Sobota 27. 07. 2024 07:22:07 | Meniny má Božena

OBJAVUJEME KRÁSY SLOVENSKA: Francúzska elegancia zmiešaná s talianskym šarmom, to je slovenský Bojnický zámok!

BOJNICE/ Slovenské výhľady sú unikátne, nezáleží na tom, v ktorom kraji sa práve nachádzate, vždy sa je na čo pozerať. Dnes sa nechajte zlákať na výlet do Trenčianskeho kraja, v okrese Prievidza spolu objavíme mestečko Bojnice. Jeho dominantu určite uhádnete, je to Bojnický zámok. Architektúra prepája rozprávku s romantikou, príbehy z jeho dejín vám zoberú dych a na výhľady z týchto vežičiek nikdy nezabudnete. Bojnický zámok je Národná kultúrna pamiatka a patrí k nemu aj park so vzácnymi stromami. Turistov láka aj neďaleká zoologická záhrada, či lesopark.

Alžbeta Mareková|25. december 2023|09:00:06

Zdroj: Facebook/ BojniceCastle, archív SNM - Múzeum Bojnice

Súvisiaci článok
OBJAVUJEME KRÁSY SLOVENSKA: Múry, ktoré čelili Turkom! Spoznajte Komárňanskú pevnosť
Čítajte viac >

Otázky o bežnom chode zámku, ale aj o jeho minulosti, súčasnosti, či víziách do budúcna pre redakciu SP21 zodpovedala Petra Gordíková, PR manažérka Múzea Bojnice.

Ako vyzerá bežná starostlivosť o chod zámku? Koľko ľudí si vyžaduje?

  • Bojnický zámok zaiste patrí medzi najromantickejšie zámky Slovenska. Za svoju takmer rozprávkovú podobu vďačí poslednému šľachtickému majiteľovi. Gróf Ján Pálfi pôvodne plánoval hrad predať. Neskôr sa ale našťastie rozhodol pre rozsiahlu rekonštrukciu, vďaka ktorej zmenil pôvodný barokový komplex na architektonicky zladený celok. Architektom prestavby bol Jozef Hubert. Hovorí sa ale, že bol len vykonávateľom príkazov svojho zákazníka s vycibreným umeleckým vkusom. Gróf Pálfi sám riadil práce, navrhoval, kreslil plány a korigoval. Vzorom na prestavbu sa mu stali francúzske gotické hrady i raná renesančná architektúra Talianska. Rozsiahla prestavba sa začala v roku 1889 a trvala až do roku 1910. Po ukončení predstavovala zastavaná plocha zámku 4 000 m2. Zámok mal 182 miestností, z tohto 50 obytných. Zavedený bol vodovod, splachovacie toalety aj teplovzdušné kúrenie.

1 Facebook BojniceCastle.jpg Zdroj: Facebook/ BojniceCastle

Gróf Pálfi vytvoril romantický sen, ktorý obdivujeme dodnes. Ročne navštívi Bojnický zámok množstvo hostí z celého sveta. O spokojnosť návštevníkov sa starajú 4 desiatky zamestnancov. Nájdeme medzi nimi lektorov, ktorí sa starajú o zabezpečenie sprevádzania návštevníkov po zámku, odborných zamestnancov, ktorí sa starajú o zbierkový fond múzea, ale aj záhradníkov či účtovníčky.

Každý zamestnanec zámku má iný pracovný režim. Aj nástup do práce sa výrazne líši. Medzi prvými prichádzajú na zámok pani upratovačky a zamestnanci starajúci sa o údržbu múzea. Zámok a priľahlé priestory je totiž potrebné upratať a vyčistiť ešte pred začiatkom otváracích hodín múzea. Na upratovačky čaká každé ráno fyzicky náročná práca – povysávať, utrieť prach, pozmetať pavučiny. Keď je celá prehliadková trasa na poriadku, čaká ich ešte pranie a žehlenie kostýmov. A v tomto predvianočnom období aj pomoc pri zimnej údržbe zámku.

Lektori prichádzajú do práce až o niečo neskôr. Ich hlavnou úlohou je sprevádzať návštevníkov po zámku a poskytovať im lektorský výklad. Do ich kompetencie ale patrí aj vybavovanie rezervácií či zabezpečovanie cudzojazyčných prekladov pre zahraničných návštevníkov.

Úplne iný pracovný režim je napríklad na odbornom oddelení venujúcom sa správe a muzealizácii zbierok. Napríklad taký kurátor má úlohy a ciele stanovené dlhodobejšie. Väčšinu pracovného času venuje predmetom zo zbierkového fondu múzea - zisťuje informácie, spracováva údaje, hľadá súvislosti a odkrýva pôvod jednotlivých predmetov.

Život na Bojnickom zámku je bohatý a rozmanitý. Tak ako zbierky, ktoré múzeum uchováva. Ale aj ako návštevníci, ktorí zámok navštevujú.

2 Facebook BojniceCastle2.jpg Zdroj: Facebook/ BojniceCastle

Aká je vízia zámku do budúcna?

  • Slovenské národné múzeum-Múzeum Bojnice si do najbližších rokov kladie dva hlavné ciele. Budovať kvalitnú expozíciu a zlepšovať služby verejnosti.

V neposlednom rade je potrebné vyriešiť aj nevyhovujúci technický stav objektu. Národná kultúrna pamiatka Zámok Bojnice potrebuje výraznú investičnú injekciu, nakoľko stavebnotechnický stav sa blíži k havarijnému stavu. Zastavením rekonštrukcie zámku v deväťdesiatych rokoch minulého storočia a neriešením stavebnotechnických problémov zámku, môže dôjsť v relatívne krátkej dobe k vážnym poruchám stavebných konštrukcií, ktoré môžu ohroziť a obmedziť prevádzku zámku. Niekoľko rokov je vypracovaný projekt obnovy kaplnky, je pripravený projekt obnovy budovy zámockej reštaurácie, projekt revitalizácie zámockého parku a priekopy, pripravuje sa projekt obnovy záhradného domu s prístavbou depozitárov.

Avšak realizácia týchto projektov je závislá na pridelení finančných prostriedkov. V súčasnej dobe vedenie SNM rokuje o pridelení finančných prostriedkov na čiastočnú obnovu NKP Zámku Bojnice. V prípade pridelenia finančných prostriedkov budú ihneď začaté procesy pre zabezpečenie realizácie vyššie uvedených projektov.

3 Facebook BojniceCastle, SNM-Múzeum Bojnice, Mgr. Igor Socha.jpg Zdroj: Facebook/ BojniceCastle

Čo najviac fascinuje vašich návštevníkov?

  • Návštevníci Bojnického zámku sa zaujímajú o históriu zámku, vystavené zbierkové predmety ako aj o legendy. Veľkému záujmu sa tešia aj filmy a seriály natáčané na Bojnickom zámku. Do pamäti divákov sa azda najviac zapísala romanticko-hudobná komédia Šialene smutná princezná s Helenou Vondráčkovou a Václavom Neckářom.

Množstvo návštevníkov – hlavne zahraničných – prekvapuje skutočnosť, že priamo pod zámkom je možné navštíviť aj prírodnú travertínovú jaskyňu.

4.jpg Zdroj: Facebook/ BojniceCastle

Zo zbierkových predmetov je najviac atraktívny Bojnický oltár. Ide o tabuľové maľby talianskeho majstra Narda di Cione, ktoré verejnosť pozná pod súhrnným označením Bojnický oltár. Tabule pochádzajú zo 14. storočia a ich ústredným motívom je Panna Mária s Ježiškom obklopená postavami svätcov. Dielo si návštevníci môžu prezrieť v kaplnke Bojnického zámku, presne tak, ako si to prial posledný šľachtický majiteľ panstva Ján Pálfi. Oltárne tabule pochádzajú z jeho pôvodných zbierok. Pred nepriaznivými vonkajšími podmienkami a rukami zlodejov ich chráni špeciálny sklenený box s galerijným osvetlením a integrovanou klimatizáciou.

K oltáru sa viaže aj pomerne zaujímavý príbeh spojený s jeho krádežou. Jeho vrchných päť oltárnych tabúľ bolo v noci z 28. na 29. augusta 1933 odcudzených. Zvyšných päť obrazov bolo na druhý deň z bezpečnostných dôvodov prevezených do vtedajšieho Vlastivedného múzea v Bratislave. Po vypátraní zlodejov a nájdení obrazov bol celý komplet tabúľ prevezený na reštaurovanie do Prahy. Naspäť do Bojníc sa vrátil až po dlhých 62 rokoch. Od roku 1995 bol umiestnený v priestore päťhrannej veže Bojnického zámku. V roku 2013, teda presne 80 rokov po krádeži, bol presunutý na jeho pôvodné miesto do kaplnky Bojnického zámku.

5 Facebook BojniceCastle3.jpg Facebook/BojniceCastle

Aké udalosti sa v najbližšom období na zámku odohrajú?

  • Aktuálne prebieha na Bojnickom zámku tradičné zimné podujatie „Vianoce na zámku“, ktoré potrvá až do 7. januára 2024. Vo februári na návštevníkov čaká romantické podujatie „Valentín na Bojnickom zámku.“

Najväčšie lákadla má múzeu pre návštevníkov pripravené na už tradične na začiatok hlavnej turistickej sezóny. Sezónu otvorí pre Bojnice charakteristické podujatie „Strašidelný zámok“, ktoré návštevníkom prinesie opäť jeden zo zaujímavých príbehov z minulosti. Koniec školského roka patrí už dlhé roky detským návštevníkom a podujatiu „Rozprávkový zámok“.

6 Facebook BojniceCastle1.jpg Zdroj: Facebook/ BojniceCastle

Povesť

Povesti o slovenských hradoch a zámkoch sú vzácne kultúrne dedičstvo po našich predkoch, nejedna sa viaže aj k Bojnickému zámku. Žil tam vraj kastelán, vychýrený lakomec, ktorý rád počítal peniaze a nikdy mu nebolo dosť. Rovnaká bola aj jeho žena, ktorá tiež nemala iné, než zlaté mince na mysli. Raz poradila svojmu mužovi, nech začne pýtať peniaze od biednych ľudí, čo sa chodia kúpať do liečivého prameňa. Kastelán sa nedal dlho prehovárať a ihneď tam postavil drábov. Sám so svojimi vernými raz prišiel na kontrolu keď zbadal, že vo vode sa kúpe chromý starec a na brehu ho čakajú dve malé deti. Bolo mu jasné, že nemali z čoho zaplatiť, a že sa jeho sluha nad žobrákom zľutoval. Nepomohli prosby malých vnúčat, kastelán a jeho kapitán starca surovo vyhnali, ba i do temnice ho plánovali zavrieť. Kapitán sa nahlas vysmieval jeho bolesti, keď tu zrazu sám akoby zdrevenel, spadol z koňa a ostal už navždy chromý. Kastelán sa ponáhľal na zámok. Aby sa upokojil, zamieril rovno k svojim truhliciam zo zlatom. Hrsťami začal naberať zlaté mince, keď tu sa z nich razom stali okrúhle kamene. A to bol trest za jeho krutosť a chamtivosť.

Povesti či historické fakty, pohľad na malebný zámok sám, či krásne výhľady z jeho vežičiek. Táto kultúrna pamiatka má čo ponúknuť náročným cestovateľom aj domácim turistom, ktorí radi spoznávajú svoju domovinu. Nech už patríte do ktorejkoľvek kategórie, neobíďte na svojich cestách Bojnický zámok. Pripravili by ste sa totiž o rozprávkový zážitok.

Pri tvorbe článku sme využili informácie z nasledujúcich zdrojov: Povesti o slovenských hradoch 1 (Ján Domasta)


Súvisiaci článok
OBJAVUJEME KRÁSY SLOVENSKA: Výhľady na Spiš, aj do minulosti. Spoznajte s nami Ľubovniansky hrad a zistite, na aké udalosti sa môžete tešiť!
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť