Piatok 18. 10. 2024 06:00:11 | Meniny má Lukáš

Vo Vranove osadili nové kamery a merače kvality ovzdušia

VRANOV NAD TOPĽOU/ V závere minulého roka ukončilo mesto Vranov nad Topľou realizáciu projektu "Inteligentné mesto Vranov nad Topľou". Hlavným cieľom projektu bolo zvýšiť kvalitu, štandard a dostupnosť digitalizácie verejnej správy pre obyvateľov mesta, a to prostredníctvom zapojenia moderných technológií.

Lenka Ménová|30. január 2024|15:00:06

Zdroj: FB mesto Vranov nad Topľou

Súvisiaci článok
Riaditeľ Divadla Alexandra Duchnoviča v Prešove si z rúk prezidentky prevzal štátne vyznamenanie
Čítajte viac >

V pondelok 22. januára mesto Vranov nad Topľou navštívila štátna tajomníčka Ministerstva vnútra SR Lucia Kurilovská a štátny tajomník Ministerstva investícií SR Michal Kaliňák. Zástupca primátora mesta Dušan Molek spolu s prednostom mestského úradu Imrichom Kónyom a náčelníkom mestskej polície Petrom Čečkom prítomných informovali o smart projekte "Inteligentné mesto Vranov nad Topľou".

V rámci projektu „Inteligentné mesto Vranov nad Topľou“ mesto zrealizovalo dve hlavné aktivity. Prvou bolo doplnenie existujúceho kamerového systému na celom území mesta o 72 nových inteligentných kamier s analýzou zvuku a pohybu. Tie poskytnú kvalitnejší záznam s vyšším rozlíšením a pomôžu predovšetkým štátnej a mestskej polícii pri zaznamenávaní rôznych priestupkov, či trestných činov.

„Pokryté sú všetky časti mesta, aj tie kde veľakrát dochádzalo k ničeniu majetku, či vzniku nebezpečenstva v dôsledku odcudzenia majetku, ohrozenia zdravia na miestnych komunikáciách a vzniku ďalších nepríjemných situácii. Čiže pomocou tohto rozšírenia sa zvýši úroveň bezpečnosti na verejných miestach. Tým sa plní jedna z priorít mesta, a to ochrana bezpečnosti našich občanov, ochrana zdravia, majetku občanov a návštevníkov nášho mesta, pretože kamerový systém je dôležitým nástrojom prevencie kriminality," povedal primátor mesta Vranov nad Topľou Ján Ragan.

V rámci aktivity, týkajúcej sa kamerového systému, bolo doplnené aj dohľadové centrum (monitorovacie stredisko) o dva nové monitory, dva servery a nový ovládací panel. Mestská polícia vo Vranove nad Topľou kamerový systém využíva od roku 2005, aby plnila jednu z priorít mesta, a tou je ochrana bezpečnosti občanov mesta a jeho návštevníkov, taktiež ochrana zdravia, ako aj ochrana mestského majetku a majetku občanov. Kamerový systém je teda dôležitým nástrojom prevencie kriminality.

Druhou aktivitou projektu bola inštalácia štyroch zariadení na meranie kvality ovzdušia – meteostaníc do všetkých častí mesta. Ich úlohou bude sledovanie ukazovateľov, ako napríklad teplotu a vlhkosť vzduchu, atmosférický tlak, prašnosti, CO, SO2, NO2 v ovzduší, UV index ako aj smer a rýchlosť vetra v ovzduší.

Zistené údaje zo smart meteostaníc budú prenášané do dvoch LED vonkajších panelov a obyvateľov mesta budú informovať o kvalite ovzdušia. Zároveň budú nazberané dáta vyhodnocované a stanú sa podkladom pre znižovanie znečistenia ovzdušia, pre plánovanie výsadby novej zelene v meste, pri plánovaní posypov v zimnom období, či pre polievanie ciest počas letných horúčav. Osadené boli aj 4 informačné tabule, ktoré budú informovať obyvateľov o dopravnej situácii v meste.

„Realizácia tohto projektu si vyžiadala súčinnosť štátnej správy, verejnej správy a odborníkov v oblasti smart riešení. To znamená, že verejná správa vytypovala miesta, kde bolo potrebné osadenie monitorovacích zariadení, odborníci navrhli a zrealizovali najlepšie smart riešenie pre danú lokalitu a ministerstvo zabezpečilo jeho financovanie. A práve spolupráca týchto troch strán priniesla požadovaný efekt v oblasti dopravy, bezpečnosti, ochrany zdravia a majetku občanov nášho mesta,“ konštatoval zástupca primátora Dušan Molek.

Projekt "Inteligentné mesto Vranov nad Topľou" bol zrealizovaný pomocou operačného programu Integrovaná infraštruktúra. Celkovo bolo preinvestovaných približne 421 000 eur. Spolufinancovanie mesta je vo výške približne 21 000 eur.

Pri tvorbe článku sme využili informácie z oficiálnej webovej stránky mesta Vranov nad Topľou.


Súvisiaci článok
Mestá na východe Slovenska si pietnym aktom kladenia vencov pripomenuli 79. výročie ich oslobodenia
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť