Sobota 27. 07. 2024 08:30:24 | Meniny má Božena

VIDEO OBJAVUJEME KRÁSY SLOVENSKA: Na Kysuciach je výnimočný betlehem, nájdete ho v obci Podvysoká

PODVYSOKÁ/ Vianoce sú už za nami, svetielka na stromčekoch pomaly hasnú a sviatočné obdobie sa stane už len peknou spomienkou. My si však tento čas ešte pripomenieme jeho symbolom, unikátnym dreveným betlehemom, ktorý vznikol v obci Podvysoká.

Alžbeta Mareková|6. január 2024|10:00:07

Zdroj: Alžbeta Mareková

Súvisiaci článok
V šarišskej metropole môžete vidieť pohyblivý betlehem z Talianska. Jeho súčasťou sú aj dve vzácne relikvie
Čítajte viac >

Podvysoká je pôvabná dedinka v regióne Kysuce v Žilinskom kraji. Dominuje jej Kostol Sedembolestnej Panny Márie, ktorý bol dostavaný a posvätený v roku 1993. V roku 2015 tu bola zriadená samostatná farnosť, s úradným kánonickým názvom Farnosť Podvysoká.

Dnes sa však už obyvatelia Podvysokej nemusia tešiť len z farského kostola, ale aj z krásne opracovaného betlehema. Umelecký rezbár Anton Kadura vyrezal detailne prepracované sochy v životnej veľkosti z dubového dreva. Na výstavbe kaplnky sa podieľali aj ochotní farníci, ktorí spolu s pánom kostolníkom neváhali priložiť ruku k dielu. Na tretiu adventnú nedeľu – nedeľu Radosti 17. decembra bol betlehem požehnaný dôstojným pánom Miroslavom Várošom, farárom v Podvysokej.

1.jpg Zdroj: Alžbeta Mareková

4.jpg Zdroj: Alžbeta Mareková

Kde vznikla myšlienka betlehemu a ako prebiehala jeho realizácia? Tieto otázky pre redakciu SP21 zodpovedal dp. Miroslav Vároš, správca Farnosti Podvysoká.

Na Božie narodenie pripravuje základná škola v Podvysokej tradične Jasličkovú pobožnosť s biblickou tematikou. Práve po jej skončení v roku 2022 odznela otázka jednej mamičky: „Prečo nemáme Betlehem v Podvysokej?“ autorovi nášho betlehema pánu rezbárovi Antonovi Kadurovi.

5.jpg Zdroj: Alžbeta Mareková

V novom roku sme sa stretli vo Fare už viacerí nadšenci tejto myšlienky, mať betlehem pri kostole v Podvysokej. Boli to: Anton Kadura – rezbár, Ing. Juraj Comorek, Ing. Milan Kožák, Jozef Grežďo, JUDr. Ján Opial – starosta Podvysokej. Pán Grežďo zabezpečil materiál – dubové drevo, keďže sochy sú v životnej veľkosti, tak to boli pekné kusy masívneho dreva. Milan Kožák navrhol projekt. Juraj Comorek zastrešoval zasa stavbu jaskyne. Pán starosta pomohol pri schválení projektu a geometrického plánu. V závere nášho stretnutia vo Fare sme spoločne našli miesto, ktoré by bolo vhodné tak, aby neprekážalo dominante kostola, ale ju dopĺňalo. Pôsobí dojmom, akoby tu bola od začiatku jeho súčasťou. Jaskyňa vystupuje z oporného múru a predchádza bezbariérovému vstupu do kostola.

6.jpg Zdroj: Alžbeta Mareková

Náš Betlehem nielenže upúta veľkosťou a krásou svojich sôch od lokálneho autora, ale aj krásou betlehemskej jaskyne z prírodného kameňa, či atypickou strechou. Je postavený a požehnaný práve na 800. výročie prvej betlehemskej scény vytvorenej svätým Františkom z Assisi, v talianskom mestečku Greccio v roku 1233. K plnosti našej betlehemskej scény v Podvysokej chýba ešte doplnenie pohybu troch kráľov cez prevodovku a motor. To bude v najbližšom čase etapa číslo 2. Nech Betlehem v Podvysokej je oslavou Boha, ktorý prichádza a je s nami, požehnaním pre naše obce Podvysoká i Olešná, naše rodiny a každého, kto sa tu zastaví.

3.jpg Zdroj: Alžbeta Mareková


Súvisiaci článok
OBJAVUJEME KRÁSY SLOVENSKA: Chcete precítiť vianočnú atmosféru? Poďte objaviť Slovenský Betlehem!
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť