Sobota 27. 07. 2024 09:46:09 | Meniny má Božena

Strieľať majú zásahové tímy. Taraba avizuje nulovú toleranciu voči vlkom a medveďom, ak sa objavia v obciach a mestách

SLOVENSKO/ Zásahové tímy môžu dostať od ministerstva povolenie na odstrel medveďov a vlkov, ak sa objavia v intravilánoch obcí a miest a budú ohrozovať ľudí. Avizuje to minister životného prostredia Tomáš Taraba. Reguláciu majú vykonávať zásahové tímy. Ochranár Erik Baláž hovorí, že je to v rozpore so zákonom. Odstrel nie je možné vykonať len preto, že sa šelma niekde objaví, ale musí byť odôvodnený.

Michal Filek|26. november 2023|10:00:06

Zdroj: TASR a pixabay.com

Súvisiaci článok
Vláda schválila svoje programové vyhlásenie. Taraba avizoval, že jeho ministerstvo nebude tolerovať medveďa v intravilánoch obcí
Čítajte viac >

Verejnoprávna televízia RTVS v reportáži opísala prípad z obce Poniky, kde chlapec ráno pred šiestou, pri odchode z domu do školy, narazil za plotom na medveďa.

Starostka obce Jana Ondrejková pre RTVS povedala, že deti sa boja vychádzať z domu, rodičia sa boja o deti a situácia škodí aj cestovnému ruchu a cykloturistike.

Taraba hovorí o nulovej tolerancii.

„Nulový znamená, že my nebudeme tolerovať, aby boli na životoch ohrození naši občania. Všetky medvede, ktoré sa priblížia k intravilánom obcí, zneškodníme,“ vyhlásil Taraba a citovala ho štátna televízia.

Redaktorka Karolína Janičíková konštatuje, že presný postup, ako to chce minister vykonať, zatiaľ nie je známy. No v programovom vyhlásení vlády sa píše, že sa o reguláciu majú postarať zásahové tímy na pokyn ministerstva.

Minister totiž konštatuje, že aj v minulosti chceli zásahové tímy reagovať, len nedostali na to povolenie.

Zásahové tímy pre RTVS situáciu nekomentovali.

Niektorí ochranári to však považujú za nepremyslené a poukazujú na legislatívu, ktorá odstrel povoľuje len za určitých podmienok.

Ekológ Erik Baláž uviedol, že nie je možné odstreliť takéto zviera len preto, že sa niekde objaví. Ale musí to byť skutočne odôvodnené. Ministerstvo chce zmapovať reálny stav populácie medveďov a vlkov. A ak sa vraj potvrdí ich premnoženie, začne dialóg s EÚ o preklasifikovaní stupňa ich ochrany.


Súvisiaci článok
Taraba tvrdí, že žiadne rokovanie o zrušení Národného parku Malá Fatra nebolo
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť