Sobota 27. 07. 2024 07:32:35 | Meniny má Božena

Obyvatelia Banskej Bystrice rozhodli o víťazných projektoch participatívneho rozpočtu

BANSKÁ BYSTRICA/ Obyvatelia Banskej Bystrice v priebehu januára vybrali prostredníctvom online hlasovania štyri víťazné projekty, ktoré si medzi seba rozdelia 40 000 eur a budú realizované v najbližších mesiacoch.

Andrea Chudová|30. január 2024|13:00:07

Participatívny rozpočet podporí zveľadenie dirtparku Fora Lines. Zdroj: banskabystrica.sk

Súvisiaci článok
Peťa sa lieči, no vracia sa Nasťa! Kuzminová sa pozajtra v Osrblí vráti do súťažného kolotoča
Čítajte viac >

Obyvatelia Banskej Bystrice rozhodli o úspešných projektoch v rámci participatívneho rozpočtu, ktoré budú realizované v blízkych mesiacoch a pre ktoré vyčlenilo mesto rozdelenie sumy 40 000 eur. Nový elektronický spôsob hlasovania dosiahol viac ako dvojnásobné množstvo hlasujúcich v porovnaní s minulými rokmi. V priebehu dvoch týždňov bolo odovzdaných celkovo 2 500 hlasov pre preferované projekty.

Online hlasovanie prebiehalo od 9. do 23. januára 2024. Každý hlasujúci mal možnosť podporiť dva projekty z deviatich, ktoré najlepšie zodpovedali jeho predstavám. Asistované online hlasovanie v Klientskom centre MsÚ využilo počas celého obdobia hlasovania 11 ľudí.

417474921_701639855480240_1033486699518574433_n.jpg Komunitná záhrada Poľná/Malachovská cesta bude verejným priestorom pre aktívne trávenie voľného času. Zdroj: banskabystrica.sk

Nový spôsob hlasovania elektronickou formou sa samospráve osvedčil. Potvrdil to aj druhý zástupca primátora Martin Majling: „Veľmi nás tešia pozitívne ohlasy a zvýšený záujem obyvateľov o elektronické hlasovanie. Zároveň sa nám podarilo zefektívniť procesy a odbremeniť zamestnancov mestského úradu od administratívnej záťaže. Som presvedčený, že všetky víťazné projekty skrášlia lokality, v ktorých sa denne stretávajú obyvatelia rôznych vekových kategórií. Predkladateľom víťazných projektov blahoželáme. Zároveň veríme, že v nasledujúcich ročníkoch participatívneho rozpočtu budeme svedkami mnohých nových inšpiratívnych projektových návrhov.“

Obyvatelia rozhodli o týchto víťazných projektoch:

  • Projekt Zo smetiska ihrisko je pokračovaním revitalizácie ihriska na Sadovej ulici na Fončorde. Tvorcovia chcú ešte viac osloviť mládež a vytvoriť pre nich bezpečný priestor pre aktívne trávenie voľného času.
  • Tretia etapa revitalizácie oddychovej zóny v Radvanskej záhrade bude ďalšou etapou zveľadenia obľúbeného miesta Radvančanov. Predkladatelia chcú vytvoriť Radvanské letné kino a zabezpečiť závlahu dažďovej vody z okolitých striech.
  • K víťazným projektom patrí aj Komunitná záhrada Poľná/Malachovská cesta, ktorá prinesie zveľadenie verejného priestoru pre aktívne trávenie voľného času.
  • Zveľadenie športového parku Fora Lines sa zameriava na vybudovanie posedenia, odkladacieho priestoru, osadenie smetných košov a tabúľ s označením areálu, úpravy existujúcich dráh a zjednodušenie ich údržby.

417547926_701639785480247_8158177963520046623_n.jpg Projekt Zo smetiska ihrisko v mestskej časti Fončorda. Zdroj: banskabystrica.sk

V najbližších dňoch budú víťazné projekty odovzdané odborným útvarom, resp. organizáciám mesta, ktoré budú za ich realizáciu zodpovedné. Ambíciou samosprávy je postupne mapovať vznik jednotlivých zámerov s využitím príslušnej online platformy.


Súvisiaci článok
Už sedem košických mestských častí sa obrátilo na prokuratúru. "Primátor nás oklamal," hovoria starostovia
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť