Sobota 11. 05. 2024 22:34:44 | Meniny má Blažena

SRDCOM Z DEDINY: Majestátna príroda a dejiny pretkané drotárskym remeslom, aj to je obec Veľké Rovné

VEĽKÉ ROVNÉ/ Ak sa vydáte na severozápad Slovenska, môžu vás cesty doviesť až do Žilinského kraja. Pekné mestečká, malebné dedinky či roztrúsené osady však nie sú všetko, čo táto oblasť ponúka. Bohatá história zaujme nejedného turistu, ktorý sa sem zatúla hľadať vábivé krásy slovenskej prírody. Krásne výhľady ponúka aj obec Veľké Rovné. Poďte s nami dnes spoznať túto unikátnu dedinku, ktorej dejiny sa písali aj drôtom.

Alžbeta Mareková|16. december 2023|13:00:06

Zdroj: Velkerovne.sk

Súvisiaci článok
SRDCOM Z DEDINY: Špania Dolina, dedinka plná rozprávkovej atmosféry a banských tajomstiev
Čítajte viac >

Ako obec udáva na svojej webovej stránke, územie bolo ešte v 12. storočí majetkom kráľovského hradu Trenčín. Okolo roku 1300 ho obsadil Matúš Čák Trenčiansky. V 16. storočí získava územie zemepánov, stali sa nimi Podmanikovci, ktorí povolili znovu osídľovanie zaniknutých oblastí.

Od roku 1548 sa v Rovnom dokumentuje aj existencia richtára. Na konci 16. storočia tu žilo najmenej tridsaťštyri rodín ktoré panstvu v dvoch ročných splátkach, vždy na Juraja a na Martina, odovzdávali desiatky z úrody.

„V naturáliách odvádzali desiatok z úrody predpísaným množstvom jačmeňa, ovsa, sliepok a ovčích syrov. Okrem toho v každej usadlosti museli pre panstvo zhotoviť jeden konský postroj a vykŕmiť jednu hus ročne,“ uvádza obec na svojej stránke.

1.png Zdroj: Velkerovne.sk

Leto v roku 1658 sa stalo dedine osudným. Obec vydrancovali drábi Gašpara Suňoga z Budatína a informácie o čase znovu osídlenia obce nie sú presne známe. S podobným scenárom sa dedina stretla aj v roku 1695, ako následok epidémií chorôb a drancovania pri presúvaní vojsk.

V neskorších rokoch obec prosperovala, zemepáni sa striedali a urbár z roku 1721 uvádza, že Rovné panstvu odvádzalo najvyššiu sumu dávok v hotovosti z okolitých dedín, čo tiež poukazuje na rentabilnejší spôsob obživy obyvateľov.

2.png Zdroj: Velkerovne.sk

Vo všeobecnosti harmonické napredovanie obce bolo v roku 1914 tvrdo narušené prvou svetovou vojnou. Rovniansky muži vykonávali svoju vojenskú službu v pluku, ktorý bol známy ako „drotársky regiment“. Povojnový rozpad monarchie a zmeny Európskych hraníc spôsobili koniec drotárskeho vandrovania, ako ho ľudia dovtedy poznali. Veď pred vojnou malo podľa výskumu odísť z obce do sveta až takmer tisíc drotárov.

Slovenské kraje boli známe drotármi, ktorí sa z rodnej domoviny porozchádzali do celého sveta. Toto remeslo bolo mimoriadne náročné, veď šlo ruka v ruke s odcudzením sa domovu a vlastnej rodine, čeleniu samote a clivote. Drotári sa považovali za poctivých a skromných, ale oproti iným dedinčanom boli aj rozhľadenejší. Vandrovanie po svete ich prinútilo učiť sa cudzím jazykom a rozšírilo im obzory.

Rovniansky drotári boli majstrami svojho remesla, uplatnili sa najmä v Maďarsku ale aj v zámorí. Bratia Komadovci z Veľkého Rovného prišli ako prví do Spojených štátov amerických, dokonca si vo Filadelfii založili obchod s drôtenými výrobkami.

3.png Zdroj: Velkerovne.sk

Ak sa prechádzate centrom dediny, nemôžete minúť kostol svätého Michala archanjela, ktorí sa začal stavať v roku 1753. Kostol je jednoznačne dominantou obce a pred ním môžete vidieť aj sochu sv. Cyrila a Metoda a sochu sv. Anny. V roku 1902 sa kostol rekonštruoval a zväčšoval.

O viac ako dvadsať rokov neskôr boli zakúpené aj nové zvony, tie predchádzajúce boli zobrané v prvej svetovej vojne. Nové zvony niesli názov: „SVETOVÁ VOJNA VZALA – LÁSKA NAVRÁTILA – ULIATY V ROKU 1926 Z MILODAROV VERIACICH.“

4.png Zdroj: Velkerovne.sk

Ladislav Korček, starosta: Za návštevu určite stojí nielen naše Múzeum drotárie

Ako by ste zhodnotili aktuálny stav obce?

  • V roku 2023 obec realizovala viacero menších prác týkajúcich sa najmä riešenia problémov s odvodnením v rôznych miestnych častiach (Horevsie, Rimanovice, Ráztoky, Žernov), ako aj úpravy spevnených plôch na sídlisku a pri sále v časti Ivor. Bolo vybudované detské ihrisko pri obecnom úrade. Veľkou investíciou bola výmena svietidiel za nové, úsporné ledkové svietidlá, k dnešnému dňu máme takmer všetky miestne časti s novými svetlami, do roku 2024 nám zostáva dokončiť výmenu svietidiel na hlavnej ceste. Rok 2023 bol aj v znamení príprav projektových dokumentácií a povolení pre investície v ďalších rokoch, ako sú Námestie a Chodník Svetom – kostol.

5.png Zdroj: Velkerovne.sk

Aká je vízia obce do budúcna?

  • V roku 2024 budeme realizovať Regeneráciu námestia v centre obce a parkovisko pri zdravotnom stredisku. Verím, že sa nám podarí byť úspešní v projekte Rekonštrukcie rozhľadne Zarúbaná Kýčera a multifunkčného ihriska pri základnej škole.

6.png Zdroj: Velkerovne.sk

Ak by k Vám prišiel turista, čo by ste mu odporučili v obci navštíviť?

  • Turistom odporúčame Múzeum drotárie, Veľké Rovné je kolíska drotárstva, naše múzeum by nemal obísť žiaden turista. Takisto odporúčam v našej krásnej prírode prechádzku k už spomínanej rozhľadni, alebo ku Kaplnke v Hájku. Celkovo však každý kút našej obce má svoje čaro, takže pre návštevníkov je čo pozerať, aj touto cestou pozývam k nám návštevníkov, ktorí ešte v našej obci neboli.

7.png Zdroj: Velkerovne.sk

Veľké Rovné je spoločensky aktívna obec, pre svojich obyvateľov ale aj turistov pravidelne organizuje obľúbené podujatia, pri rôznych príležitostiach. Tento rok skrášli obdobie vianočných sviatkov koncertami, plesom aj športovým turnajom. Aj budúci rok sa môžu obyvatelia obce tešiť na kultúrne podujatia k Fašiangom, MDŽ, stavaniu a váľaniu mája a mnohé ďalšie akcie.

Ak sa teda potulujete Žilinským krajom, zájdite aj do tejto dedinky. Okrem unikátnych výhľadov z rozhľadne a pokoja pri Kaplnke v Hájiku si spomeňte aj na drotárov. Hoci videli krásy celého šíreho sveta, srdce im pukalo za malebnosťou tejto domoviny.

Pri predstavovaní obce sme vychádzali z nasledujúceho zdroja: www.velkerovne.sk


Súvisiaci článok
OBJAVUJEME KRÁSY SLOVENSKA: Výhľady na Spiš, aj do minulosti. Spoznajte s nami Ľubovniansky hrad a zistite, na aké udalosti sa môžete tešiť!
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť