Utorok 15. 10. 2024 01:07:12 | Meniny má Terézia

Blanár v Bruseli zopakoval, že Slovensko vojensky Ukrajine nepomôže, no firmám brániť nebude

BRUSEL/ Nová slovenská vláda nebude vojensky pomáhať Ukrajine, ktorá čelí ruskej agresii, bude však rešpektovať zbrojárske zákazky na úrovni súkromných firiem. Povedal to v pondelok v Bruseli šéf slovenskej diplomacie Juraj Blanár (Smer-SD) po zasadnutí Rady EÚ pre zahraničné veci.

TASR|14. november 2023|07:14:06

Zdroj: Facebook/Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR

Súvisiaci článok
Blanár: Vojenská pomoc Ukrajine od firiem bude pokračovať
Čítajte viac >

Blanár svojim rezortným kolegom v EÚ pripomenul stanovisko novej slovenskej vlády, podľa ktorého Slovensko si želá prímerie na Ukrajine, aby sa stala mierovou a celistvou krajinou, a vyjadril podporu jej ambíciám stať sa členom EÚ.

"Predovšetkým chceme, aby sa čo najskôr začali nejaké iniciatívy spojené s prímerím a mierovým hľadaním tohto konfliktu. Pretože súčasný priebeh vojny sa ukazuje ako zmrazený a nevedie k nijakému výsledku. Je najvyšší čas, aby nejaké podobné iniciatívy prišli, ktoré Slovensko podporí," opísal situáciu.

Zdôraznil, že Slovensko chce Ukrajincom pomôcť počas zimy a týmto smerom bude orientovať aj svoju humanitárnu pomoc. Podľa jeho slov trvá aj ponuka v oblasti odmínovania, s čím má slovenská armáda bohaté skúsenosti a vie ich odovzdať ďalej.

"Slovenská republika bude ukrajinskej strane financovať výrobu dvoch odmínovacích zariadení Božena IV, ktoré by už začiatkom budúceho roka mali slúžiť v Chersonskej oblasti," povedal.

Blanár v Bruseli zopakoval slová premiéra Roberta Fica (Smer-SD), že vláda SR vojensky nepomôže Ukrajine.

"Jednoznačne som zadefinoval postoj, že Slovenská republika už nebude ďalej poskytovať vojenskú pomoc z vládnej úrovne. Avšak všetky komerčné záležitosti týkajúce sa zbrojárskych zákaziek sú záležitosťou jednotlivých firiem, ktoré obchodujú alebo pôsobia na Slovensku, a tým vláda nebude robiť žiadne prekážky," zdôraznil šéf diplomacie.


Súvisiaci článok
NA PITVORE: Alexander Dubček zahynul pred 31 rokmi. Podľa Blanára bol symbolom pokusu o socializmus s ľudskou tvárou. Prezidentka hovorí, že to nemohlo neskončiť tragicky
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť