Sobota 27. 07. 2024 05:03:37 | Meniny má Božena

Na východe Slovenska už niekoľko mesiacov vyčíňa žltačka. V utorok bolo v okrese Prešov 5 ohnísk a 216 chorých

PREŠOV/ Regionálne úrady verejného zdravotníctva (RÚVZ) majú už niekoľko mesiacov plné ruky práce s nepríjemným vírusovým ochorením, hepatitídou typu A (VHA). Problém, ktorý sa opakovane vracia, kompetentní aktívne riešia a situáciu súvisiacu s výskytom vírusovej hepatitídy dôsledne monitorujú. V koordinácii s miestnymi samosprávami, nemocnicami, infektológmi a ďalšími príslušnými zložkami nariaďujú opatrenia, smerujúce k stabilizácii situácie a predovšetkým k zabráneniu ďalšieho šírenia ochorenia. Aktualizované informácie o vývoji tohto ochorenia v ohniskách nákazy dostáva aj hlavný hygienik SR, Ján Mikas.

Lenka Ménová|8. december 2023|10:00:06

Zdroj: TASR

Súvisiaci článok
OBJAVUJEME KRÁSY SLOVENSKA: Región Šariš vás srdečne víta! Vďaka Šariš Card môžu návštevníci získať ešte viac zážitkov a spoznať aj jahodové mesto
Čítajte viac >

Aktuálna situácia v ohniskách nákazy

Na dennej báze pribúdajú nové prípady ochorenia, a to predovšetkým v aktívnych ohniskách nákazy, ktoré zisťujú RÚVZ na základe epidemiologického vyšetrovania. Ohnísk je viacero, niektoré sú už neaktívne, v iných je situácia stabilná, prípadne sa zlepšuje. Vznikajú však aj nové ohniská nákazy, kde sa vyhľadávajú konkrétne prípady a nariaďujú protiepidemické opatrenia.

K novým ohniskám patrí obec Víťaz v okrese Prešov a obec Olejníkov v okrese Sabinov. K utorku (5. 12.) hygienici v okrese Prešov evidovali 276 prípadov a aktívnych bolo päť ohnísk v piatich obciach s počtom 216 ochorení.

Podľa slov hlavného hygienika je pre zníženie šírenia ochorenia kľúčové dodržiavanie nariadeného očkovania vybraným osobám a tiež nastavených protiepidemických opatrení v oblastiach nákazy hepatitídy typu A.

Toto ochorenie sa medzi ľuďmi šíri veľmi ľahko úzkym kontaktom, no aj dotykom kontaminovaného predmetu. Vzniknuté epidémie môžu trvať dlho, keďže inkubačná doba môže dosiahnuť až 50 dní. Veľká časť prípadov vzniká v epidemiologickej súvislosti.

Aké sú hlavné príznaky a liečba ochorenia VHA

Vzhľadom na zhoršujúcu sa epidemiologickú situáciu ešte koncom novembra Ministerstvo zdravotníctva SR zabezpečilo proti VHA takmer 5 000 vakcín Havrix junior, určených pre deti od jedného do 15 rokov. Ďalšie dodávky kombinovanej vakcíny proti hepatitíde A a hepatitíde B (Twinrix adult) sú plánované na december.

VHA je prenosné ochorenie, ktorého pôvodcom je vírus hepatitídy A. U človeka spôsobuje vírusový zápal pečene. Prenáša sa najmä špinavými rukami, kontaminovanými potravinami a vírusom kontaminovanou vodou. Účinným prostriedkom na ochranu pred vznikom ochorenia je práve očkovanie. Efektívnou prevenciou je dôkladná hygiena rúk, vysoký hygienický štandard bývania a dostupná bezpečná pitná voda z kontrolovaných zdrojov.

Choroba začína príznakmi pripomínajúcimi chrípku a gastrointestinálnymi príznakmi spojenými s bolesťou brucha, kĺbov, celkovou nevoľnosťou, zvýšenou teplotou, prítomný býva i tmavý moč. Liečba je sústredená na tlmenie príznakov a diétu šetriacu pečeň. Ochorenie nezanecháva následky a neprechádza do chronicity.

po_hepa (003).jpg

RÚVZ v Prešove začal so zavádzaním protiepidemických opatrení v obciach s výskytom VHA už začiatkom augusta 2023. Medzi nimi boli napríklad:

  • epidemiologické vyšetrovanie v ohniskách nákazy,
  • upovedomenie občanov o ochorení VHA a o prevencii ochorenia v spolupráci s predstaviteľmi miestnej samosprávy prostredníctvom informačných letákov, prípadne miestneho rozhlasu,
  • nariadenie povinnosti deťom vo veku 1 - 15 rokov podrobiť sa lekárskemu dohľadu a aktívnej imunizácii,
  • zákaz organizovať a usporadúvať v obciach hromadné podujatia (športové, kultúrne, spoločenské a podobne),
  • informovanie miestnych samospráv, predajní potravín, autobusových dopravcov a Slovenskej pošty o situácii a poučenie o nutnosti dezinfekcie priestorov, dotykových plôch, ako aj rúk pracovníkov pri práci s hotovosťou, resp. pri doručovaní zásielok,
  • informovanie výchovno-vzdelávacích inštitúcií, poučenie o ochorení a možnostiach prevencie, o potrebe pravidelného vykonávania dezinfekcie priestorov, najmä kontaktných plôch, toaliet, v prípade materských škôl aj hračiek a následne aj o potrebe vykonávania ranného filtra pri nástupe detí do kolektívnych zariadení,
  • odporúčanie prešovskej nemocnici zákaz návštev od 5. októbra 2023,
  • očkovanie osôb v ohniskách nákazy a v oblastiach s rizikom šírenia žltačky typu A v súčinnosti s organizáciou Zdravé regióny a tiež personálu v zdravotníckych a školských zariadeniach.

disinfection-of-hands-4914856_640 (003).jpg

wash-your-hands-4906750_640 (003).jpg

hand-3588162_640 (003).jpg


Súvisiaci článok
Smutné výročie: Od tragického výbuchu plynu v bytovke v Prešove uplynuli štyri roky (FOTOGALÉRIA)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť