Sobota 27. 07. 2024 02:09:06 | Meniny má Božena

Knižné búdky už niekoľko rokov postupne pribúdajú - nech v roku 2024 číta celé Slovensko!

REGIÓN ŠARIŠ/ Celosvetový projekt verejných knižných búdok začal v meste Hudson vo Wisconsine ako pamiatka na jednu skvelú mamu, učiteľku a veľkú milovníčku kníh. Svoj vlastný príbeh majú aj knižné búdky na Slovensku. Prvá knižná búdka vznikla v Bratislave a od jej postavenia ich pribudlo naprieč celou našou krajinou niekoľko desiatok.

Lenka Ménová|7. január 2024|09:25:09

Zdroj: FB Mesto Humenné MsÚ

Súvisiaci článok
Nadácia Prešovského kraja prerozdelila ľuďom v núdzi na Vianoce bezmála 30-tisíc eur
Čítajte viac >

Búdky slúžia predovšetkým na výmenu kníh

Knižné búdky vznikajú na miestach, kde sa ľudia prirodzene stretávajú: v parkoch, priestoroch pri škôlkach a školách, pri knižniciach a najnovšie aj na autobusových zastávkach. O dnu uložené knižky sa vždy stará nejaká komunita alebo združenie. Pravidlom každej knižnej búdky je, že knižku si môže ktokoľvek požičať, vrátiť, či vymeniť za inú.

Mnohé z knižných búdok sú zaradené do mapky na webovej stránke projektu „Ďakujem, sused“. Okrem presnej lokalizácie tam nájdete aj informáciu, kto sa o knihy stará. Osadenie búdky podlieha určitým pravidlám. Dôležitý je súhlas vlastníka pozemku, mestskej časti, či spoločnosti, kde sa búdka osádza. Knižná búdka nemá presný dizajn, dôležitá je funkcia, ktorú musí spĺňať. Zvyčajne však ide o milý domček so strieškou a dvierkami, postavený na stojke.

Knižné búdky nájdete v dvoch obciach pri Prešove na autobusovej zastávke

Od 22. decembra 2023 nájdete na autobusovej zastávke v obci Drienov a v obci Lemešany knižné búdky. Obyvatelia si tak môžu pestovať lásku ku knihám, k čítaniu a k vzdelávaniu. Búdky obsahujú štartovací balíček kníh, ktorý je možné dopĺňať a vymieňať. Tieto miniknižnice sú snímané kamerovým systémom. Obyvateľom obcí Drienov a Lemešany ich darovalo občianske združenie HASAM.

Občianske združenie HumnoArt v roku 2022 uspelo v rámci participatívneho rozpočtu mesta Humenné s projektovm „Knižné búdky“. Malé knižnice tak pribudli v šiestich lokalitách mesta. Vďaka lokálnym stolárom má každá z nich svoje originálne prevedenie. Do jednej búdky sa zmestí približne 35 – 40 kníh, ktoré sú namiešané pre rôzne vekové kategórie.

V Poprade fungujú knižné búdky už od roku 2017. V tomto roku nainštalovalo mesto 10 knižných búdok a väčšina z nich bola prezieravo umiestnená pod kamerami mestskej polície. Búdky vyrobili údržbári mestského úradu a následne ich vymaľovali a ozdobili žiaci popradských škôl.

Zapadajú vám doma knihy prachom?

Ak prešovčania potrebujú presunúť prečítané alebo nečítané knihy, môžu tiež využiť Zber kníh Prešov. Knihy je možné darovať alebo ponúknuť na výkup. Týmito knihami budú naplnené knižné búdky, rozdelia sa medzi deti v detských domovoch a domovoch dôchodcov, do materských škôl či antikvariátov. Knihy rozhodne poputujú do správnych rúk a na dobrú vec. Doteraz bolo darovaných vyše 6000 kníh od 120 darcov. Bližšie informácie nájdete na webovej stránke www.zapadnuteprachom.sk.

Myšlienka miniknižníc vo verejnom priestore a predovšetkým záujem o ne svedčí o tom, že čítanie kníh je pre Slovákov stále príjemným zážitkom. Určite platí, že kniha je najlepší priateľ človeka. Ak ste aj vy zanietení čitatelia, využite tento lacný a ekologický spôsob čítania kníh. Výmenou zároveň dáte šancu starým, alebo už dávno prečítaným knihám.

"Knihy sú najtichším a najstálejším priateľom. Sú najprístupnejším a najmúdrejším poradcom a najtrpezlivejším učiteľom." - Charles W. Eliot

Zdroj: FB Občianske združenie HASAM

Súvisiaci článok
Po Troch kráľoch začína v mestách zber vianočných stromčekov. Je viacero spôsobov, ako ich spracovať a využiť
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť