Sobota 27. 07. 2024 06:57:33 | Meniny má Božena

Bratislavskí mestskí policajti zachránili život žene, ktorá skolabovala v supermarkete

BRATISLAVA/ V aute mali defibrilátor. Vďaka tomu dokázala mestská policajtka z ružinovského veliteľstva, s dvoma svojimi kolegami, oživiť a zachrániť 45-ročnú ženu, ktorá skolabovala v supermarkete.

Michal Filek|3. január 2024|15:21:33

Zdroj: Facebook/Mestská polícia Bratislava

Súvisiaci článok
Pri nehode trolejbusu a smetiarskeho auta v Banskej Bystrici sa zranilo sedem ľudí
Čítajte viac >

„Na telefonát na núdzovú linku reagovala aj hliadka mestskej polície, ktorá mala v aute automatický externý defibrilátor (AED) a v čase oznamu sa nachádzala blízko supermarketu, v ktorom žena skolabovala. Policajtov k nej navigoval bezpečnostný pracovník potravín. Po kontrole životných funkcií okamžite začali s vonkajšou masážou srdca a zároveň pripravovali automatický externý defibrilátor na elektrický výboj,“ informuje Mestská polícia Bratislava na sociálnej sieti.

Na druhý pokus sa im podarilo ženu oživiť.

Policajtka a dvojica policajtov sa o ňu starali až do príchodu posádky rýchlej zdravotnej pomoci. Následne bola prevezená na ďalšie vyšetrenia do ružinovskej nemocnice.

„Pri stavoch kedy človek nedýcha a nemá hmatateľný pulz, je najpodstatnejšie začať bezodkladne s vonkajšou masážou srdca. Ak je k dispozícii defibrilátor, tak šance na prežitie sa zvyšujú až na 93% v prípade, ak je použitý včas,“ zdôrazňuje mestská polícia.

Prístup k defibrilátorom máte aj na viacerých miestach v Bratislave. Ich presnú polohu si môžete pozrieť na mape, alebo vám informácie poskytnú operátori na linke 112 a 155.

„AED nosia so sebou aj hliadky mestskej polície. Vďaka tomu, že sú neustále v teréne, dokážu rýchlo zakročiť v prípadoch ohrozenia života. Od roku 2022 sme prostredníctvom integrovaného operačného strediska prepojení aj so záchranármi a vieme efektívne spolupracovať a koordinovať naše hliadky,“ dodávajú bratislavskí mestskí policajti.


Súvisiaci článok
Za posledný mesiac zahynulo na železnici po zrážke s vlakom deväť ľudí
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť