Sobota 27. 07. 2024 05:17:00 | Meniny má Božena

OBJAVUJEME KRÁSY SLOVENSKA: Chcete precítiť vianočnú atmosféru? Poďte objaviť Slovenský Betlehem!

RAJECKÁ LESNÁ/ Na adventnom venci už horí tretia sviečka a Vianoce nám klopú na dvere. V tomto období, keď na nás odvšadiaľ dýcha sviatočná nálada sa priam žiada tematický výlet. Na Slovensku je mnoho zimných krás, ktorá je však aktuálnejšia, než exkurzia k unikátnemu Betlehemu? Jeden taký nájdete aj v Rajeckej Lesnej. Ak ste teda blízko neváhajte a poďte si s nami vychutnať atmosféru najkrajších sviatkov v roku.

Alžbeta Mareková|17. december 2023|17:00:06

Zdroj: Archív TASR, Pavol Ďurčo

Súvisiaci článok
Vyleštené čižmičky a očká plné šťastia! Dnes bude chodiť Mikuláš
Čítajte viac >

Obec Rajecká Lesná nie je pre turistov neznámy pojem, ročne ich sem prichádzajú tisícky a rozhodne majú prečo. Pútnické miesto blízko krajského mesta Žilina má čo ponúknuť aj náročným cestovateľom. Slovenský Betlehem, ktorý sa v obci nachádza, je výnimočná rarita. Avšak turistov sem láka aj farský kostol Narodenia Panny Márie s milostivou sochou Frivaldskej Panny Márie zo 16. storočia, či kalvária s krížovou cestou. Za zmienku určite stojí aj liečivý prameň, ktorý pod kalváriou vyteká.

zdroj www.rajeckalesna.info 123.jpg Zdroj: Rajeckalesna.info

zdroj www.rajeckalesna.info 12.jpg Zdroj: Rajeckalesna.info

Vieme, že Betlehem je mesto na západnom brehu Jordánu, v tomto období nás však pri danom slove skôr napadne neodmysliteľná súčasť vianočnej výzdoby. Mnohé domácnosti už stihli ozdobiť stromček. Tie kresťanské k nemu uložili sošky zobrazujúce jasle s Ježiškom, Máriu, Jozefa, či pastierov a iné postavy, ktoré nám majú priblížiť príbeh narodenia Ježiša.

Viete ako vyzerá Betlehem v bežnej domácnosti, nedajte sa ale pomýliť. V Rajeckej Lesnej môžete očakávať oveľa viac. Nejde totiž iba o vyobrazenie náboženského vianočného príbehu, ale aj dejín slovenského národa.

Foto TASR - Pavol Ďurčo1.jpg Zdroj: Archív TASR, Pavol Ďurčo

Autorom Betlehema je Jozef Pekara. Bol to slovenský rezbár, ktorého láska k drevu sa pretavila do neuveriteľného umeleckého diela. Na svojom majstrovskom výtvore, Slovenskom Betleheme pracoval dlhých pätnásť rokov. Chcel, aby si každý pri pohľade na Betlehem našiel aj kúsok svojej domoviny.

Dielo nezobrazuje len biblický námet a dominantné stavby, nájdete v ňom aj zobrazenie tradícií, remesiel, krojov a mnoho iného. Jeho dĺžka presahuje osem metrov a ťahá sa do trojmetrovej výšky. Dotvára ho takmer tristo postáv, ktoré sa pohybujú alebo pracujú.

Keď sa na Betlehem zahľadíte, spozorujete jasličky v maštali, ale aj Bratislavský hrad, vrch Kriváň, obec Čičmany, Bojnický zámok, Terchovskú muziku, pracujúcich roľníkov, Bardejovské kúpele, či kravský záprah.

Foto TASR - Pavol Ďurčo3.jpg Zdroj: Archív TASR, Pavol Ďurčo

Rezbársky nožík majstra Jozefa Pekaru stvoril vskutku jedinečné dielo, ktoré môže Slovensku závidieť celý svet. Preto, ak vás naše rodné krásy zaujímajú, choďte sa pozrieť do Rajeckej Lesnej na Slovenský Betlehem. A ak sa dobre zahľadíte, určite v zárezoch krásne opracovaných figúrok zbadáte kus lásky, ktorú do svojej práce majster vložil.

Pri predstavovaní Slovenského Betlehemu sme využili aj informácie z týchto zdrojov: www.rajeckalesna.info, betlehem.rajeckalesna.org


Súvisiaci článok
OBJAVUJEME KRÁSY SLOVENSKA: Podzemné bohatstvo, aké by ste inde márne hľadali. Spoznajte Demänovskú jaskyňu slobody!
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť