Sobota 27. 07. 2024 08:38:06 | Meniny má Božena

Zásahový tím dokážu suplovať aj poľovníci, tvrdí Huliak

SLOVENSKO/ Poľovníci vedia efektívne suplovať prácu zásahového tímu pre medveďa hnedého. Pracovníci zo zásahového tímu by mali veliť zásahu a rozhodovať o tom, ako sa s problémovým medveďom naloží.

TASR|23. január 2024|14:05:04

Zdroj: freepik.com

Súvisiaci článok
Taraba zatiaľ neprijal rezignáciu riaditeľa TANAP-u, pytliaka Olexu
Čítajte viac >

Na utorkovej tlačovej konferencii to povedal predseda Výboru Národnej rady SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Rudolf Huliak (SNS).

"V dotknutých oblastiach nám vedia (poľovníci, pozn. TASR) veľmi efektívne suplovať prácu zásahového tímu, ktorá sa ukázala v priebehu štyroch rokov ako neefektívna z titulu malého množstva zdrojov," zdôraznil. Zásahový tím potrebuje podľa Vladimíry Fabriciusovej z Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR profesionalizáciu.

Na pôde ministerstva sa v utorok uskutočnilo zasadnutie pracovnej skupiny ku krízovému manažmentu medveďa hnedého. Prítomní boli okrem iných aj predstavitelia rezortu pôdohospodárstva, enviropolície, rezortu vnútra, Slovenskej poľovníckej komory či Združenia miest a obcí Slovenska.

V najbližších týždňoch má byť vypracovaná metodika upravujúca súčinnosť a postup jednotlivých zložiek pri zásahoch voči medveďom v intravilánoch obcí. Cieľom je aj snaha eliminovať krízové situácie a nastaviť efektívny monitoring. "Táto situácia pramení z toho, že sa táto problematika dlhodobo neriešila," povedal štátny tajomník envirorezortu Filip Kuffa. Huliak volá po opätovnom sčítaní medveďa hnedého.

Štátny tajomník potvrdil odchod bývalého šéfa zásahového tímu pre medveďa hnedého Mariána Hletka z ministerstva. "Pokiaľ viem, tak sa s ním dohodli, on dohodu prijal, že odchádza preč," podotkol.


Súvisiaci článok
Poľovníci výskajú, loviť môžu aj v noci a pri vnadiskách. Ochranári bijú na poplach!
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť