Sobota 27. 07. 2024 13:51:43 | Meniny má Božena

Rekonštrukcia hlavného ťahu pokračuje, Žiarčania jazdia už pol roka bez semaforov

ŽIAR NAD HRONOM/ Po dvojtýždňovom prerušení prác sa na ceste I/9 v úseku Lutila - intravilán - Žiar nad Hronom - Ladomerská Vieska opäť rozbieha oprava podkladových a asfaltových vrstiev vozovky a výmena prvkov pasívnej bezpečnosti.

Andrea Chudová|10. január 2024|08:00:06

Rekonštrukcia cesty I/9 v Žiari nad Hronom. Zdroj: Andrea Chudová

Súvisiaci článok
Na hlavnom ťahu v Kremnici pribúdajú bezpečnostné prvky. Bude to stačiť?
Čítajte viac >

Rekonštrukcia cesty začala koncom júla minulého roka. Stavebné práce boli prerušené 21. decembra 2023 a opäť pokračujú v druhom januárom týždni nového roka.

„Na celom úseku v dĺžke 5 740,57 m sa frézuje obrusná a ložná vrstva vozovky, na ktorú sa následne pokladajú nové konštrukčné vrstvy. V miestach s neúnosným podložím sa menila celá konštrukcia vozovky. V miestach autobusových zálivov bola pod ložnú vrstvu uložená výstužná oceľová sieť. V úseku sa zároveň rekonštruujú aj dva mostné objekty," komentuje priebeh prác hovorca Slovenskej správy ciest, Martin Guzi.

IMG_8080.JPG Pod autobusové zálivy bola uložená výstužná oceľová sieť. Zdroj: Andrea Chudová

Kompletnou rekonštrukciou prechádzajú aj všetky priechody pre chodcov a svetelné signalizácie. V rámci svetelných križovatiek má dôjsť k ich synchronizácii tak, aby bol možný súvislý prejazd na "zelenú vlnu". Nevyhnutným technickým parametrom pre rekonštrukciu bolo aj vypnutie semaforov, a to na celom úseku rekonštruovanej cesty. Žiarčania tak budú v januári 2024 jazdiť už pol roka bez riadenia dopravy semaformi. Situácia je náročná nielen pre vodičov, ale aj chodcov, ktorí musia cez štvorprúdovú cestu prejsť na vlastnú zodpovednosť.

IMG_8081.JPG Priechody pre chodcov sú mimoriadne nebezpečné. Zdroj: Andrea Chudová

Podľa hovorcu Slovenskej správy ciest „prebiehajú stavebné práce podľa harmonogramu a ukončenie výstavby sa predpokladá do apríla 2024."

IMG_8075.JPG


Súvisiaci článok
Žiarski kriminalisti odhalili podvodníkov. "Buďte obozretní a nedajte im šancu obrať vás o vaše peniaze!“
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť