Piatok 26. 07. 2024 15:02:38 | Meniny má Anna, Hana, Anita

OBJAVUJEME KRÁSY SLOVENSKA: Múry, ktoré čelili Turkom! Spoznajte Komárňanskú pevnosť

KOMÁRNO/ Už dobre vieme, že na malom Slovensku máme rozmanitú prírodu. Dych berúce výhľady si môžeme vychutnávať na vysokých skalách, aj v hlbokých jaskyniach. Naše kultúrne dedičstvo je bohaté a história tejto malej krajinky napísala tisícky pozoruhodných príbehov, povestí, legiend... Mnohé sa odohrávajú na početných hradoch či zámkoch, ktoré sa na Slovensku nachádzajú. Dnes sa spolu vydáme na juhozápad a preskúmame pevnosť, akú by ste inde v strednej Európe len ťažko našli. Poďte teda s nami spoznať dejiny, ale aj súčasnosť Komárňanskej pevnosti.

Alžbeta Mareková|17. december 2023|11:00:07

Zdroj: Facebook/Pevnosť Komárno - Komáromi Erőd

Súvisiaci článok
SRDCOM Z DEDINY: Majestátna príroda a dejiny pretkané drotárskym remeslom, aj to je obec Veľké Rovné
Čítajte viac >

Sútok Dunaja a Váhu je strategicky významná lokalita, toho si boli vedomí aj naši predkovia. Už v 12. storočí sa táto oblasť využívala na účely obrany. Hrad tu mal postaviť Oluptulma, syn Ketela. Už v listoch z roku 1242 sa spomínajú opevnené časti Komárna, ktoré, ako jedny z mála, neboli dobyté Tatármi. Pevnosť zohrala svoju rolu aj v bojoch Matúša Čáka Trenčianskeho a uhorského kráľa Karola I. Róberta. Hrad neskôr pripadol výmenou za iné zvolenskému županovi Dončovi. Za čias kráľa Mateja Korvína mal hrad podobu reprezentačného renesančného sídla.

pevnost.komarno.eu 1.jpg Zdroj: Pevnost.komarno.eu

Medzi rokmi 1546 až 1550, po obliehaní a krátkom obsadení hradu Turcami, sa pristúpilo k budovaniu Starej pevnosti. Po roku 1663 prišlo aj na budovanie Novej pevnosti, nakoľko riziko ohrozenia zo strany Turkov neustále pretrvávalo. V roku 1682 došlo k rozsiahlemu poškodeniu pevnosti v dôsledku povodne, ale o rok neskôr ju čakala ešte tvrdšia skúška. Úspešne čelila ďalšiemu Tureckému obliehaniu. Po roku 1800 sa na ďalších päť rokov stal pre pevnosť hrozbou Napoleon Bonaparte, od roku 1808 sa vykonali viaceré prístavby aj prestavby. V roku 1877 bol komárňanský pevnostný systém kompletne dobudovaný.

pevnost.komarno.eu1 2.jpg Zdroj: Pevnost.komarno.eu

K pevnosti sa viaže aj jeden mimoriadne dobrodružný príbeh, ktorý sa udial v roku 1440. Kráľovnej Alžbete Luxemburskej sa na hrade narodil syn Ladislav. Na kráľovnin pokyn jej verná dvoranka Helena Kottanerová s pomocníkom ukradla uhorskú kráľovskú korunu, a to priamo z vyšehradskej pokladnice. Do Komárna ju doniesli práve v čase, keď prišiel na svet budúci kráľ. Korunu ukrývali v jeho kolíske, aby ho ako trojmesačné bábätko mohli v Stoličnom Belehrade korunovať za kráľa.

fb Pevnosť Komárno - Komáromi Erőd 3.jpg Zdroj: Facebook/ Pevnosť Komárno - Komáromi Erőd

Dejiny pevnosti sú na príbehy bohaté, zaujímavá je však aj jej súčasnosť. Otázky o aktuálnom stave pevnosti pre redakciu SP21 zodpovedal riaditeľ Andrej Ozimy.

Ako vyzerá bežná starostlivosť o chod pevnosti? Koľko ľudí si vyžaduje?

  • Momentálne sa s pevnosťou zaoberáme piati, z toho sme traja zamestnancami Mestského úradu v Komárne, nakoľko majiteľom Pevnosti je mesto/samospráva. Jedna kolegyňa sa zaoberá organizovaním podujatí, jedna je stálou sprievodkyňou návštevníkov, ja sa zaoberám obnovou a údržbou, písaním dotácií, zabezpečovaním chodu turistickej kancelárie, a okrem toho máme ešte jedného údržbára a jednu upratovačku. V letných mesiacoch máme brigádnikov – sprievodcov návštevníkov, je medzi 4 až 6 osôb.

Aká je vízia pevnosti do budúcna?

  • V týchto dňoch dokončujeme zariadenie novej turistickej kancelárie a pokladne priamo v priestoroch Pevnosti. Návštevníci s doteraz vedeli zakúpiť lístok v kancelárii, ktorá je vzdialená 200 metrov od Pevnosti v malých nevyhovujúcich priestoroch. Okrem novej pokladne sa nám vďaka eurofondom podarili vybudovať nové toalety pre návštevníkov a personál, ako aj jednu výstavnú miestnosť, kde budúci rok plánujeme otvoriť novú výstavu o histórii pevnosti.

Samospráva tento rok podala žiadosť o ďalšie eurofondy, z ktorých by sa obnovila časť fasády, vybudovali ďalšie výstavné priestory a obnovila sa väčšia časť pre potreby mestskej polície. Našim plánom je pevnosť sprístupniť aj bez sprievodcu. Toto si však bude vyžadovať zabezpečenie častí Pevnosti, ktoré nie sú bezpečné pre návštevníkov, nakoľko tu slúžiaci vojaci sa nie vždy ohľaduplne správali voči tejto národnej kultúrnej pamiatke.

facebook Pevnosť Komárno - Komáromi Erőd 4.jpg Zdroj: Facebook/ Pevnosť Komárno - Komáromi Erőd

Čo najviac fascinuje Vašich návštevníkov?

  • Pravdepodobne najväčším prekvapením pre väčšinu návštevníkov je veľkosť a stav Pevnosti. Rozprestiera sa na 13 hektároch (bola súčasťou najrozsiahlejšieho pevnostného systému v strednej Európe). Nachádzajú sa tu dve väčšie budovy, jedna z nich, Kasáreň, je asi najdlhšia budova na Slovensku, má až 540 metrov na dĺžku, a na troch podlažiach bolo vybudovaných okolo 330 miestností. Druhá vec, ktorá ich prekvapí je, že sa zachovala v takmer nezmenenej podobe, hoci vojaci rôznych vojsk ktoré tu boli umiestnené, na nej zanechali známky svojho pobytu. Azda najväčší zásah, resp. skazu, vykonal Červená armáda pri opúšťaní Pevnosti a mesta.

„Rusom“ sa podarilo zdevastovať, zničiť alebo poškodiť takmer všetko, ani jedno okno či dvere nezostali bez poškodenia, nábytok a iné zariadenie zmizlo. Slovenská armáda, ktorá tu slúžila takmer desať rokov do roku 2003, síce časť Pevnosti opravila pre vlastné účely, a chcela ju aj ďalej využívať, avšak po zrušení vojenskej posádky zostala Pevnosť prázdna napospas prírody a nepovolaným osobám. Mesto Komárno Pevnosť v roku 2003 odkúpila od Ministerstva obrany za 40 mil korún, no obnova napreduje veľmi pomaly, len vďaka vonkajšej finančnej podpore.

Aké udalosti sa v najbližšom období v pevnosti odohrajú?

  • Každoročným podujatím je Deň Starej pevnosti 1. mája, kedy je časť Pevnosti sprístupnená návštevníkom bez sprievodcu. V tzv. Starej pevnosti sú programy pre rodiny i jednotlivcov, nájdete tu skákacie hrady, remeselníkov, veteránske automobily, ale aj ukážku historických bojov z roku 1849, kedy bola Pevnosť niekoľkokrát ostreľovaná. Plánujeme pokračovať v organizovaní večerných/nočných prehliadok v letných mesiacoch, tento rok bol veľký záujem o Halloweensku prehliadku Pevnosťou, v čom by sme chceli pokračovať aj ďalšie roky. Pre miestne školy organizujeme historické prednášky o období meruôsmych rokov. Plánujeme aj iné, nové udalosti, avšak ich zorganizovanie závisí od výšky poskytnutej dotácie.

fbb Pevnosť Komárno - Komáromi Erőd 5.jpg Zdroj: Facebook/ Pevnosť Komárno - Komáromi Erőd

  • Aká by to však bola pevnosť bez povesti? Komárňanská pevnosť tiež jednu má. Legendy rozprávajú o márnivom hradnom pánovi, ktorý celý svoj majetok prepil a prehajdákal na oslavách, kde pozýval veľa hostí a predvádzal sa svojou štedrosťou. Keď už nemal ani mincu a nikto mu už nechcel požičať, vymyslel so správcom hradu lesť. Rozhodol sa vylákať peniaze od richtára ľsťou, že ich musí použiť na obranu mesta, na ktoré sa valí turecká armáda.

Pozval preto richtára na svoj hrad, hostil ho vínom a keď sa mu zdal byť dosť opitý, predostrel mu svoje klamstvo. Richtár mal ale dosť rozumu na to, aby klamárovi uveril, preto peniaze požičať odmietol.

Hradný pán ho dal v hneve zavrieť do temnice, netušil však, že to všetko videla horárova dcéra. Odvážna Katka sa vydala až ku kráľovi na hrad Muráň, aby získala pomoc pre nevinného richtára.

Medzitým sa nahnevali aj obyvatelia mesta, ktorí už mali hradného pána plné zuby a vydali sa na hrad s fakľami a vidlami. Vystrašený nešťastník sa rozhodol utiecť tajnými chodbami do lesa, tu však narazil na rozzúrenú diviačicu, ktorá ho zahnala na pokraj rokliny. Hradný pán sa už lúčil so životom, keď tu zrazu zaznel výstrel a diviačica padla na zem. Mladý muž, ktorý ho zachránil, sa predstavil ako posol rozhnevaných mešťanov.

Hradného pána prekvapilo, že mu predsa len zachránili život. Keď sa horárova dcéra vrátila z Muráňa aj s kráľovským sudcom, nebolo ho už viac treba. Hradný pán si priznal svoje chyby, zaviazal sa peniaze vrátiť a ospravedlnil sa richtárovi, aj spravodlivému ľudu.

Pri tvorbe článku sme využili informácie z nasledujúcich zdrojov: Povesti o slovenských hradoch 1 (Ján Domasta), Hrady, zámky a kaštiele na Slovensku (Peter Maráky, Daniel Kollár, Janka Oršulová)


Súvisiaci článok
OBJAVUJEME KRÁSY SLOVENSKA: Výhľady na Spiš, aj do minulosti. Spoznajte s nami Ľubovniansky hrad a zistite, na aké udalosti sa môžete tešiť!
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť