Sobota 11. 05. 2024 11:12:55 | Meniny má Blažena

SRDCOM Z DEDINY: Špania Dolina, dedinka plná rozprávkovej atmosféry a banských tajomstiev

ŠPANIA DOLINA/ Ak pôjdete z Banskej Bystrice smerom na sever, približne o 14 kilometrov nájdete na pohľad obyčajnú dedinku. Kľukaté cestičky vás musia doviesť až do doliny, aby ste ju učupenú pod Starohorskými vrchmi vôbec našli. Ale tá cesta za to stojí. Určite spozorujete Banský potok, ktorý obcou preteká, len aby sa o pár údolí ďalej vlial do Bystrice. Útulné námestíčko, či malebné drevenice strácajúce sa v hmle na stráňach, vás akoby preniesli v čase. A to ste ešte nevideli dominantu dediny. Pri pohľade hore zbadáte biely kostolík so šindľovou strechou, z ktorej vás pozdraví plechový kohútik. Týči sa vysoko nad dedinou a pomáha dotvárať čarovnú atmosféru doliny.

Alžbeta Mareková|27. november 2023|09:00:06

Zdroj: Archív TASR, Branislav Račko

Súvisiaci článok
OBJAVUJEME KRÁSY SLOVENSKA: Príďte si vychutnať pravú vianočnú atmosféru na jednom z najstarších jarmokov na Hornom Považí
Čítajte viac >

Špania Dolina je malá dedinka v ktorej býva približne 220 obyvateľov. Prvá písomná zmienka o nej pochádza z roku 1236, ale územie bolo osídlené omnoho skôr. Ako uvádza obec na svojej stránke, našli sa tu keramické črepy z obdobia lengyelskej kultúry a množstvo kamenných malatov.

Treba brať do úvahy, že počas stáročí boli na tomto území premiestňované tony vyťaženej horniny, ktoré mohli stopy po predhistorickom osídlení pochovať. Špania Dolina je totiž banská dedina.

aFOTO TASR - Branislav Račko.jpg Zdroj: Archív TASR, Branislav Račko

Nie je to len skrytý poklad Slovenska, v minulosti bola slávna v celej Európe a to práve vďaka náleziskám medenej rudy, ktorá obsahovala aj striebro. Začiatky ťažby na tomto území je iba ťažké datovať. Predpokladá sa, že to bolo okolo 11.-12. storočia, avšak podľa archeologických nálezov sa tu dobývala medená ruda už v eneolite.

Obec sa dnes môže pochváliť unikátnymi pamiatkami všeho druhu, archeologickými, architektonickými aj ľudovými, keďže ako každá banská obec, aj Špania Dolina mala svoje zvyklosti a tradície. Minerály tu môžete vidieť pri prechádzke ulicami aj vo výkladoch, ale ťažba mede nie je to jediné, čo dedinu preslávilo. Turisti tu môžu obdivovať zručnosti miestnych žien, vychýrených čipkárok.

Jozef ĎurníkTASR.jpg Zdroj: Archív TASR, Jozef Ďurník

Ak neviete kde začať s obhliadkou obce, vydajte sa na námestie. Turistické tabule vás odtiaľ už poľahky navedú na správny smer, a vy sa môžete pustiť do objavovanie atrakcií podľa vášho výberu. Môžete začať napríklad aj kostolíkom.

Dovedie vás k nemu 160 schodov a na váš obdiv tam bude čakať aj bašta, zvonica a fara. Už v 16. storočí ich obklopili hradby, čo na celom mieste vytvorilo jedinečnú dobovú atmosféru. Ako sa na banský kostol patrí, v jeho vnútri nájdete obrazy baníkov v slávnostných krojoch.

aaFOTO TASR - Branislav Račko.jpg Zdroj: Archív TASR, Branislav Račko

Pokiaľ vás zaujala práve banská história obce, čaká na vás turistický okruh dlhý 7 kilometrov, ktorý vás prevedie najzaujímavejšími miestami, vrátane niekoľkých šácht. Práca baníkov bola mimoriadne náročná. Práve v týchto tvrdých podmienkach sa formovali priateľstvá s tým najsilnejším putom, spolupatričnosť baníkov bola inšpirujúca.

Už v stredoveku zakladali na území Slovenska baníci takzvané Bratstvá Božieho tela. Nábožné spolky mali ušľachtilý cieľ, spájali baníkov, ktorí mali záujem o dobrovoľné príspevky do pokladne bratstva. Za vyzbierané peniaze podporovali chorých baníkov, či vdovy a siroty, ktoré po nich ostali.

aFOTO TASR - Ján Krošlák.jpg Zdroj: Archív TASR, Ján Krošlák

Ak by ste boli zvedavý, ako vyzeralo hospodárenie Špaňodolinského baníckeho bratstva v roku 1785, obec Špania Dolina to uvádza na svojej stránke: „Bratská pokladnica vyplatila v roku 1785 provízie 170 mužom a ženám po 3 grajciare týždenne a 63 deťom po 1 grajciari teda 458 zlatých 24 grajciarov za rok.“ V roku 1882 nové stanovy zjednotili všetky bratské pokladnice v Uhorsku na jednu spoločnú. Po ďalšom zlúčení v roku 1932, boli bratské pokladnice nadobro zrušené v roku 1940.

Z tejto dediny pochádzajú aj osobnosti zvučných mien, ktoré sa stali významnými a váženými. Z veľkého množstva spomenieme napríklad jazykovedca a literárneho vedca Jozefa Mistríka, hudobného skladateľa Vojtecha Adamca, geológa Ivana Čillíka, či kňaza Jozefa Slobodníka...

Ak by ste pri prechádzkach dedinou stratili pojem o čase , odporúčame vám vrátiť sa znova na námestie. Čas tu vo veľkom štýle oznamuje orloj s postavičkami baníkov za zvuku klopačky. Zastihnete ho po celý rok, v tomto období vám od 10:00 do 16:00 oznámi každú celú hodinu. Kľudne si ale dovoľte zabudnúť na hodinky. Prechádzajte sa, objavujte a smelo nasávajte atmosféru, ktorou vás Špania Dolina ohromí.

Pri predstavovaní obce sme vychádzali z nasledujúcich zdrojov: www.spaniadolina.sk, Výlety po Slovensku s deťmi i bez nich (Eva Obůrková)


Súvisiaci článok
OBJAVUJEME KRÁSY SLOVENSKA: Šperk Vihorlatského pohoria! Pohľad na Morské oko fascinuje aj vás
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť