Štvrtok 25. 07. 2024 03:42:34 | Meniny má Jakub, Timur

Danko sa bol s Ficom a Blahom pokloniť normalizátorovi Husákovi. „Klaňajte sa na hroboch obetí komunizmu!“ odkazujú im ľudia

BRATISLAVA/ Posledný komunistický prezident, vodca normalizačného procesu v Československu po tom, čo nás obsadili sovietske vojská v roku 1968, by sa dožil 111 rokov. Nemohli si to nevšimnúť Fico, Blaha a Danko. Boli sa pokloniť na jeho hrobe. Andrej Danko o tom uverejnil video na svojom Facebooku. Slováci však nie sú padnutí na hlavu a dali im to patrične "vyžrať".

Michal Filek|11. január 2024|09:30:21

Zdroj: Facebook/Robert Fico

Súvisiaci článok
KDH tvrdí, že NAKA začala trestne stíhať Blahu pre obraz Che Guevaru a chcú ho odvolať. Ten je šťastný, narodil sa mu syn!
Čítajte viac >

Vo videu Danko okrem iného povedal: „Je pre mňa veľká česť, že som mohol vyjadriť úctu a položiť veniec jednej z najväčších osobností. Gustáv Husák mal ťažký život, urobil mnoho chýb, ale to, čo zanechal, z toho žijeme i dnešné generácie“.

Gustáv Husák bol prezidentom ČSSR do roku 1989. Bol verným spojencom Moskvy. V roku 1968 zradil Alexandra Dubčeka, hoci dovtedy bol jeho spojencom.

Oficiálna stránka Pražského hradu o ňom píše:

„Na moskovských rokovaniach v auguste 1968 poznal Brežnev, že Husák by sa mohol stať politikom, ktorý zachráni stratenú reputáciu ZSSR a zaistí splnenie cieľa agresie do Československa“.

V apríli roku 1969 sa Husák dostal do čela KSČ, a to po tom, ako nás obsadili sovietske vojská. Mnoho ľudí skončilo v base, pri lopate, alebo v baniach. Aj Dubček.

V máji 1975, so súhlasom Moskvy, sa stal aj prezidentom ČSSR.

"Obklopený svorkou neschopných vynakladal celé svoje úsilie, aby čo najdlhšie zostal prvým z aparátčikov. Podriaďoval sa všetkým absurdnostiam, čo si želala Moskva. V záujme zachovania moci zradil mnoho priateľov a spojil sa s ľuďmi typu Jakeša, Indry, Kapka, Bilaka. A teda aj s tými, o kvalitách ktorých nemohol mať najmenšie ilúzie,“ uvádza stránka Pražského hradu v hodnotení prezidentovania Gustáva Husáka.

A komentujúci pod videom Andreja Danka mu to dali patrične najavo.

Andy, ty si riadna trúba. Obhajuješ normalizáciu? Koľkých poslal Husák na smrť na hraniciach?“ reagoval Alex.

Pridala sa aj Dana: „Musí vám hrabať všetkým... to kam až chcete zájsť? Klaňajte sa na hroboch obetí komunizmu, blázni! Môj otec keby žil, by vás hnal železnou bakuľou...“

A čo si o Husákovi myslí súčasný predseda vlády? Na svojom Facebooku napísal:

"Preukázal nevídanú odvahu pri organizovaní SNP, kde mu na hodinovej báze hrozilo strašné mučenie a poprava. Potom sa s ním vysporiadali extrémni blázni v radoch komunistov, zatvorili ho, bili, vyrážali zuby... Opäť sa pozviechal, zohral rozhodujúcu úlohu a zabránil represáliám v normalizačných 70-rokoch. Vždy bola s ním spájaná vzdelanosť a inteligencia. Urobil aj chyby, ale kto ich nerobil a nerobí... Po boji je každý generál. Ja však cítim, že mu treba prejavovať úctu a rešpekt."

A pod Ficovým príspevkom sú stovky súhlasných komentárov.

418934814_949191449898489_3416128780763500334_n.jpg

Takto píše o normalizácií počas prezidentovania Gustáva Husáka Ústav pamäti národa

Okupácia Československa v auguste 1968 zastavila proces “socializmu s ľudskou tvárou”. Komunistický režim sa vrátil k zdôrazňovaniu a faktickému uplatňovaniu marxisticko-leninskej ideológie a vedúcej úlohy KSČ v spoločnosti a deklaroval existenciu tzv. reálneho socializmu.

Zmenil však svoju mocenskú paradigmu, ktorá sa prejavila v tom, že namiesto priamej fyzicky násilnej perzekúcie ľudí nastúpilo spoločenské šikanovanie, zastrašovania širokých vrstiev spoločnosti a adresné perzekúcie vybraných jednotlivcov. Tieto metódy systematicky porušovali základné ľudské práva a náboženské slobody.

Škála perzekučných opatrení používaných normalizačným režimom voči svojim skutočným aj domnelým odporcom bola nesmierne široká: od zastrašovania (pohovory na pracovisku, vyhrážanie stratou zamestnania či postihmi rodinných príslušníkov) cez priamy postih (vyhodenie z práce, znemožnenie deťom študovať, sledovanie a vypočúvanie Štátnou bezpečnosťou) až po väznenie a politické procesy. Až pád komunistického režimu v novembri 1989 priniesol obyvateľom možnosť uplatňovať základné ľudské práva v praxi a každodennom živote.

Zločiny komunizmu na Slovensku v číslach

  • v politických procesoch na Slovensku bolo za politické trestné činy odsúdených 71 168 osôb, z toho 51 zahynulo vo väzení

Súvisiaci článok
Vyše sto osobností vyjadrilo verejnú podporu historikovi Dubovskému, ktorý sa stal terčom vyhrážok Ľuboša Blahu
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť