Sobota 27. 07. 2024 08:00:59 | Meniny má Božena

Levičania môžu opäť navrhnúť projekty, ktoré budú podporené v rámci participatívneho rozpočtu mesta

LEVICE/ Radnica aj v budúcoročnom rozpočte vyčlení čiastku na dotácie, ktoré budú subjektom rozdelené v rámci tzv. participatívneho rozpočtu mesta. Obyvatelia tu majú možnosť aktívne sa zapojiť do rozhodovacieho procesu mesta a určiť, kam budú smerovať finančné prostriedky.

Patrícia Jeseňová|29. december 2023|13:14:03

V rámci participatívneho rozpočtu bol v minulosti podporený aj projekt Artánok. Zdroj: FB Tri bodky na ceste

Súvisiaci článok
Pre kreatívne centrum bude musieť Nitra ukrojiť financie z iných projektov
Čítajte viac >

Levická radnica tvrdí, že cieľom mesta je zvýšiť záujem obyvateľov o veci verejné, podporovanie aktívneho občianskeho prístupu a účasti na verejných rozhodnutiach samosprávy. Tiež sa snažia vytvoriť priestor aktivitám a záujmom obyvateľov zamerané na zlepšenie života v meste.

"Tento typ verejnej diskusie o prerozdelení verejných zdrojov na projekty iniciované občanmi si získava stále väčšiu popularitu. Záujem obyvateľov zapojených v hlasovaní každoročne stúpa," uviedla hovorkyňa mesta Daniela Trňanová.

Projekty už možno podávať

Podmienkou pre poskytnutie dotácie je, že podporený projekt bude slúžiť Levičanom a prispeje k skvalitneniu a zlepšeniu života v meste alebo v niektorej z jeho častí. „Projekt môže byť zameraný napr. na úpravy verejného priestoru, voľnočasové aktivity zamerané na kultúrne a pohybové aktivity, záujmové a tvorivé aktivity,“ uvádza radnica.

Okrem toho si mesto dáva za podmienku aj to, že projekt musí byť realizovateľný v rámci jedného roka a zároveň nemohol byť mestom finančne podporený prostredníctvom iného mechanizmu.

Žiadosti môžu predkladať fyzické osoby staršie ako 18 rokov, občianske združenia a neziskové organizácie. Platí, že každý z predkladateľov môže požiadať o dotáciu iba na jeden projekt.

Radnica odporúča projekt podať elektronicky na stránke levice.napady.hlasobcanov.sk, no doručiť žiadosti možno aj mailom (podatelna@levice.sk) alebo poštou na adresu mestského úradu. Radnica bude ďalej posudzovať len tie projekty, ktorých žiadosti budú doručené do 26. januára 2024.

Rozhodne sa hlasovaním

Vyhodnocovanie projektov má podľa Trňanovej dve etapy. "Prvou je kontrola povinných formálnych náležitostí poverenými zamestnancami MsÚ, v prípade nesúladu je zasielaná výzva na doplnenie. Projekty, ktoré spĺňajú všetky povinné náležitosti postupujú do druhej etapy výberu projektov a to na verejné prerokovanie za účasti predkladateľov, poslancov MsZ, poverených zamestnancov MsÚ a občanov. Po verejnom prerokovaní vybraté projekty postupujú do elektronického hlasovania. O tom, ktoré projekty budú podporené dotáciou, rozhodujú občania hlasovaním."

Tritisíc na jeden projekt

Maximálna výška podpory je ohraničená na 3 000 eur v rámci jedného projektu. Mesto zatiaľ nemá ohraničené, koľko financií v rozpočte na túto aktivitu vyčlení. Trňanová potvrdila, že o výške finančných prostriedkov pre participatívny rozpočet budú poslanci rozhodovať v roku 2024.

"Na podporu projektov v rámci participatívneho rozpočtu boli v minulom roku vyčlenené finančné prostriedky vo výške 20 000 eur. Na jeden projekt bolo možné poskytnúť maximálne 3 000 eur." Ako dodala, v hlasovaní sa vtedy rozhodlo o podpore šiestich projektov: Jubilejný folklórny večer, náučný chodník SURDOK, Artánok – amatérske divadelné predstavenia, Maľovanie ihlou, Pod orechom – vybudovanie oddychovej zóny, vyhliadkový ďalekohľad na Kalvárii.


Súvisiaci článok
Za odpady si Nitrania priplatia, návrh na zvýšenie daní z bytov a domov neprešiel
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť