Sobota 27. 07. 2024 00:57:09 | Meniny má Božena

Humenné je aktuálnym mestom kultúry 2024 - uspelo s projektom "Momentálne hranice"

HUMENNÉ/ Fond na podporu umenia ešte v novembri minulého roka rozhodol, že mestom kultúry na rok 2024 sa stalo Humenné. Je v poradí piatym vyhláseným mestom kultúry na Slovensku. Na realizáciu víťazného projektu s názvom Momentálne hranice získalo mesto finančnú podporu vo výške 279 808 eur.

Lenka Ménová|9. február 2024|15:00:06

Zdroj: FB Mesto Humenné - MsÚ

Súvisiaci článok
V prešovskom dopravnom podniku zaznamenali rekord - vyše 50 nálezov v mestskej hromadnej doprave
Čítajte viac >

Program Mesto kultúry funguje od roku 2019

Prvým mestom kultúry sa v roku 2019 stala Banská Štiavnica s projektom Almázia. Ďalším mestom boli Nové Zámky s projektom Vzdušné zámky v roku 2020. V roku 2021 to bolo mesto Stará Ľubovňa s projektom Uzol a v roku 2022 mesto Revúca s projektom Prepni na Revúcu. Mesto Humenné uspelo s projektom, ktorý nesie názov Momentálne hranice.

Čo je cieľom programu Mesto kultúry

Cieľom programu Mesto kultúry je predovšetkým podpora dlhodobého rozvoja miestnej kultúry a umenia, no i užšej spolupráce mesta s inštitúciami zriaďovanými štátom, samosprávou, aj neziskovým sektorom. Humenné sa stalo v poradí piatym mestom kultúry po úspešne zrealizovaných projektoch v mestách Revúca, Stará Ľubovňa, Nové Zámky a Banská Štiavnica.

Mestské zastupiteľstvo schválilo finančné prostriedky na spolufinancovanie projektu

Predstavitelia Mestského zastupiteľstva v Humennom schválili zabezpečenie finančných prostriedkov na spolufinancovanie projektu vo výške 73 tisíc eur. Do projektu sa zapojilo spolu 19 subjektov. Viac ako celoročná aktivita sa postupne uskutoční v minimálne 10 – 12 interiéroch a exteriéroch, v centre mesta a v šiestich okrajových častiach mesta.

Dramaturgická koncepcia zastrešuje 30 aktivít v 3 líniách

Dramaturgiu projektu tvorí Programová rada zložená z predstaviteľov mesta Humenné, zriaďovanej a nezriaďovanej kultúry na čele so šéfdramaturgičkou Janou Mikitkovou pôvodom z Humenného. Patrónkou Mesta kultúry je Ľubica Čekovská. Známa skladateľka a hudobníčka je rodáčkou z Humenného. Nedávno jej bola udelená Cena Prešovského samosprávneho kraja 2023 za jedinečný prínos v oblasti kultúry a hudobného umenia na Slovensku a za výnimočné výsledky s medzinárodným presahom.

Prvý realizovaný projekt je literárneho žánru

Rieši problém mesta, ktorým je potreba prekonávania a búrania mentálnych hraníc obyvateľov k výzva k väčšej otvorenosti voči súčasnému umeniu. Prvý realizovaný projekt sa nesie pod názvom Viem, rozumiem v dramaturgickej línii Prepojené mysle a zastrešuje ho Vihorlatská knižnica v Humennom. V spolupráci so Slovenskou debatnou asociáciou, Národným osvetovým centrom a Amnesty International sa uskutoční séria desiatich prednášok.

Vihorlatská knižnica oslavuje v tomto roku storočnicu

Prvá verejná knižnica v Humennom vznikla v roku 1924. Išlo o mestskú knižnicu, ktorej väčšina beletrie a odbornej literatúry pochádzala z daru Matice slovenskej v Martine. Vihorlatská knižnica je jej priamym potomkom. V rámci svojho stého výročia vyhlásila knižnica súťaž o tvorbu maskota, ktorý by knižnicu reprezentoval. Knižnica bola nedávno zrekonštruovaná a jej vynovené brány sa čitateľom otvorili len nedávno, 29. januára.

Zdroj: FB Mesto Humenné - MsÚ

Súvisiaci článok
Knižné búdky už niekoľko rokov postupne pribúdajú - nech v roku 2024 číta celé Slovensko!
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť