Piatok 26. 07. 2024 23:44:11 | Meniny má Anna, Hana, Anita

Obchodná ulica v Bratislave po sérii tragických a hrozivých útokov: Je opäť bezpečná?

BRATISLAVA/ Opitá mládež, mimoriadne agresívne útoky a bitky. Reč je o jednej z najznámejších ulíc hlavného mesta. Obchodná ulica si za posledné roky vyslúžila prívlastok “nebezpečná v nočných hodinách”. Od prvého z týchto mediálne sledovaných útokov, kedy Juraj Hossu napadol Filipínca Henryho Accordu prešlo 5 rokov. Aká situácia je na Obchodnej ulici dnes? Je opäť bezpečná? Pýtali sme sa Petra Borka, hovorcu Mestskej polícia Bratislava. AUTOR: MARIÁN HOMÉR

VJ |7. december 2023|14:00:07

Zdroj: TASR

Súvisiaci článok
Pri odvoze papiera v Bratislave sa v zbernom aute zranil muž. Je v nemocnici
Čítajte viac >

Tragický prípad agresívneho útoku na Henryho Accordu otriasol Slovenskom koncom mája roku 2018. Henry bol filipínsky občan, ktorý roky žil v Bratislave, kde pracoval ako finančný analytik. Zomrel v nemocnici niekoľko dní po útoku. Verejnosť a médiá odvtedy sledovali sériu ďalších incidentov.

V septembri 2019 zadržali policajti iba 17-ročného mladíka, ktorý podľa kamerových záznamov brutálne zbil 29-ročného muža pred prevádzkou s rýchlym občerstvením na Obchodnej ulici. Opakovane svoju obeť udieral päsťou do tváre a následne aj kopal.

V tom istom roku sa písalo aj o Srboch, ktorí mali na Obchodnej ulici napadnúť a zabiť 22-ročného krajana. O pár dní neskôr, v decembri nasledoval na tejto ulici ďalší násilný incident.

Na situáciu operatívne reagovala, okrem štátnej polície, aj mestská polícia a v spolupráci s hlavným mestom zriadili priamo na Obchodnej ulici Útvar zásahovej jednotky a kynológie. O dva roky neskôr, v roku 2021 pribudlo moderné Operačné a kamerové stredisko mestskej polície s novým informačným systémom, prostredníctvom ktorého sa dokážu mestskí policajti spájať priamo s jednotlivými zložkami integrovaného záchranného systému. Mestský kamerový systém pozostáva aktuálne z viac ako 800 kamier.

A napriek tomu sa takmer presne pred rokom objavilo na sociálnych sieťach video zachytávajúce ďalší brutálny útok z 26.11.2022. Na videu bolo vidieť konflikt dvoch mužov. Agresor kopol svojho súpera do hlavy tak silno, že ten už ostal ležať na zemi a nevedel sa postaviť. Policajný vyšetrovateľ obvinil 21-ročného Tomáša. Aká je teda aktuálna bezpečnostná situácia na Obchodnej ulici?

,,Bezpečnostná situácia v hlavnom meste sa za posledné roky z pohľadu Mestskej polície Bratislava výrazne zlepšila. Predchádzal tomu rad opatrení na posilnenie bezpečnosti, ktoré postupne realizujeme. Zriadenie stanice mestskej polície priamo na Obchodnej ulici výrazne prispelo k zvýšeniu bezpečnosti v centre mesta. Historické centrum je jednou z najvyťaženejších lokalít Bratislavy a najmä intenzívny nočný život si vyžadoval, aby hliadky mestskej polície boli k dispozícii pre akékoľvek prípady čo najbližšie. Na Obchodnej ulici sídli Útvar zásahovej jednotky a kynológie, spolu s kolegami z Okresného veliteľstva v Starom Meste dokážu efektívne a rýchlo zasahovať v prípade ohrozenia života, zdravia alebo majetku. Priemerný dojazd hliadok v celom Starom Meste je pod troma minútami. V tých častiach Starého Mesta, kde zo skúsenosti vieme, že dochádza k väčšiemu počtu priestupkov, je to ešte kratšie. Výhodná poloha stanice poskytuje zázemie nielen hliadkam mestskej polície, ale napríklad aj službukonajúcim príslušníkom Policajného zboru SR, prípade ďalším záchranným a bezpečnostným zložkám, ktoré zasahujú v centre mesta,” priblížil Peter Borko, vedúci oddelenia Mestskej polície hlavného mesta.

Zriadenie novej stanice a vyššia frekvencia hliadok na Obchodnej ulici sa odzrkadlili aj na počte vykonaných úkonov. V roku 2018 preverovali a riešili mestskí policajti na spomínanej ulici 116 prípadov. V roku 2021 ich počet vzrástol na 758. V roku 2022 až na 940 a v tomto roku ich bolo zatiaľ 769.

,,V nočných hodinách sa musia mestské policajtky a policajti častokrát vysporiadať s neprimeraným až hrubým správaním niektorých ľudí, ktorí do centra mesta prichádzajú za zábavou, so znečisťovaním verejných priestorov, s prípadmi nepovolenej konzumácie alkoholu na verejnosti, rušením nočného kľudu, ale napríklad aj s neplnoletými osobami, ktoré aj napriek zákazu, konzumujú alkohol. Počas víkendových nocí zvykneme zasahovať občasne aj vo vážnejších prípadoch, kedy už dochádza k ohrozeniu zdravia alebo života, sú to predovšetkým prípady konfliktov medzi ľuďmi alebo zranené osoby, ktorým musíme poskytovať prvú pomoc. Vo väčšine vypätých situácií však zvykne doraziť hliadka ešte skôr ako sa stihne strhnúť ruvačka alebo iným spôsobom konflikt eskalovať,” opísal aktuálnu bezpečnostnú situáciu v centre mesta Peter Borko.

Pre zefektívnenie výkonu prijali mestskí policajti v hlavnom meste nových kolegov. Okrem toho, v roku 2021 po ôsmich rokoch obnovili činnosť vlastného školiaceho a výcvikového strediska. Dovtedy museli noví mestskí policajti dochádzať za vzdelávaním mimo Bratislavu. Aktuálne sa mestskí policajti z hlavného mesta zapájajú aj do medzinárodného projektu PACTESUR2, kde spolupracujú s kolegami z 15 európskych miest, ktorá im prinesie zvýšenie kvalifikácie a ďalšie zefektívnenie práce. Projekt je zameraný práve na ochranu ľudí vo verejných priestoroch.


Súvisiaci článok
V uliciach Bratislavy bude jazdiť vianočné smetiarske auto. Pre radosť a potešenie!
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť