Piatok 26. 07. 2024 12:41:40 | Meniny má Anna, Hana, Anita

Danko chce svojho prezidenta. Ak sa koalícia nedohodne na spoločnom

SLOVENSKO/ V blížiacich sa prezidentských voľbách sa buď vládna koalícia dohodne na spoločnom kandidátovi, alebo postaví SNS vlastného. Uviedol to predseda národniarov Andrej Danko koncom týždňa pre TASR.TV.

TASR|12. november 2023|16:45:44

Zdroj: Facebook / Andrej Danko - predseda SNS

Súvisiaci článok
VIDEO NA PITVORE: Podľa Danka koalícia možno dlho nevydrží. Chmelár: Mal by skôr zabrániť Tarabovi, aby sa vyhrážal ochranárovi!
Čítajte viac >

Myslí si, že hlavu štátu by mala voliť Národná rada (NR) SR, otvoriť by chcel otázku zmeny Ústavy SR. Hlas-SD už však podľa jeho slov avizoval, že by zmenu nepodporil.

Danko skonštatoval, že ústava bola tvorená v súlade s parlamentnou demokraciou, preto by mal prezidenta voliť parlament. "Tak je nastavená ústava," tvrdí.

Pripomenul, že to tak bolo v minulosti. Vzhľadom na tento "nesúlad" podľa neho dochádza ku konfliktom, napríklad pri rozhodnutí prezidentky Zuzany Čaputovej nevymenovať Rudolfa Huliaka (SNS) za ministra životného prostredia.

Čo sa týka spoločného koaličného kandidáta na prezidenta, podľa Dankových slov budú rokovať. Na otázku o prípadnej kandidatúre Petra Pellegriniho (Hlas-SD) odpovedal, že to musí byť predmetom politickej dohody. Poznamenal, že ide o Pellegriniho rozhodnutie, či bude kandidovať.

"Ešte som ani od Roberta Fica (Smer-SD) nepočul, že by nechcel kandidovať," poznamenal. Skonštatoval tiež, že Pellegrini ako predseda parlamentu má ťažšiu pozíciu vzhľadom na jeho kompetencie, keďže voľby vyhlasuje a kontroluje kandidátky.


Súvisiaci článok
Kvóty na odstrel vlkov neprinesú zníženie škôd, upozorňuje štátna ochrana prírody. Pomôžu ohradníky a pastierske psy!
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť