Sobota 27. 07. 2024 03:21:03 | Meniny má Božena

Poznáte slovenské národné plemená psov? Hav - hav, zoznámte sa!

SLOVENSKO/ Ste psíčkar? Slovensko sa pýši hneď viacerými národnými plemenami psov. Ktoré to sú, akú majú históriu a čím sa vyznačujú najlepší priatelia človeka vyšľachtení našimi chovateľmi? ZDROJ: MARIÁN HOMÉR

VJ |17. december 2023|13:00:08

Slovenský čuvač. Zdroj: Facebook/Slovenské plemená psov

Súvisiaci článok
SRDCOM Z DEDINY: Majestátna príroda a dejiny pretkané drotárskym remeslom, aj to je obec Veľké Rovné
Čítajte viac >

Medzinárodná kynologická organizácia - FCI (FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE), ktorej pravidlami sa riadi aj Slovenská kynologická jednota, rozdeľuje plemená psov do desiatich skupín. Hneď v prvej z nich, medzi pastierskymi a dobytkárskymi psami nájdeme zrejme najznámejšie slovenské plemeno - slovenského čuvača.

Za toto nádherné pastierske plemeno vďačíme najmä prof. MVDr. Antonínovi Hrůzovi, ktorému sa po úspešnej plemenitbe podarilo zapísať do plemennej knihy prvý vrh slovenského čuvača. Bolo to 4.6.1929 a o štyri roky neskôr založil s kolegami aj chovateľský klub. Biely ochranca stáda a príbytku zo slovenským pôvodom bol FCI uznaný v roku 1965.

ceskoslovensky vlciak - CSV.jpg Zdroj: Facebook/Československý vlčiak - CSV

Slovenskí kynológovia a chovatelia prispeli aj k vzniku plemena s pomenovaním československý vlčiak. Ako vôbec vzniklo plemeno, ktoré vyzerá niekedy viac ako vlk, než ako pes? Na začiatku bol biologický pokus realizovaný od roku 1955 vo vtedajšej ČSSR.

Celých desať rokov odborníci skúmali potomstvo, ktoré získali krížením nemeckého ovčiaka s karpatským vlkom. Šteňatá vhodné pre ďalšie šľachtenie prinieslo párenie v spojení pes + vlčica aj vlk + suka. Na základe získaných poznatkov v roku 1965 zostavili plán šľachtenia nového plemena. Československý vlčiak bol uznaný ako národné plemeno v roku 1982, vtedy ešte Výborom chovateľských zväzov.

Bohatej poľovníckej histórii v našom regióne vďačíme za ďalšie plemeno, ktoré sa zapísalo medzi slovenské národné plemená. Krížením weimarského stavača s hrubosrstými plemenami získali slovenskí chovatelia nové poľovnícke plemeno, ktoré bolo do roku 1973 evidované ako hrubosrstý weimarský stavač.

slovensky hrubosrsty stavac.jpg Zdroj: Facebook/Slovenský hrubosrstý stavač

Od roku 1973 je v plemennej knihe uvádzané ako samostatné plemeno s pomenovaním slovenský hrubosrstý stavač.

Zo 17. storočia sú prvé písomné zmienky o ďalšom poľovníckom plemene zo Slovenska. V oblasti Karpát ale aj na východe krajiny už v minulosti poznali slovenského kopova. Pôvodne vyššieho, neskôr nižšieho duriča. Od roku 1940 je kopov zapísaný v národnej plemennej knihe. Slovenskí chovatelia takmer tri desaťročia pracovali na šľachtení tohto plemena, kým FCI zapísala jeho štandard. Odvtedy strážia originálny genetický materiál, ktorý odovzdávajú do budúcna.

slovensky kopov.jpg Zdroj: Facebook/Slovenský kopov

Po časovej osi posledné zo slovenských národných plemien je tatranský durič. Zmienky o úspešnom zavŕšení šlachtenia ďalšieho poľovníckeho plemena sú iba spred desiatich rokov (2013-2014).

tatransky duric.jpg Zdroj: Facebook/Tatranský durič

Tatranský durič pochádza od chovateľa z východu republiky. Nové národné plemeno získal krížením hladkosrstého jazvečíka, bavorského farbiara a už spomínaného slovenského kopova. Išlo o prvý vrh, ktorý vznikol spojením suky a psa tohto plemena. K zapísaniu medzi plemená vedené Medzinárodnou kynologickou organizáciou FCI delia chovateľov ešte stovky odchovaných šteniat.

Do ktorej skupiny FCI patrí váš pes?

  • FCI 1 - Salašnícke a pastierske psy (okrem Švajčiarskych salašníckych psov)
  • FCI 2 - Pinče, bradáče, molosoidné psy, švajčiarske horské a salašnícke psy
  • FCI 3 - Teriéry
  • FCI 4 - Jazvečíky
  • FCI 5 - Špice a primitívne plemená
  • FCI 6 - Farbiare, duriče a príbuzné plemená
  • FCI 7 - Stavače
  • FCI 8 - Retrívre, sliediče a vodné psy
  • FCI 9 - Spoločenské a sprievodné psy
  • FCI 10 - Chrty

Súvisiaci článok
SRDCOM Z DEDINY: Špania Dolina, dedinka plná rozprávkovej atmosféry a banských tajomstiev
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť