Piatok 26. 07. 2024 23:15:29 | Meniny má Anna, Hana, Anita

Za odpady si Nitrania priplatia, návrh na zvýšenie daní z bytov a domov neprešiel

NITRA/ Od nového roka si Nitrania priplatia za odpady. Mesto k tomu pristúpilo vzhľadom k zvyšujúcim sa nákladom v oblasti manipulácie s odpadmi. Návrh na zvýšenie daní z domov a bytov, naopak, neprešiel. Nitra tak patrí medzi krajské mestá s jednou z najnižších sadzieb.

Patrícia Jeseňová|27. december 2023|10:00:06

Zdroj: FB Mesto Nitra

Súvisiaci článok
Štátne nemocnice dostanú do konca roka ešte milióny eur na riešenie havarijných stavov
Čítajte viac >

Poplatok za odpad sa zvýši o pätinu

Radnica predpokladá, že v budúcom roku budú náklady na činnosti s odpadmi predstavovať 7,55 milióna eur. Počíta pritom s valorizáciou cien i s nárastom poplatkov za uloženie odpadov. Ak by Nitrania platili podľa sadzieb z roku 2023, mestu by na nakladanie s odpadmi chýbalo 1,35 milióna.

Podľa mesta je najspravodlivejšou cestou, ako pokryť tento rozdiel, proporčné zvýšenie sadzieb paušálneho poplatku na osoby v domácnosti a zároveň sadzby poplatku pre subjekty platiace podľa množstva odpadu.

Nitrania by tak po novom mali platiť ročne o osem eur viac. Z doterajších 42 eur tak poplatok stúpne na 50 eur na osobu. Poplatok pre firmy a inštitúcie stúpne o 0,009 eura na 0,039 eur za liter odpadu.

Štefan Lančarič z mestského úradu potvrdil, že je vysoko pravdepodobné, že o podobnom zvyšovaní sa bude rozhodovať aj o rok. Aktuálne je rozpočet nastavený s miernou rezervou. Poslanec Grešo však dodal, že tá je len pomyselná, nakoľko aj vzhľadom na prírastky a úbytky obyvateľov nie je možné pracovať s presným číslami.

Daň za domy a byty zostáva na tohtoročnej úrovni

Mesto rovnako navrhovalo aj zvýšenie dane z nehnuteľností. Skupina poslancov okolo Kršiaka, Štefeka a Obertáša ale navrhla, aby sadzby pre byty a rodinné domy zostali nezmenené. „Minulý rok sme túto daň zvyšovali o 50 % a teraz tu bol návrh dostať to na 1 € za m2, čo by znamenalo ďalšie vyše 30 % zvyšovanie dane,“ uviedol poslanec Kršiak s tým že dlhodobo tvrdia, že pokiaľ k takémuto návrhu má prísť, tak by mala byť ľuďom ponúknutá aj vízia, kde sa tieto prostriedky prejavia na kapitálových výdavkoch mesta a mestského rozvoja.

Mestu by zvýšením dane za byty a rodinné domy v rozpočte pribudlo 850 000 eur. Poslanci však zároveň navrhli aj zvýšenie dane z ubytovania. Vladimír Petrík z mestského úradu poznamenal, že mestu tým v rozpočte aj napriek tomu bude chýbať 770 000 eur, ktoré bude treba ubrať z výdavkov.

Nakoľko poslanci návrh schválili, Nitrania budú aj v roku 2024 platiť za domy a byty 0,75 € za m2. Ponechaním týchto sadzieb patrí Nitra spomedzi krajských miest medzi tie, kde sa za byty a domy platí najmenej. Z materiálu, ktorý predložilo mesto, sa za rodinné domy po novom roku bude platiť menej už len v Prešove (0,687 € za m2) a v Banskej Bystrici (0,65 € za m2). Za byty má nižšiu sadzbu iba Prešov (0,687 € za m2).


Súvisiaci článok
V Prešove sa opäť budú zvyšovať dane a poplatky za odpad
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť