Piatok 13. 09. 2024 03:48:13 | Meniny má Ctibor

Nestihli ste vianočné trhy v hlavnom meste? Ešte stále mate šancu. Konajú sa až do Silvestra

BRATISLAVA/ Bratislavské vianočné trhy sa ešte nekončia. Po krátkej prestávke počas vianočných sviatkov sa dnes (26.12.) otvárajú stánky a pokračujú aj komentované prehliadky. Vianočné trhy v hlavnom meste pokračujú až do Silvestra.

Marián Homér|26. december 2023|13:00:06

Zdroj: Facebook/Bratislava - Hlavné mesto SR

Súvisiaci článok
VIDEO Rodeo na diaľnici. Policajti lapali splašeného koňa
Čítajte viac >

Aj medzi sviatkami si môžete v hlavnom meste užívať atmosféru a stretnutia s blízkymi na vianočných trhoch. Staromestský vianočný trh na Hviezdoslavovom námestí otvára stánky s občerstvením, vianočnými suvenírmi, cukrovinkami a inými dobrotami už dnes 26.12.. Hlavný vianočný trh na Hlavnom námestí ožije od stredy 27.12. Oba trhy sú vizuálne zjednotené.

Okrem tradičných stánkov s chutným jedlom a nápojmi, tento rok na vianočných trhoch nechýbajú ani stánky neziskových organizácií, napríklad bratislavskej ZOO alebo mestského divadla DPOH. Návštevníci si môžu užiť komentované prehliadky Rande s mestom, určené rodinám s deťmi, prispôsobené aj pre nevidiacich a slabozrakých či nepočujúcich. Sú bezplatné, je však potrebná registrácia vopred. Do tvorby programu sa tento rok zapojilo všetkých 17 mestských častí.

ba-trh.jpg

Väčšina návštevníkov, ktorí odpovedali v tohtoročnej ankete, navštevuje vianočné trhy opakovane. Najmä pre ich jedinečnú atmosféru. Najvyššia návštevnosť býva od piatka do nedele, pričom najviac návštevníkov prichádza v sobotu.

"Oceňujú najmä čistotu a atmosféru, pozitívne ohlasy sme zaznamenali aj na prepojenie so Staromestským vianočným trhom. Trápia ich ceny v stánkoch, ale na tie ako organizátor nemáme vplyv," vysvetľuje riaditeľka Bratislavského kultúrneho a informačného strediska Katarína Hulíková.

Z online dotazníka, ktorý je k dispozícii až do 5. januára vyplýva, že návštevníci by si na vianočných trhoch želali klzisko. Katarína Hulíková dodáva, že to je vzhľadom na ceny energií a prevádzkové náklady, ako aj celkoví rozpočet podujatia bez sponzora nerealizovateľné.

Vianočné trhy v hlavnom meste končia vítaním príchodu Nového roka. Trhy na oboch námestiach budú na Silvestra otvorené až do druhej hodiny rannej.

Vianočný stromček, ktorý tento rok zdobí Hlavné námestie meria 12 metrov. Je to 34-ročný smrek pichľavý s obvodom kmeňa 119 centimetrov. Pochádza od súkromného darcu z Karlovej Vsi, kde prerástol výšku elektrického stožiaru aj pouličného osvetlenia. Jeho konáre poslúžia po Vianociach ako potrava pre zvieratá v bratislavskej ZOO.


Súvisiaci článok
Aké pokuty budú dávať mestskí policajti v hlavnom meste za obťažovanie hlasnou pyrotechnikou?
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť