Sobota 27. 07. 2024 02:58:24 | Meniny má Božena

Žiarska mládež chce svoje mesto opäť postaviť na nohy

ŽIAR NAD HRONOM/ Vo štvrtok 25. januára sa v mestskom kultúrnom centre konalo stretnutie žiakov a študentov zo žiarskych základných a stredných škôl, a predstaviteľov mesta Žiar nad Hronom. Žiarsky projekt Postavme sa opäť na nohy financuje Európska únia v rámci programu pre mladých Erazmus +.

Andrea Chudová|10. február 2024|13:00:07

Študenti prezentovali svoje projekty predstaviteľom mesta. Zdroj: ziar.sk

Súvisiaci článok
Žiar nad Hronom už lieta vo vesmíre!
Čítajte viac >

Vo štvrtok 25. januára sa v mestskom kultúrnom centre stretli žiaci a študenti zo žiarskych základných a stredných škôl, aby v rámci projektu Postavme sa opäť na nohy odprezentovali predstaviteľom mesta svoje projekty, nápady a myšlienky.

Projekt Postavme sa opäť na nohy je podporený programom Erazmus+, za ktorým stojí skupina mladých ľudí a koordinátorka projektu Michaela Hric Pribilincová. V rámci projektu sa mladí ľudia stretávajú s cieľom naučiť sa prezentovať a realizovať svoje nápady, čo je kľúčovou dispozíciou pre ďalšie kroky po ukončení školského vzdelania.

Prezentácii projektov predstaviteľom mesta predchádzalo školenie, ktorého sa zúčastnili mladí ľudia vo veku od 13 rokov zo všetkých miestnych základných škôl a študenti Gymnázia Milana Rúfusa v Žiari nad Hronom.

Počas tohto stretnutia prešli účastníci školení možnosťami, ktoré tento program ponúka. Získali inšpiráciu z úspešných projektov mládeže, ako v domácom prostredí na Slovensku, tak aj v zahraničí. V rámci seminára mali možnosť zúčastniť sa menších predstavení svojho vlastného projektu, ktorý nasledujúci deň predstavil predstaviteľom mesta.

„Je to prvýkrát, ako som vo funkcii primátora, čo vznikla mládežnícka aktivita v takomto veľkom počte zo strany žiakov a študentov. Som veľmi rád, že vám nie je ľahostajné, ako naše mesto vyzerá a čo sa v ňom deje,“ povedal na úvod primátor.

Žiakom a študentom chýbajú priestory na stretávanie

Skupina študentov v úvode odprezentovala projekt, ktorého cieľom je vytvoriť miesto komunitného stretávania mladých Žiarčanov a študentov z priľahlých miest.

„Náš problém je, že študenti nemajú kde tráviť čas so svojimi rovesníkmi. Chceli by sme, aby sa stretávali, socializovali sa a netrávili toľko času na mobiloch, aby spolu trávili svoj voľný čas. Preto by sme chceli vytvoriť komunitu, ktorá by sa stretávala a robila rôzne aktivity, napríklad karaoke alebo premietanie filmov, a to v priestore, ktorý by bol pre nich určený. Ide nám hlavne o zimné obdobie, kedy mladí naozaj nemajú, kde využiť svoj voľný čas,“ vysvetlili.

Potrebu komunitného priestoru pre mladých potvrdil aj primátor: „Toto je určite niečo, čo nám chýba. Oceňujem, že ste vyvinuli iniciatívu a za mňa si niečo také viem predstaviť aj v kaštieli, čo je pekný priestor na stretávanie komunít."

projekt_mskc_erasmusplus_02.jpg Žiakom a študentom chýbajú priestory na stretávanie. Zdroj: ziar.sk

Na to nadväzoval aj projekt festival Focus, ktorý študenti zamerali na rozvoj mladých ľudí po všetkých stránkach so zameraním na duševné zdravie. „Festival by sme chceli spraviť štýlom stretnutí s odborníkmi, známymi osobnosťami, ktoré budú chcieť rozprávať o duševnom zdraví aj o nepríjemných veciach v ich živote. Skladal by sa z rôznych workshopov a diskusií a do Žiaru by sme prilákali aj ľudí z iných miest.“

Žiaci z cirkevnej školy zase prezentovali svoj nápad Chillout zóny, na ktorú by chceli využiť nevyužitý priestor v ich škole. Na tomto mieste by mohli stráviť čas po škole, kedy čakajú na autobusy, robili by si domáce úlohy a podobne. „Žiaci nemajú, kde tráviť svoj čas, keď čakajú na hodinu v ZUŠ-ke alebo v centre voľného času. Okrem toho je veľa žiakov, ktorí cestujú autobusom a keďže im spoje nechodia každú chvíľu, nemajú na ne kde počkať.“

Vysvetlili, že celé by to chceli prepojiť s vonkajším priestorom školy, kde by vybudovali terasu, stoly, stoličky, kvetináče, ale vytvorili by tam aj priestor na oddych, umiestnili by tam hry alebo knižnicu. Primátor Peter Antal navrhol, že sa v tejto veci stretne s riaditeľom školy a spoločne budú hľadať riešenie.

V rámci ďalších projektov, ktoré žiaci a študenti odprezentovali, boli napríklad vylepšiť prednášky o ekológii a triedení odpadu formou vytvorenia hry, pomôcť ľuďom bez domova v Žiari nad Hronom tým, že by sa viac zapojili dobrovoľníci do odovzdávania oblečenia či varení.

stiahnuť (1).jpg Primátor Peter Antal na diskusii so žiakmi a študentami. Zdroj: ziar.sk

Mládeži, ale aj predstaviteľom mesta prinieslo stretnutie možnosti otvorene diskutovať o problémoch, zoznámiť sa a nadviazať dôležitý kontakt. Predstavitelia mesta preukázali mladým ľuďom podporu a ochotu spolupracovať na ich nápadoch a projektoch.

„Je dôležité, aby žiaci a študenti videli, že my ako mesto sme tu pre nich, že sme tu preto, aby sme im pomohli. Vieme, že množstvo aktivít pre mládež, ako sú napríklad parlamenty, po koronavíruse upadli, no veríme, že sa nám to podarí opäť rozbehnúť,“ povedala Michaela Hric Pribilincová.

„Toto stretnutie ma presvedčilo, že medzi mladými je stále dostatok aktívnych jednotlivcov, ktorí to so svojou budúcnosťou myslia vážne,“ dodal na záver primátor mesta Peter Antal.


Súvisiaci článok
V Žiari nad Hronom pribudla plastika. Volá sa Doba alumíniová
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť