Sobota 27. 07. 2024 02:02:41 | Meniny má Božena

Prvé bábätko roka 2024 sa narodilo v Bratislave. Ďalšie poklady postupne na svet privítali aj v ostatných krajských mestách

SLOVENSKO/ Prvé bábätko roka 2024 sa narodilo v pôrodnici Sanatória Koch v Bratislave. Krásna Ella sa prvýkrát nadýchla presne 40 sekúnd po polnoci. ZDROJ: TASR

Erika Filekova|1. január 2024|16:00:07

Zdroj: Facebook / Nemocnica Sanatórium Koch

Súvisiaci článok
Tomáško váži viac ako 5 kilogramov. V Žiline sa narodilo najväčšie dieťatko tohto roka
Čítajte viac >

BRATISLAVA

Prvým bábätkom narodeným v Univerzitnej nemocnici Bratislava (UNB) v roku 2024 je Erik. Narodil sa 55 minút po polnoci. TASR o tom informovala hovorkyňa UNB Eva Kliská.

Hovorkyňa priblížila, že Erik váži 3350 gramov a meria 49 cm. Bábätko sa narodilo v Nemocnici akademika Ladislava Dérera na bratislavských Kramároch.

bratislava Univertitná nemocnica Bratislava.jpg Erik sa na svet vypýtal 55 minút po polnoci v bratislavskej Univerzitnej nemocnici. Zdroj: Facebook / Univerzitná nemocnica Bratislava

BANSKÁ BYSTRICA

Prvým tohtoročným bábätkom, ktoré sa narodilo v banskobystrickej pôrodnici, je David Joe. S mierami 3190 gramov a 53 centimetrov sa narodil mamičke z Banskej Štiavnice. TASR o tom informovala hovorkyňa Fakultnej nemocnice s poliklinikou F. D. Roosevelta Banská Bystrica Ružena Maťašeje.

"Nový rok 2024 sa začal v našej pôrodnici naozaj zhurta. Kým po iné roky sme si na prvé bábätká museli počkať aj niekoľko hodín, tohto roku pomohli naši pôrodníci a pôrodné asistentky na svet prvému už o 2.37 h," informuje na sociálnej sieti nemocnica.

Ako ďalej uvádza, prvý Banskobystričan s menom Mateo sa narodil o 6.03 h, s mierami 3550 gramov a 52 centimetrov. "Do 10.00 h zaznel na pôrodnej sále detský plač novorodeniatka už päťkrát. Spolu sa narodili štyria chlapci a jedno dievčatko," dodala nemocnica.

Ján Nosko.jpg Primátor Banskej Bystrice s prvým Banskobystričanom Mateom. Zdroj: Facebook / Ján Nosko

KOŠICE

Prvým dieťaťom, ktoré sa narodilo v novom roku v košickej nemocnici, je Andrejka z obce neďaleko Košíc. Ako TASR informovala hovorkyňa nemocnice Monika Krišková, dievčatko sa narodilo o 2.43 h.

"Vypýtala sa na svet o čosi skôr, ako predčasniatko bola z nášho Neonatologického oddelenia preložená na Oddelenie neonatologickej intenzívnej medicíny Detskej fakultnej nemocnice v Košiciach," uviedla Krišková.

Detská fakutlná nemocnica Košice.jpg Zdroj: Ilustračné foto / Facebook / Detská fakultná nemocnica Košice

Ako ďalej povedala, krátko po nej sa v pôrodnici na Rastislavovej ulici narodila malá Lana, ktorej rodina žije v obci neďaleko Košíc.

"Dievčatko s 3380 gramami a 49 centimetrami prišlo na svet o 3.10 h nového roka, dievčatko aj mamička sú v poriadku," dodala Krišková.

lana.jpg Malá Lana je druhou Košičankou roka 2024. Zdroj: Facebook / Univerzitná nemocnica L. Pasteura Košice

PREŠOV

Prvým dieťaťom nového roka, ktoré sa narodilo na Gynekologicko-pôrodníckom oddelení Fakultnej nemocnice s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove, je Eliška. Narodila sa o 4.08 h. TASR o tom informovala PR manažérka nemocnice Martina Pavliková.

Dievčatko s mierami 3280 gramov a 51 centimetrov prišlo na svet sekciou, aj s mamičkou Michaelou sú v poriadku.

"Je to nádherný pocit a najkrajšia chvíľa v živote ženy, priviesť na svet zdravé a krásne bábätko. Už teraz nám robí veľkú radosť," povedala mamička.

prešov 2.jpg Prvým bábätkom roka 2024 v Prešove je malá Eliška. Zdroj: Facebook / Fakultná nemocnica J.A Reimana Prešov.

NITRA

Prvé tohtoročné bábätko privítali vo Fakultnej nemocnici v Nitre 41 minút po štvrtej hodine ráno. Matúško váži 3640 gramov a meria 53 centimetrov, doma ho čakajú dvaja súrodenci, informovala nemocnica.

V roku 2023 sa v nitrianskej Fakultnej nemocnici narodilo celkovo 1380 detí. Na svet prišlo 699 chlapcov a 681 dievčatiek.

nitra Fakultná nemocnica Nitra.jpg V Nitre sa ako prvý tento rok vypýtal na svet Matúško. Zdroj: Facebook / Fakultná nemocnica Nitra

ŽILINA

V žilinskej pôrodnici je prvým dieťaťom v roku 2024 Lýdia, ktorá sa narodila mamičke Jane zo Žiliny.

Podľa hovorcu Fakultnej nemocnice s poliklinikou (FNsP) v Žiline Karola Zahatlana sa dievčatko narodilo sekciou v 39. týždni tehotnosti s mierami 3135 gramov a 45 centimetrov. "Maminke aj Lýdii veľmi držíme palce. Do ďalších dní prajeme obom všetko len to najlepšie. Najmä veľa síl, zdravia, lásky a spoločných chvíľ," uviedol.

"Za skvelú prácu ďakujeme celému tímu oddelenia gynekológie a pôrodníctva, novorodeneckého oddelenia a anestéziologickému tímu," dodal hovorca žilinskej nemocnice.

žilina1.jpg Maličká Lýdia prišla na svet v žilinskej pôrodnici krátko po šiestej hodine ráno. Zdroj: Fakultná nemocnica s poliklinikou v Žiline

TRENČÍN

Až do pol šiestej ráno čakali na prvé novorodeniatko roka 2024 v pôrodnici Fakultnej nemocnice v Trenčíne.

"5.33 je čas, kedy sme aj my privítali prvé tohtoročné dieťatko. Sárke prajeme do života hlavne zdravie, šťastie a radosť. Neprajeme to však iba jej, ale aj vám. Majte úspešný a vydarený rok 2024," informuje pôrodnica na svojom Facebooku.

pôrodnica trenčín.jpg Prvou slečnou a súčasne aj prvým bábätkom roka 2024 v Trenčíne je malá Sárka. Zdroj: Facebook / Pôrodnica Trenčín


Súvisiaci článok
V Dubnici sadia novorodencom stromy. Rodičia sa o ne budú starať a sledovať, ako rastú, spolu s ich ratolesťami
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť