Sobota 27. 07. 2024 08:29:38 | Meniny má Božena

Nové pravidlá obmedzujú fluór vo vosku. Môže hroziť sabotáž a diskvalifikácia aj Peti Vlhovej?

LEVI/ Naša lyžiarska hviezda Peťa Vlhová sa momentálne pripravuje vo fínskom Levi na dva slalomy svetového pohára v alpskom lyžovaní. Všetky pretekárky sú však v neistote, pretože pred necelými dvomi týždňami v rakúskom Söldene organizátori diskvalifikovali Nórku Ragnhild Mowinckelovú pre vysoký obsah fluóru vo vosku na jednej jej lyži. Samotná Nórka, ale aj všetky pretekárky zostali v šoku a obávajú sa, ako je to možné. Prečo len na jednej z lyží? Všetci sa obávajú prípadnej sabotáže zo strany súperiek!

Michal Filek|8. november 2023|08:31:37

Zdroj: Facebook/ Petra Vlhová

Súvisiaci článok
Peťa dnes vybojovala tretie miesto v obrovskom slalome. Bravó!
Čítajte viac >

Nové pravidlo obmedzujúce použitie fluóru vo vosku prijali preto, aby chránili životné prostredie. Informuje o tom denník Nový čas.

Nariadenie skomplikovalo aj prácu servismana našej Peti Vlhovej. Jej manažér Richard Galovič pre Nový čas povedal, že technik Brice Bottollier musel vyhodiť nielen všetky vosky, ale aj všetky drahé zariadenia na voskovanie lyží. A kúpiť nové.

Galovič dokonca vyslovil obavy z možných sabotáží, keďže servisáci pracujú v otvorených priestoroch tesne vedľa seba. Takže nebude problém kontaminovať súperkine lyže na vedľajšom stole.

V Söldene po prvom kole obrovského slalomu namerali organizátori Mowwinckelovej vysokú hodnotu fluóru na vosku jednej z lyží. Namiesto povolených 1,8 bola hodnota vyššia ako 10. Museli ju preto, podľa nových pravidiel, diskvalifikovať. Pretekárka bola zdrvená a plakala.

Celý tím horúčkovito pátral po tom, ako je to možné. A prišli na to, že problém nespôsobil samotný vosk, ale technika, ktorou ho na lyžu nanášali

Fluorovaný vosk používajú technici na mazanie lyží už celé desaťročia. Nielen v zjazdovom, ale aj v bežeckom lyžovaní. Vďaka nemu sú lyže rýchlejšie.

Peťa Vlhová sa predstaví počas víkendy vo dvoch pretekoch v slalome. V sobotu, aj v nedeľu je štart prvého kola naplánovaný na 10.00 a druhé kolo bude potom o jednej popoludní.

Petra je vo Fínsku už druhý týždeň. Navštíviť bola aj soby, dostala za víťazstvo v minulých pretekoch. Levi je jej obľúbené stredisko.

V prvých pretekoch novej sezóny, ktorými bol obrovský slalom na rakúskom ľadovci v Söldene, skončila Peťa po chorobe tretia.


Súvisiaci článok
Naša Peťa dnes odštartuje sezónu svetového pohára pretekmi v obrovskom slalome. „Po chorobe nemám očakávania“
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť