Sobota 27. 07. 2024 07:10:27 | Meniny má Božena

Múzeá a galérie prešovského kraja sú pripravené privítať návštevníkov v novej sezóne

PREŠOVSKÝ KRAJ/ Návštevníkov múzeí, galérií a ďalších kultúrnych ustanovizní, ktoré patria do zriaďovateľskej pôsobnosti Prešovského samosprávneho kraja (PSK), čakajú v roku 2024 nielen overené klasiky, ale aj mnohé novinky. Široká verejnosť sa tak môže tešiť na skutočne pestrý a zaujímavý program.

Lenka Ménová|8. február 2024|13:00:06

Zdroj: FB Kežmarský hrad - Múzeum v Kežmarku

Súvisiaci článok
Prešov počas víkendu ožil tradičným podujatím Prešovské vínne pivnice 2024
Čítajte viac >

Ľubovnianske múzeum – hrad v Starej Ľubovni uvedie v najbližších týždňoch do života publikáciu „Etnografické zápisníky Jána Lazoríka – Tance a hry“

I keď je ešte len február, múzeum už v týchto dňoch plánuje otvorenie letnej turistickej sezóny, ktorá oficiálne začne na prelome apríla a mája. Návštevníci počas leta zažijú tradičné hradné slávnosti, hradné divadlo s pesničkami, či koncert skupiny Kandráčovci. V mesiaci november je naplánovaná medzinárodná odborná konferencia o hradoch a hradných panstvách.

V aktuálnom roku vám múzeum predstaví život na hrade Ľubovňa, hlavne z pozície hradných kastelánov. Hradné brány sa opäť otvoria 28. apríla a pre návštevníkov budú pripravené aj šermiarske a sokoliarske vystúpenia. V máji v rámci akcie „Noc múzeí“ zas netradičné prehliadky nočným hradom s tematickým výkladom.

Zdroj: FB Ľubovnianske múzeum

Rovnako Múzeum v Kežmarku chce otvoriť letnú turistickú sezónu na prelome mesiacov apríl/máj

Kežmarský hrad je jediným úplne zachovaným hradom na Spiši. Na Veľký piatok je naplánovaná na nádvorí hradu Krížová cesta. V júni sa múzeum zapojí do Európskych dní archeológie a Festivalu študentského remesla. Počas leta zas uvedie tradičné večerné divadelné predstavenie Krvavé dejiny a návštevníkov čaká aj bohatý kultúrny program v rámci Stredovekého dňa na Kežmarskom hrade.

Zdroj: FB Kežmarský hrad - Múzeum v Kežmarku

Návštevníci Podtatranského múzea v Poprade budú môcť počas leta zažiť Sobotu s kniežaťom i Letnú čitáreň

Ešte predtým, konkrétne v máji, na návštevníkov čaká atraktívne podujatia Päť zmyslov v záhrade v rámci víkendu otvorených parkov a záhrad. Do septembra je síce ešte ďaleko, ale v rámci akcie Dni histórie a tradícií sa predstavia šermiari i dobová kapela. Deti určite zaujme aj lukostreľba, ktorú si budú môcť vyskúšať.

Zdroj: FB Podtatranské múzeum v Poprade

Skutočne výnimočný program pripravuje Šarišské múzeum v Bardejove

Múzeum v tomto roku oslávi svoje 120. výročie a pri tejto príležitosti ponúka širokej verejnosti komentované prehliadky výstavy, ktorá je zostavená z najvýznamnejších zbierkových predmetov múzea. Letná turistická sezóna v skanzene v Bardejovských kúpeľoch sa zaháji ukážkami tvorby keramiky, chystá sa aj Remeselný jarmok a Prehliadka rusínskych a šarišských piesní a tancov.

Zdroj: FB Šarišské múzeum Bardejov

Ďalším jubilujúcim je Vihorlatské múzeum v Humennom

Skanzen – Expozícia ľudovej architektúry a bývania v Humennom oslávi 40. výročie od svojho sprístupnenia verejnosti. V archeoparku v Hanušovciach nad Topľou sa uskutoční akcia pre deti Prázdniny v praveku. Na návštevu kaštieľa si však návštevníci budú musieť počkať, pretože z dôvodu rekonštrukcie bude až do konca roka 2024 zatvorený.

Zdroj: FB Vihorlatské múzeum v Humennom

Z dôvodu rekonštrukcie ostáva zatvorené aj Múzeum moderného umenia Andyho Warhola

Aj známe múzeum v Medzilaborciach ostáva pre záujemcov zatvorené z dôvodu rekonštrukcie. Diela svetoznámeho umelca budú vystavené na domácich i zahraničných výstavách v Poľsku či vo Francúzsku, rovnako aj v našom hlavnom meste v Bratislave.

Zdroj: FB Múzeum moderného umenia Andyho Warhola

Krajská galéria v Prešove pripravuje viaceré výstavy súčasného umenia z vlastnej dielne

Galéria chystá aj výstavu barokového maliara Jacoba Bogdaniho, ktorý pôsobil na anglickom dvore, no pochádza z Prešova. Výstava sa uskutoční v spolupráci so Slovenskou národnou galériou pri príležitosti 300. výročia smrti tohto významného umelca. Pestrý je aj výstavný program na mesiac február, doslova každý mesiac sa môžete tešiť na niečo nové.

Zdroj: FB Krajská galéria v Prešove

Unikátna výstava Šrobárova zbierka bude na Slovensku prvýkrát

Všetci nadšenci umenia budú môcť zhliadnuť výstavu Šrobárova zbierka, ktorá pozostáva z diel majstrov 18. a 19. storočia. Výstavu počas letnej sezóny sprístupní Tatranská galéria v Poprade. Okrem toho chystá aj denný letný tábor pre deti a pokračovať budú aj podujatia v prebiehajúcom projekte Art&Holocaust.

Zdroj: FB Tatranská galéria Poprad - ELEKTRÁREŇ

Priniesli sme len malú ochutnávku toho, čo pripravujú galérie, múzeá a ďalšie kultúrne inštitúcie v prešovskom kraji. Veríme, že z pestrej ponuky podujatí si určite vyberiete.

Pri tvorbe článku sme vychádzali z informácií zverejnených na webovej stránke psk.sk.


Súvisiaci článok
Prešovské divadlo slávnostným galavečerom oslávilo 80. výročie od prvej premiéry
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť