Sobota 27. 07. 2024 01:11:00 | Meniny má Božena

Za kultúrou sa v Leviciach chodí aj do športovej haly. Družba roky chátra, dočká sa konečne rekonštrukcie?

LEVICE/ Dom kultúry v centre mesta sa nevyužíva už vyše desať rokov. Mesto ho plánovalo predať investorovi, ktorý mal na jej mieste postaviť obchodné centrum. Zámer však nevyšiel. Kultúre v meste odvtedy chýba dôstojný stánok. Väčšie inscenácie, ktoré do mesta zavítajú, sa odohrávajú v športovej hale. To by však mohla napraviť rekonštrukcia Družby, ktorú mesto plánuje.

Patrícia Jeseňová|28. január 2024|09:00:06

Dom kultúry Družba v Leviciach. Zdroj: Patrícia Jeseňová

Súvisiaci článok
Levičania môžu opäť navrhnúť projekty, ktoré budú podporené v rámci participatívneho rozpočtu mesta
Čítajte viac >

Kultúrny stánok v meste chýba

Kultúra v Leviciach to, čo sa týka jej umiestnenia, nemá ľahké. K dispozícii je kinosála v Juniore, no tá má nízku kapacitu miest. Väčšie predstavenia sa odohrávajú v miestnej športovej hale, čo sa môže javiť ako pomerne nekultúrne riešenie. Podľa stránky Ticketportal sa v najbližších mesiacoch v Športovej hale uskutočnia (mimo športových podujatí) napríklad muzikály Voda a krv nad vodou a Vyznanie. Naplánovaný je aj koncert Jarka Nohavicu a Queen show.

Rekonštrukcia Družby by tento problém mohla vyriešiť. Mesto ju má v plánoch. Podľa dostupných informácií by v zrekonštruovanom dome kultúry mala vzniknúť sála s kapacitou pre štyristo divákov. Okrem toho by mala byť k dispozícii aj multifunkčná sála pre plesy konferencie a iné podujatia spolu s tanečným parketom. Obsiahnuť by mala aj dvesto miest na sedenie.

Znovu by tu bolo možné otvoriť aj reštauráciu s kuchyňou. Vzniknúť by okrem iného mali aj multifunkčné priestory pre kultúru, kreativitu a spoluprácu, celoročné interiérové detské zariadenie alebo priestor pre vonkajšie kultúrne aktivity.

„Rekonštruovaný objekt bude plniť multifunkčnú úlohu centra kultúry, ktoré dlhodobo v meste absentuje, bude dôstojným miestom konania kultúrnych podujatí, akadémií, stužkových slávností, divadelných predstavení, koncertov, festivalov, miestom adekvátnym pre 21. storočie,“ uviedol primátor Ján Krtík v dôvodovej správe predloženej poslancom.

Z vytrhaných schodov si mladí vytvorili provizórny skatepark. Zdroj: Patrícia Jeseňová
Takto by Družba mohla vyzerať po rekonštrukcii. Zdroj: Archív mesta Levice

Zámer s Europou nevyšiel

Mestskí poslanci schválili v roku 2009 odpredaj Družby súkromnej spoločnosti. Na jej mieste mala vybudovať obchodné centrum Europa. To malo zasahovať až do priľahlého parkoviska. Okrem nákupnej pasáže tu mali zriadiť aj multifunkčnú sálu.

Ako uviedla hovorkyňa mesta Daniela Trňanová, k naplneniu projektu nedošlo z dôvodu nedostatku finančných prostriedkov na strane investora. Mesto preto v roku 2015 od zmluvy odstúpilo.

Prípravy trvajú už niekoľko rokov

Radnica odvtedy podnikla niekoľko krokov pre to, aby sa s projektom pohlo. Ako uviedla Trňanová, rok po odstúpení od zmluvy si dali vypracovať štúdiu, z ktorej vyplynuli tri alternatívy: zbúrať, čiastočne zbúrať a dostavať alebo len zrekonštruovať súčasnú budovu. Rozhodli sa pre prestavbu a v roku 2017 vyhlásili architektonickú súťaž.

„Všetky návrhy prekročili zadaním predpokladané investičné náklady, ktoré však boli, ako sa ukázalo na základe overenia, podhodnotené,“ uviedla Trňanová s tým, že návrh, ktorý napokon vybrali najlepšie skĺbil riešenie rekonštrukcie z pohľadu funkčnosti, architektonického výrazu a ekonomických kritérií. Od roku 2021 už má mesto v rukách projektovú dokumentáciu pre stavebné povolenie.

Zdroj: Patrícia Jeseňová

Požiadajú o dotácie

Na otázku, kedy by sa s rekonštrukciou mohlo začať, hovorkyňa mesta neodpovedala. Uviedla však, že s reálnou prípravou sa začalo práve v roku 2021 vypracovaním architektonickej štúdie. „V súčasnosti zabezpečujeme stavebné povolenie, následne bude spracovaná vykonávacia projektová dokumentácia. V ďalšom kroku musí prebehnúť verejné obstarávanie na zhotoviteľa.“

Dodala tiež, že mesto aktívne hľadá možnosti na financovanie rekonštrukcie. Požiadať by chceli o dotácie, na poslednom zasadnutí boli poslancom predstavené dva návrhy. Prvý sa týka prestavby a obnovy kultúrneho domu – oprávnené výdavky sú tu vyčíslené na 5,78 milióna. Z toho mesto by malo zafinancovať 462-tisíc. Na zníženie energetickej náročnosti bude potrebných 4,44 milióna, náklad pre mesto by bol vo výške 355-tisíc.

Pohľad do pôvodnej reštaurácie. Zdroj: Patrícia Jeseňová

Súvisiaci článok
VIDEO Vo Veľkej Hangócke sa otužovali medvede, tulene, vydry i jašterice. Prišlo ich vyše dvesto
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť