Piatok 26. 07. 2024 17:39:58 | Meniny má Anna, Hana, Anita

OBJAVUJEME KRÁSY SLOVENSKA: Zlatý poklad, aký nám závidí celý svet! Mapu nepotrebujete, stačí sa vybrať do Košíc

KOŠICE/ Poklad je pojem, pod ktorým si každý predstaví niečo iné. Nech už je vaša predstava akákoľvek, určite myslíte na niečo vzácne a cenné, niečo, čo by malo byť ochraňované. Dnes objavíme poklad v pravom slova zmysle, aj keď sa vám môže zdať, že truhlica so zlatom do našej modernej doby nepatrí, a že niečo také sa už dá vidieť iba vo filme. Nechajte sa presvedčiť o opaku.

Alžbeta Mareková|28. december 2023|10:00:07

Zdroj: Vsmuzeum.sk

Súvisiaci článok
OBJAVUJEME KRÁSY SLOVENSKA: Chcete precítiť vianočnú atmosféru? Poďte objaviť Slovenský Betlehem!
Čítajte viac >

Východné Slovensko je priaznivé k nadšeným objaviteľom výnimočných miest, mnohí sa nechajú zlákať práve jeho metropolou. Košice sú skvelá zastávka pre nadšencov architektúry, milovníkov kultúry, obdivovateľov umenia, ale aj fanúšikov gastronómie. Mesto svojou dynamikou priťahuje všetky kategórie turistov a každému má čo ponúknuť. Ak sa sem vyberiete, nemali by ste obísť ani múzeá. Sú mapou dejín východnej časti Slovenska, ich moderné expozície zaujmú všetky vekové kategórie a ich ochotní zamestnanci sa zvedavým otázkam len potešia.

Naša dnešná cesta povedie do Východoslovenského múzea. Jeho objekty sa nachádzajú na viacerých miestach v meste Košice a ponúkajú mnoho rôznorodých výstav. Vidieť môžete diela výtvarníkov aj šperkárov, svoj priestor v ňom majú fotografovia aj vedci. A nachádza sa tu aj legendárny Košický zlatý poklad.

1 vsmuzeum.sk.jpg Zdroj: Vsmuzeum.sk

Dvadsiaty štvrtý august v roku 1935 mal byť pre robotníkov, ktorí pracovali na stavebných prácach v budove na Hlavnej ulici, len ďalším obyčajným letným dňom. Všedný však prestal byť v momente, keď bol objavený Košický zlatý poklad. Pokladá sa za jeden z najdôležitejších a to aj vo svetovom merítku.

2 vsmuzeum.sk1.jpg Zdroj: Vsmuzeum.sk

„Tvorí ho 2 920 zlatých mincí, dukátov a dvojdukátov, tri zlaté medaily a renesančná zlatá reťaz. Bol uložený v schránke z tepaného medeného plechu s rytými zvieracími motívmi. Ukryli ho v budove, v ktorej pôsobila Spišská komora, niekedy po roku 1679, teda v čase kedy sa o ovládnutie Košíc pokúšali protihabsburskí povstalci Imricha Thökölyho. Thököly obsadil Košice v roku 1682. Bohaté zastúpenie typov mincí a široký geografický záber radí Košický zlatý poklad medzi umelecké skvosty Európy,“ tvrdí múzeum na svojej webovej stránke.

3.jpg Zdroj: Vsmuzeum.sk

Prekvapivý je aj stav pokladu, zachoval sa takmer neporušený. Od septembra 2023 ho návštevníci môžu obdivovať v trezore špeciálne upravenom na tieto účely. Nachádza sa v zrekonštruovanej historickej účelovej budove Východoslovenského múzea v Košiciach.

4 vsmuzeum.sk3.jpg Zdroj: Vsmuzeum.sk

Ak sviatkujete v Košiciach alebo v okolí, máme pre vás skvelú správu. Košický zlatý poklad, ale aj mnohé ďalšie expozície si môžete zájsť obhliadnuť do múzea aj medzi sviatkami. Od 28. decembra do 30. decembra je, podľa svojej webstránky, múzeum prístupné návštevníkom v klasických otváracích hodinách od 9:00 do 17:00.

Pri predstavovaní Košického zlatého pokladu sme využili aj informácie z týchto zdrojov: www.vsmuzeum.sk


Súvisiaci článok
OBJAVUJEME KRÁSY SLOVENSKA: Región Šariš vás srdečne víta! Vďaka Šariš Card môžu návštevníci získať ešte viac zážitkov a spoznať aj jahodové mesto
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť