Sobota 27. 07. 2024 01:57:37 | Meniny má Božena

Zisk slovenských bánk dosiahol vlani 1,2 miliardy eur. Vláda na ne uvalila mimoriadnu daň

SLOVENSKO/ Podľa predbežných údajov Národnej banky Slovenska (NBS) čistý zisk slovenských bánk vlani vzrástol o 46 % na 1,2 miliardy eur.

TASR|2. február 2024|08:00:06

Zdroj: Facebook / Ladislav Kamenický - minister financií SR

Súvisiaci článok
Bol to podvod! Bratislavské letisko stratené batožiny za symbolické ceny nepredáva
Čítajte viac >

Nárast zisku slovenských bánk predpokladalo Ministerstvo financií (MF) SR vo svojich predikciách, pri zavedení bankovej dane a bolo aj hlavnou argumentáciou, prečo zavedenie tejto solidárnej dane nebude mať zásadný vplyv na stabilitu finančných inštitúcií a trhy.

Rezort tak reagoval na aktuálne zverejnené údaje o hospodárení bánk za minulý rok. Podľa predbežných údajov Národnej banky Slovenska (NBS) čistý zisk slovenských bánk vlani vzrástol o 46 % na 1,2 miliardy eur.

"Dosiahnutý čistý zisk slovenských bánk podľa údajov NBS za rok 2023 zároveň iba potvrdzuje tvrdenia MF SR, že rezort financií neporušil žiadne pravidlá o povinnosti konzultácie daného opatrenia s Európskou centrálnou bankou (ECB), nakoľko s ohľadom na vývoj ziskov bánk na Slovensku nie je ovplyvnená ich stabilita," uviedol rezort v stanovisku.

Pripomenul, že konzultovať zavedenie opatrení s ECB vzniká iba v prípadoch, ktoré sú priamo uvedené v Príručke pre konzultácie vnútroštátnych orgánov s ECB. Ide o záležitosti meny, spôsoby platby, národné centrálne banky, zber, spracovanie a poskytovanie menovej, finančnej a bankovej štatistiky a platobnej bilancie, platobných a zúčtovacích systémov, ako aj pravidiel platných pre finančné inštitúcie, pokiaľ podstatne ovplyvňujú stabilitu finančných inštitúcií a trhy.


Súvisiaci článok
Chcete vyhrať státisíce? Vsaďte stovku na víťazstvo Matoviča, alebo Danka! Tipujúci však favorizujú Korčoka pred Pellegrinim
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť