po Ficovi ani Sulík nikam neodchádza, len do Bruselu. Matovič: „Mal si sa tam zaparkovať už dávno a tí dvaja nemuseli zomrieť“. Žalobu podala Cigániková!
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť