Streda 24. 07. 2024 17:07:21 | Meniny má Vladimír

Štefan Harabin dnes oznámi svoju kandidatúru na prezidenta

BRATISLAVA/ K Ivanovi Korčokovi, Petrovi Pellegrinimu, Andrejovi Dankovi, Jánovi Kubišovi a Marte Čurajovej pribudne dnes ďalší známy uchádzač o post prezidenta Slovenskej republiky. Svoju kandidatúru oznámi Štefan Harabin.

Michal Filek|24. január 2024|10:25:04

Ilustračné foto. Zdroj: TASR

Súvisiaci článok
Pellegrini odmietol podporu SNS. Danko zvažuje vlastného kandidáta. Bude ním Harabin?
Čítajte viac >

Harabin je kontroverzný sudca, právnik a politik.

Počas komunizmu pracoval na súde v Poprade. Tam bol komunistickým funkcionárom.

Po nežnej revolúcii sa stal sudcom, aj predsedom Najvyššieho súdu, bol ministrom spravodlivosti vo Ficovej vláde za Mečiarove HZDS v rokoch 2006 – 2009.

Známy je jeho údajný telefonát s mafiánskym bossom Bakim Sadikim.

„V roku 2008 bol zverejnený prepis telefonického rozhovoru z roku 1994 medzi Štefanom Harabinom a albánskym narkobarónom Bakim Sadikim.

Baki Sadiki bol v roku 2013 odsúdený na 22 rokov väzenia za nedovolenú výrobu omamných a psychotropných látok a prekurzorov, ich držanie a obchodovanie na medzinárodnej úrovni.

Harabin telefonát aj akýkoľvek vzťah so Sadikim odmieta. Napriek tomu priznáva, že pozná „manželku dotyčného človeka, ktorý nikdy nebol právoplatne odsúdený“. V skutočnosti bol Sadiki už v rokoch 1979 až 1987 právoplatne odsúdený trikrát,“ uvádza wikipedia.

V posledných prezidentských voľbách kandidoval Harabin tiež a bol pomerne úspečný. Skončil na treťom mieste so ziskom viac ako 14% hlasov.

Po vypuknutí vojny Ruska na Ukrajine je známy verejnou podporu Putina. Vraj by urobil na jeho mieste to isté.

„V máji 2022 Harabina zatkli vyšetrovatelia Národnej kriminálnej agentúry z dôvodu obvinenia z prečinu hanobenia národa, rasy a presvedčenia a schvaľovania agresie Ruska voči Ukrajine na svojom verejnom profile. Obvinenie súvisí s postom na Facebooku, ktorým mal schvaľovať ruskú inváziu na Ukrajine. Harabina v ten deň po niekoľkých hodinách prepustili,“ uvádza wikipedia.

Prezidentský kandidát

„Tlačová konferencia kandidáta na prezidenta SR Štefana Harabina sa uskutoční v stredu 24. januára o 17.00 v reštaurácii Parlament, Námestie Alexandra Dubčeka 1 v Bratislave. Téma: Prezidentské voľby,“ uverejnila TASR.

Na svojom webe však Štefan Harabin už svoju kandidatúru oznámil. Nazval ho: Moje rozhodnutie.

„Som vo veku, kedy sa už môže človek obzrieť späť a aj hodnotiť svoje kroky, svoje životné skúsenosti, svoje životné poslanie. Nie som marketingový produkt, žijem reálny život. Moje rozhodnutie uchádzať sa o dôveru občanov vychádza z môjho osobného presvedčenia, že môžem byť tak ako sudca, dôsledným a spravodlivým prezidentom. Slovensko a každý človek si zaslúži Dôstojnosť. Štefan Harabin – kandidát na prezidenta SR.“


Súvisiaci článok
Danko začal skúšobne zbierať podpisy na kandidatúru na prezidenta. Chce však najskôr rokovať s Pellegrinim a Harabinom
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť