Piatok 26. 07. 2024 22:58:38 | Meniny má Anna, Hana, Anita

SRDCOM Z DEDINY: Oáza pokoja neďaleko ruchu mesta, aj to je obec Opoj

OPOJ/ Úrodná oblasť Podunajskej nížiny medzi svojimi lesmi, lúkami a poľami ukrýva malebnú dedinku Opoj. V náručí zelene, na rozmedzí pahorkatiny a Podunajskej nížiny, si obyvatelia obce užívajú čerstvý vzduch a príjemnú atmosféru. Ak dedinku nepoznáte len ťažko by ste tušili, že nejde o samotu uprostred hôr, ale o obec vzdialenú len desať kilometrov od Trnavy. Poďte s nami dnes preskúmať dedinku, ktorá je len na skok od ruchu mesta, ale ponúka pokoj, aký ľudia chodia hľadať na dovolenky.

Alžbeta Mareková|7. január 2024|11:28:05

Zdroj: Facebook Klaudia Teovanović - starostka obce Opoj

Súvisiaci článok
SRDCOM Z DEDINY: Obec Beluša, miesto historického bohatstva, sakrálnych pamiatok a košikárskych majstrov
Čítajte viac >

Už v praveku bola táto oblasť vhodná na osídlenie, najmä vďaka všadeprítomnej vode. „Najstaršími pozostatkami ľudskej aktivity v okolí Opoja sú nálezy zo staršej doby kamennej, z obdobia približne 38 000 rokov. Priamo z katastrálneho územia Opoja pochádzajú prvé nálezy až z mladšej doby kamennej, vymedzenej rokmi 5 000 až 3 300 rokov pred Kristom,“ uvádza obec na svojej stránke. Prví Slovania sa tu začali objavovať od roku 550 nášho letopočtu. Prvá písomná zmienka o obci Opoj pochádza z roku 1266.

Facebook Klaudia Teovanović - starostka obce Opoj 1.jpg Zdroj: Facebook/ Klaudia Teovanović - starostka obce Opoj

Krutou ranou pre obyvateľov obce bola prvá svetová vojna. Ako takmer všetkých z okolitých dedín, aj tunajších obyvateľov trápil hlad, bieda a choroby. Mená desiatich padlých Opojčanov si aj dnes môžete prečítať na pomníku, pred vstupom na cintorín.

Facebook Klaudia Teovanović - starostka obce Opoj 2.jpg Zdroj: Facebook/ Klaudia Teovanović - starostka obce Opoj

Vznik Československej republiky bol vnímaný ako pozitívna udalosť. Ďalšia katastrofa však prišla v podobe druhej svetovej vojny, kedy muselo narukovať mnoho mužov. Obec nemenila svoj poľnohospodársky charakter. Prosperovať začala po roku 1950. Postavilo sa niekoľko budov, napríklad materská škola, požiarna zbrojnica, neskôr aj kultúrny dom.

Facebook Klaudia Teovanović - starostka obce Opoj 3.jpg Zdroj: Facebook/ Klaudia Teovanović - starostka obce Opoj

Otázky o súčasnom stave obce, ale aj o jej víziách do budúcna pre redakciu SP21 zodpovedala Klaudia Teovanović, starostka obce Opoj.

Ako by ste zhodnotili aktuálny stav obce?

Z hľadiska obyvateľstva ideme za posledné roky prudko hore. Pribúda veľa mladých rodín a rodí sa veľa detí. Čo sa týka rekonštrukcií a prác, dokončila sa rekonštrukcia spevnenej plochy pred cintorínom a kultúrnym domom. Aktuálne prebieha rekonštrukcia spevnenej plochy vo dvore kultúrneho domu, aby sa mohol priestor využívať na spoločenské aktivity.

Facebook Klaudia Teovanović - starostka obce Opoj 4.jpg Zdroj: Facebook/ Klaudia Teovanović - starostka obce Opoj

Aká je vízia obce do budúcna?

Čo sa týka rekonštrukcií tak máme toho v pláne veľa a všetci s tým bojujeme. Určite je potrebná rekonštrukcia chodníkov, ale čo je tou hlavnou víziou, chceme zrekonštruovať budovu z 50. rokov. Bola to prvá materská škola v obci, aktuálne je opustená. Rekonštrukciou chceme docieliť to, aby z nej bola nová časť materskej školy s kapacitou 23 detí.

Chceme, aby rodiny ktoré sa sem prisťahovali, zapadli do komunity a aktívne sa zapojili do života v obci. Preto sme tento rok oživili aj kultúru, ktorá tu prinajmenšom stagnovala. V priebehu roka sme mali veľké množstvo podujatí pre deti, ale aj pre staršie generácie. To by sme určite chceli udržiavať aj po nasledujúce roky. Je úžasné keď pozeráte na to, ako sa generácie stretávajú a spoznávajú sa navzájom. Toto je vízia... Spraviť z obce veľkú komunitu a spojiť pôvodných a prisťahovaných obyvateľov.

Facebook Klaudia Teovanović - starostka obce Opoj 5.jpg Zdroj: Facebook/ Klaudia Teovanović - starostka obce Opoj

Ak by k Vám prišiel turista, čo by ste mu odporučili v obci navštíviť?

Asi ako v každej obci, jej hlavnou časťou je kostol. Ten náš kedysi slúžil ako kaplnka zemepánom, ktorá sa až postupne stala kostolom. Je pod ním aj hrobka pôvodných majiteľov. V našej obci nájdete aj zvonicu, kde máme tri zvony, ktorých rekonštrukcia je momentálne rozplánovaná. Odporúčam navštíviť aj krížovú cestu. Turisti by jednoznačne nemali vynechať ani prechádzku krásnou prírodou, ktorá celú obec obklopuje.

Facebook Klaudia Teovanović - starostka obce Opoj 6.jpg Zdroj: Facebook/ Klaudia Teovanović - starostka obce Opoj

V súčasnosti obec Opoj dynamicky napreduje. Svojim obyvateľom, aj vďaka okolitej prírode, poskytuje kvalitné miesto na život, organizuje aj veľa kultúrnych podujatí a promptne reaguje na výzvy, ktoré dnešná doba prináša. Ak budete blízko, určite tu zavítajte. Pohľad na harmóniu neďalekej prírody a pôvabnej dedinky vás poteší.

Pri predstavovaní obce sme vychádzali z oficiálnej stránky obce Opoj.


Súvisiaci článok
SRDCOM Z DEDINY: Historický poklad ukrytý v údolí Malých Karpát, aj to je obec Borinka
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť