Sobota 27. 07. 2024 08:22:10 | Meniny má Božena

Vláda rozhodla o zrušení špeciálnej prokuratúry, neziskovsky hovoria o valcovaní právneho štátu. Kuciak: „Aktuálne čistky by sa mohli prirovnať k tým stalinským!“

BRATISLAVA/ Neziskové organizácie sa pre kroky vlády Robert Fica plánujú obrátiť na Európsku komisiu. V otvorenom liste vyjadrujú obavy z ohrozenia stability demokracie a právneho štátu na Slovensku. Pod výzvu sa môžu podpísať aj občania. Prvým signatárom sa stal symbolicky otec zavraždeného novinára Jána Kuciaka. V stredu o tom informovali zástupcovia neziskových organizácií Via Iuris, Transparency International Slovensko (TIS), Nadácie Zastavme korupciu a Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO). Jozef Kuciak prirovnal kroky vlády k stalinským čistkám. ZDROJ: TASR

Michal Filek|6. december 2023|13:27:34

Zdroj: Screenshot TA3

Súvisiaci článok
Skončí Lipšic ako špeciálny prokurátor? Koalícia ide preveriť jeho bezpečnostnú previerku
Čítajte viac >

Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) sa má zrušiť. Kauzy, ktoré rieši, majú prejsť do agendy krajských prokuratúr. Vyplýva to z návrhu novely Trestného zákona. Materiál v stredu schválila vláda. Kabinet zároveň odsúhlasil, aby sa legislatívna zmena prerokovala v skrátenom legislatívnom konaní.

"V mene občianskej spoločnosti na Slovensku vás chceme upozorniť na kroky vlády SR týkajúce sa právneho štátu a inštitúcií v demokratickej spoločnosti, ktoré síce nie jednotlivo, ale vo vzájomnej súvislosti a v kontexte mediálnych vyjadrení strany Smer-SD, Roberta Fica či iných vládnych strán, pred voľbami a po zložení vlády SR významne ohrozujú stabilitu demokracie a právneho štátu na Slovensku," uvádza sa vo výzve adresovanej Európskej komisii.

Neziskovky namietajú najmä rušenie špeciálnej prokuratúry, zúženie právomocí Úradu na ochranu oznamovateľov, prijímanie zásadných zmien v zrýchlenom konaní a netransparentné výberové konania. Konštatujú, že všetky kroky sa udiali za dva mesiace od volieb a bez akýchkoľvek odborných diskusii.

Pred úrad vlády si dnes objednali aj parný valec. Aby symbolicky poukázali na to, ako vláda valcuje právny štát. A hoci mali povolenie od dopravného inšpektorátu, zablokovali ich policajti.

“Všetko, čo funguje, by sa rušiť nemalo. Začali čistky, ktoré by sa mohli prirovnať k tým stalinským,“ povedal otec zavraždeného novinára Jozef Kuciak. Ten sa stal prvým signatárom petície.

“Majú plnú hubu rečí, že padni komu padni, a pritom sa páni poslanci skrývajú za politickú imunitu,“ dodal na záver Kuciak.


Súvisiaci článok
Dôchodca nasprejoval na múr pred dom Jána Kuciaka spomienkový nápis. Hrozí mu rok za mrežami
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť