Nedeľa 15. 09. 2024 01:04:05 | Meniny má Jolana

Podvodníci vylákali od starej pani takmer 300-tisíc eur v priebehu pár dní

BRATISLAVA/ Polícia v Bratislave vyšetruje obrovský podvod. Dopustili sa ho podvodníci, ktorí od 73-ročnej ženy z Petržalky v priebehu pár dní vylákali takmer 300-tisíc eur. Polícia radí: Buďte opatrní, aby ste nenaleteli! Ale nepomáha to.

Michal Filek|10. november 2023|10:10:51

Ilustračné foto. Zdroj: pexels.com

Súvisiaci článok
VIDEO Falošná doktorka v Bratislave vylákala od 82-ročnej seniorky 15 000 eur
Čítajte viac >

„Rekordnú sumu peňazí v priebehu niekoľkých dní vylákali podvodníci od 73-ročnej seniorky z Petržalky. Tú kontaktoval s naliehavou prosbou o finančnú pomoc neznámy muž, ktorý sa jej v telefonáte predstavil ako priateľ jej netere. Oznámil jej, že je vo veľkej finančnej a časovej tiesni, a preto urýchlene potrebuje požičať čo najviac peňazí. Účel a ani výšku sumy jej nešpecifikoval. Poškodená vybrala zo svojho účtu 24 000 eur, ktoré odovzdala pri nemocnici na Kramároch údajnému blízkemu priateľovi neterinho priateľa,“ informuje bratislavská polícia.

Pri prvom telefonáte to však neskončilo a podvodník sa ozval opäť. Tentokrát žiadal seniorku o peniaze, ktoré potreboval na investovanie do zlata.

„Poškodená súhlasila a podľa jeho pokynov išla ku smetným nádobám nachádzajúcich sa v blízkosti jej bydliska, kde položila igelitku s hotovosťou 129 000 eur,“ uvádzajú policajti a s počudovaním opisujú podvod ďalej:

„Ani 153 000 eur podvodníkovi nestačilo a opakovane žiadal od seniorky peniaze na investovanie do zlata. Tá opäť zabalila do igelitky ďalších 103 000 eur v hotovosti, ktoré následne uložila pri rovnakých smetiakoch ako predošlý raz.“

Pri jednom z odovzdávaní peňazí stará pani dokonca vložila do igelitky aj platobnú kartu s PIN kódom, z ktorej jej páchatelia vybrali ďalších 19 900 eur z rôznych bankomatov v Prahe.

„Neznámy páchateľ v období 22 dní telefonicky kontaktoval seniorku dokopy 160-krát, pričom celkový čas ich hovorov bol v trvaní 18,3 hodiny.“

Vyšetrovateľ bratislavskej krajskej kriminálky začal v tejto súvislosti trestné stíhanie vo veci zločinu podvodu spáchaného na chránenej osobe.

POLÍCIA OPAKOVANE VARUJE A VYZÝVA SENIOROV:

  • aby boli obozretní voči neznámym osobám, ktoré ich telefonicky kontaktujú z rôznych príčin (napr. že ich byt/dom bude vykradnutý, vnuk mal nehodu, investovanie a i.) a žiadajú od nich peniaze.

  • aby si skutočnosti uvádzané v telefonickom rozhovore s neznámou osobou ihneď overili u svojich príbuzných alebo iných osôb, ktorým dôverujú.

  • aby nevyberali svoje finančné úspory pre cudzie osoby zo svojich účtov a nedávali peniaze osobám, ktoré nepoznajú.

  • aby nevpúšťali cudzie osoby na svoj pozemok, do svojich príbytkov.

  • aby v týchto prípadoch, alebo aj v iných prípadoch, kedy majú podozrenie z podvodného konania, ihneď kontaktovali Policajný zbor na čísle 158.

„Zároveň Vás žiadame, aby ste o spôsoboch podvodných konaní informovali aj svojich starších príbuzných, ktorí nemajú prístup na internet!“ vyzývajú na záver policajti.


Súvisiaci článok
Slováka Jozefa Pušku uznali vinným z vraždy írskej učiteľky. Hrozí mu doživotie
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť